Sommerruller

Foto: Anne Valeur

Foto: Anne Valeur

Forrige søndag sto vi tilfeldigvis utenfor Frøya Sjømat i Mathallen da det stengte, og vi ble tilbudt en kilo ferske reker siden de ellers ville blitt kastet. Jeg spiser egentlig ikke reker, siden jeg har blitt litt allergisk av å spise det tidligere. Men man kan jo ikke si nei takk til gratis mat. Så vi inviterte noen venner på sommerruller – den nye tacoen. I steden for å rulle ferdig alle rullene på forhånd kan man sette ut alle ingrediensene på bordet så man kan velge helt selv, akkurat som med taco. Det er litt tricky i starten å rulle pene ruller, men man kommer fort inn i det. Det ble testet mange forskjellige teknikker, men ingen ble pene nok til å bli avfotografert. Så sjekk gjerne ut teknikken på Youtube. Rispapir til å rulle i får man kjøpt superbillig på asiabutikker, men jeg har også sett det på større matbutikker. Det som er så fint på asiabutikker er at der kan man kjøpe rispapirene i forskjellig størrelse og fasong. De store firkantede er enklere enn de runde for eksempel. Sett ut et par skåler med kaldt vann på bordet til å dyppe rispapirene i underveis. Rispapir må ligge ca 30 sekunder i vann for å bli myke. Hold dem i begge hjørner når du tar dem opp av vannet så det ikke kleber seg. Legg flatt på en tallerken (eller på et vått kjøkkenhåndkle) og legg på det du vil av digge ting, brett inn på sidene og rull sammen. Jeg serverte med mango, avokoado, vårløk, reker, ingefærrisnudler, mynte, koriander og to typer dippsaus. Andre ting som passer godt i er spirer, agurk og peanøtter og sånn. Vi laget en superenkel variant med skikkelig sommerlige og lette smaker.

Tahinidipp:
-2 ss tahini
-1/2 sitron
-1 dl soyasaus
-1 ts sesamolje
-litt raspet ingefær

Bland tahini, sitronsaft, soyasaus og sesamolje godt sammen. Rasp litt ingefær oppi og smak eventuelt til med salt om ikke soyasausen er salt nok. Smaker overraskende likt peanøttdipp (som jeg absolutt ikke tåler). Bruk mer soyasaus hvis dippen er for tjukk og mer tahini hvis den er for tynn.

Ponzudipp:
-1 rød chili
-2 fedd hvitløk
-litt raspet ingefær
-1 lime
-1 ts sesamolje
-1 ts riseddik
-1 dl soyasaus
-en håndfull koriander
-1 ss flytende honning (eller sukker)

Bland limesaft, sesamolje, riseddik, soyasaus, raspet ingefær og flytende honning. Finhakk chili, hvitløk og koriander og bland inn. Bruk stavmikser hvis du vil ha en helt «klumpfri» saus. Jeg liker at det flyter litt chili på toppen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.