Majones

2014-01-05 22.55.50Første nyttårsforsett i boks. Det er kanskje litt uforståelig for mange, men jeg har alltid vært skikkelig dårlig på majones/aioli. De siste månedene har jeg jo ikke kunne spise egg uansett, men nå som jeg får lov til å spise et egg hver tredje dag kan jeg endelig ha majones på knekkebrødet igjen. Og da må man lage den selv, så man har kontroll på innholdet. Jeg har alltid prøvd å lage majones med stavmikser, men siden den tok kvelden for lenge siden og jeg ikke har fått kjøpt en ny enda måtte jeg teste om det gikk an å vispe den sammen i Kitchen Aiden. Og hallo, det er en mye enklere prosess enn med stavmikser!

MAJONES:
-1 eggeplomme
-1 ss dijonsennep
-1 ts eddik (gjerne raw eplecideredik!)
-4 dl nøytral olje/fett
-en skvis sitronsaft
-et dryss salt og pepper

Det sies at man ikke skal bruke olivenolje i majones, men om du bruker en som ikke er extra virgin og som er nøytral og mild på smak kan det funke. Jeg er på jakt etter en jeg har brukt før men ikke husker hva heter. I mellomtiden har jeg laget med solsikkeolje. Har også fått tips om å bruke baconfett eller klarnet smør (Ghee) til formålet. Tenkte å teste hvordan det blir med kokosfett også etterhvert. Men det finns måte på hvor mye majones man klarer å konsumere. Uansett, pisk eggeplommen med sennep og eddik til det begynner å skumme litt. Tilsett oljen i en tynn stråle og vær tålmodig, det tar ca 5-10 minutter å vispe inn all oljen. Når majonesen har tyknet og du har vispet inn all oljen tilsetter du en skvis sitronsaft og et dryss salt og pepper. Denne majonesen er helt basic, men synes den ligner Hellmanns i både konsistens og smak. Nå gleder jeg meg til å prøve med forskjellig type fett og smakstilsetninger. Klassisk aioli ved å tilsette knust hvitløk, trøffelmayo og en med chili skal jeg hvertfall lage.

4 Kommentarer

  1. Pingback: Nye frokostrutiner | Matbloggen

  2. Pingback: Lørdagsbiffen | Matbloggen

  3. Pingback: Anonym

  4. Pingback: Fisketaco! | Matbloggen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.