Oksegryte

oksegryte3 copy

Denne gryteretten er sterkt inspirert av den franske klassikeren b?uf bourguignon, men jeg har gjort den tomatbasert og med en del mer krydderier i så den blir ekstra rund og god. Dessuten er den veldig enkel siden alt skal oppi samme gryte. Denne gryta blir dobbelt så god oppvarmet dagen etter at den er laget, så om du skal ha gjester men ikke vil stå på kjøkkenet hele dagen kan du enkelt lage den dagen før.

Oksegryte til 6:
-1 kg oksebog eller rygg
-6 gulrøtter
-18 småpoteter
-12 små sjalottløk
-1 gul løk
-2 hvitløksfedd
-1 ss flytende honning
-2 bokser knuste tomater
-2 ss tomatpuré
-4 dl kalvekraft
-150 g lettsaltet sideflesk
-1/2 flaske rødvin
-2 ts tørket rosmarin
-4 stjerneanis
-litt maizenna til jevning
-en klype salt og pepper
-en klunk olivenolje

Til urtekvasten:
-en kvast frisk timian
-en kvast frisk persille
-4 tørkede laurbærblad
-2 kanelstenger
-Kjøkkenhyssing

Det er smart å gjøre klar alle ingrediensene på før man begynner på maten når man jobber med så mange forskjellige ingredienser. Hvis ikke blir det fort rot. Start med å legge sjalottløken i lunket vann så blir de enklere å skrelle! Finhakk løk, del gulrøttene i biter, del kjøttet i terninger og sideflesket i strimler. Skrell sjalottløken ved å kutte av topp og bunn og flå av skallet etter at de har ligget en stund i lunket vann.

Lag en urtekvast ved å knytte litt kjøkkenhyssing rundt en kvast timian, persille, laurbærblader og kanel. Knyt godt! Denne metoden gjør at det er lett å fiske ut krydderne når gryta er ferdig. Da slipper du lange urtekvaster i maten.

Knus hvitløksfeddene med knivbladet. Varm opp en god klunk olivenolje i en stor gryte og ha i hvitløken, gul løk og sideflesket i strimler. Brun så kjøttet og smak til med salt og pepper.

Bland sammen kalvekraften, rødvin, de knuste tomatene, tomatpuréen, tørket rosmarin, stjerneanis og honningen og hell det over i gryta. La det koke opp og la det så småputre i en time.

Etter en time tilsetter du gulrot, potet og småløk og lar det putre videre i ca 30 minutter. Hvis sausen er for tynn kan du jevne med litt maizenna. Hvis du ser underveis at sausen koker inn for mye kan du tilsette litt vann. Fjern urtekvasten og server!

oksegryte1 copySaken ble opprinnelig publisert på godt.no!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.