ETE Supper Club – maten

eteLO_02
LO_05
LO_04


LO_03
LO_10
LO_12
LO_27
LO_28
LO_29LO_35
LO_36LO_38
LO_39
LO_40

LO_45

Alle foto: Torunn Stebergløkken Brånå (Skal ikke brukes uten tillatelse!)

Ingvild har allerede lagt ut et veldig fint innlegg fra forberedelsene for dagen, da jeg stort sett var nede på kjøkkenet. Jeg har tidligere lagt ut et par bilder fra selve kvelden som du kan se her. Her kommer bilder av forberedelsene til måltidet og oppskriftene på selve maten vi serverte. Sjekk ut hjemmesiden vår for mer info og påmelding til neste middag.

Vi serverte all maten bortsett fra desserten på store fat som «sharing plates» siden en del av konseptet vårt er å bli kjent over å dele et måltid. Her er oppskriftene justert til å passe 4-5 personer.

Forrett: Kveiteceviche
-500 g kveitefilet
-4-5 lime
-1 bunt vårløk
-5-6 reddik
-5 ss lakserogn
-1 frissésalat
-litt olivenolje
-salt og pepper

Start med å rense og kutte kveita (eller annen fast og fet fisk) i passelige små biter. Jeg kutter de i 1 cm-tykke kuber, men da trenger de ganske lang tid på å marineres. Du kan fint gjøre dem bittesmå også. Legg fiskebitene i en skål og press limesaft over så det dekker all fisken. Rør rundt innimellom. Marineringen avhenger av vhor tykke bitene er, men sjekk inniellom ved å dele en bit i to. Den skal se helt hvit ut når den er ferdig. Kveita mi sto halvannen time, men det var også veldig mye som skulle marineres (Torkjell hadde på forhånd presset ca 40 lime!). Små biter trenger kanskje kun en halvtime. Når bitene er ferdig synes jeg det er greit å skylle dem raskt under iskaldt vann for å både kjøle det litt ned og for å bli kvitt overflødig lime.

Mens fisken marineres vasker og tørker du frissésalaten og danderer den på et fat. Følg på med syltynne skiver av reddiken. Legg fisken oppå og strø over vårløk i tynne skiver og lakserogn. Topp det hele med olivenolje, salt og pepper.

Hvilerett: Østers
Jeg er ikke så bevandret i østersverdenen så min kompetanse her var ikke helt på topp. Derfor fikk jeg god hjelp av Jesper på Fiskeriet til å velge østers og litt opplæring i hvordan man åpner dem. Gurimalla for en jobb! Flaks jeg fikk hjelp av Stephan på lørdag til å åpne dem. Vi valgte Fine de Claire-østers fra Bordeaux som visstnok skal være en slank og elegant østers som passer godt til de som tror de ikke like østers (sånn som meg). Serverte østersen med en liten båt økologisk sitron til. Hvis du aldri har åpnet østers før anbefaler jeg å be noen i fiskebutikken om å vise deg det og så titte litt på youtube-videoer.

Hovedrett: Middagssalat
-litt frissésalat
-1 rød ekebergsalat
-600 g varmrøkt laks
-1 boks Røros-skjørost
-2 dl puylinser
-3 sjalottløk
-1 pakke grønne bønner
-1 pakke grønnkål
-1 granateple

Til dressingen:
-1 dl olivenolje
-1 ss dijonsennep
-1 ts honning
-1/2 sitron
-Litt salt og pepper

Denne middagssalaten er utrolig enkel å tilberede og den smaker veldig mye og veldig godt. Den varmrøkte laksen fra Fiskeriet er den beste fisken jeg har smakt uansett kategori tror jeg. Og så er det så deilig med fisk man slipper å gjøre noe særlig med. I denne middagssalaten har den hovedrollen som en slags ?pulled fish? sammen med masse andre digge ting. Salaten serveres kald, så her kan man gjøre klart mye på forhånd og heller ta seg en skål i steden for å stresse under servering.

Start med å bløtlegge puylinsene i lunket vann med litt salt gjerne over natten. Skyll linsene godt og ha iskaldt vann over. Kok opp og skru ned varmen når det koker. Ta tiden fra de første boblene. Ca 15-20 minutter tar det. I mens renser du grønnkål og deler den i mindre biter. Kna den godt sammen med litt olivenolje, sitronsaft, salt og pepper før du damper den i 2 minutter. Del bønnene i to og damp dem også i to minutter. La ingrediensene avkjøle seg. Finhakk sjalottløken og bland det inn i linsene med bønnene, grønnkålen og skjørosten. Dander middagssalaten din med salatbladene i bunn, linsesalaten oppå, så varmrøkt laks flaket fra hverandre og granateplekjerner på toppen.

Serveres gjerne med en enkel sennepsvinaigrette laget av å vispe sammen olivenolje, dijonsennep, honning, sitron, salt og pepper til det tykner. Hvis du skal lage dressingen til mange kan det lønne seg å blande den sammen med en stavmikser i steden for med visp for hånd (hilsen assistenten min Asta).

Til kaffen: hjemmelaget sjokolade
Vi serverte en skikkelig god økologisk kaffe fra Supreme Roastworks, og til den fikk gjestene hver sin hjemmelagede rå konfektbit. Sjokolade er noe de aller fleste liker, og den kan lages flere dager i forveien.

Grunnoppskrift sjokolade:
-50 g kakaomasse
-25 g kakaosmør
-10 g agavesirup
-10 g yaconsirup
-1/2 ts vaniljepulver

Start med å veie opp og smelte kakaomasse og kakaosmør (huskeregelen er dobbelt så mye kakaomasse som kakaosmør!) i vannbad. Når det er smeltet rører du inn sukker og vaniljepulver. Man kan bruke flere forskjellige typer sukker. Jeg har hatt hell med kokossukker og honning også, men man får best resultat med to forskjellige typer. Hell sjokoladen i silikonformer og sett det kaldt i 30 minutter eller til det har stivnet. Så kan du ha dem over i en boks eller et glass. Sjokoladen smelter litt lettere enn «vanlig» sjokolade så det må oppbevares kaldt til man skal spise det.

Dessert: Tjukkmjølkspannacotta
Denne desserten ble jeg tipset om av min hyggelige kontakt på Rørosmeieriet. Jeg hadde aldri trodd at den skulle smake SÅ godt og friskt. Den er laget av tre type meieriprodukter, men smaker likevel frisk og litt sitronaktig. Og det er på grunn av tjukkmjølka. Denne desserten trenger minst en natt i kjøleskap for å sette seg ordentlig (og du kan tro jeg var overlykkelig da jeg så at den hadde fått helt perfekt konsistens lørdag morgen før middagen) så da kan du gjøre klar desserten en dag eller to i forveien og kun konsentrere deg om selve maten på selve dagen.

-4 dl fløte
-2 dl h-melk
-3 dl tjukkmjølk
-80 g rårørsukker
-2 ts vanilje
-5 gelatinplater

Begynn med å legge gelatinplatene i kaldt vann. Varm opp fløte og melk (ikke tjukkmjølka) til rett under kokepunktet. Tilsett sukkeret og vaniljen og rør ut. Klem ut vannet av gelatinplatene og rør dem ut i den varme blandingen. La blandingen avkjøles litt før du visper inn tjukkmjølka. Avkjøl blandingen helt før du heller den over i passende former og settes kaldt over natten. Dekk dem gjerne til, men om du bruker folie over må du stikke et lite hull i den.

Takk til:
Mye av grunnen til at denne kvelden ble så magisk var på grunn av våre fantastiske samarbeidspartnere for kvelden. De fleste samarbeider jeg allerede med på bloggen, så da ble det naturlig å utvide det til denne kvelden. Bare sjekk under hvor mange bra bedrifter og folk som har hjulpet oss. Tusen hjertelig takk til:
Økohjertet for grønnsaker og tørrvarer
Rørosmeieriet for meierivarer
Fiskeriet for fisk og østers, og ikke minst veiledning og østerskurs
Godt brød for brød
Supreme Roastworks for kaffe
Økosjokolade for sjokoladeingredienser
Podium Wines for hjelp til vinmeny
House Of Communication for utlån av Rosendahl og Royal Copenhagen dekketøy
-Sist men ikke minst til Asta som assisterte på kjøkkenet. Uten deg hadde det ikke gått!
-Og til Stephan som hjalp til å åpne østers

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.