Bobleanbefalinger til 17. mai

bobler

bobler1

Som lovet, her kommer mine bobleanbefalinger til 17. mai. Nå er jeg så heldig å ha et samarbeid med to vinimportfirmaer som gjør at jeg får muligheten til å lære om vin på en helt annen måte enn før. Jeg får være med på spesielle smakinger og smake med gjennom årgangene, og ikke minst møte vinprodusentene. Det er så spennende, og jeg gleder meg til å dele mer av mine nye oppdagelser med dere. Tidligere denne uka fikk jeg en pakke med litt forskjellig type musserende å smake på. Alle er i en lavere priskategori, men de smaker absolutt ikke billig for det om.

Jeg har testet en Moscato, en Crémant, en italiensk naturvin, en Champagne rosé og en Cava Rosé.

Moscato d’Asti er en lett musserende dessertvin fra Piemonte i Italia laget på 100% Moscato. Jeg er ikke sånn megafan av såpass søte viner, men til jordbær er denne bare helt fantastisk. Det er som om de er laget for hverandre. Den er overraskende frisk og har mye syre. Den må serveres veldig kald. Pluss for veldig fin flaske og etikett. Denne skal definitvt på bordet til jordbærene på 17.mai! Koster 119,90,- og vinmonopolkoden er 4666901.

Crémant de Bourgogne Brut Millésimé er en kvalitetscrémant fra Burgund i Frankrike. Den er allerede min «husmusserende» som jeg kjøper igjen og igjen fordi den er så lett å like. Jeg synes jo en god Crémant passer til alt, men den passer kanskje spesielt bra til fisk og skalldyr. Etter lagring på bunnfallet i flasken i 36 måneder settes flasken på hodet, og bunnfallet faller ned i flaskehalsen og skytes ut. Koster 157,- og vinmonopolkoden er 731401.

Zanotto Frizzante Col fondo er en naturlig italiensk vin laget på proseccodruen Glera, men produsert etter Col Fondo-metoden. Det betyr «med sediment» og vil si at vinen er ufiltrert. Vinen gjæres først i to dager med drueskallet på før den tappes videre rett på flaske hvor den spontangjærer. Det er ikke tilsatt sulfitt. Vinen blir produsert av familien Zanotto i Tarzo, et området som ligger i Veneto i nord-øst Italia 370 meter over havet. Dette er en relativt liten familiebedrift, så det synes jeg er ekstra gøy å støtte. Passer godt til ost og fisk, men den er veldig god alene. Minner litt om en Cider. Veldig pluss for kul og enkel flaske, og at det er helt vanlig ølkork. Koster 155,- og vinmonopolkoden er 589201.

Boizel Brut Rosé Champagne er en delikat rosa Champagne laget på 55 % Pinot Noir, 30 % Chardonnay, 15 % Pinot Meunier fra de ulike landsbyene i Champagne. 8% Pinot Noir er gjæret som rødvin, mens resten som hvitvin på ståltank. Etter at hvitvin og rødvin er blandet, tappes det på flaske og lagres i 2,5 år på bunnfall. Denne champagnen er såkalt ?sent degorgert? siden den ligger så lenge på bunnfallet før den degorgeres, altså å fjerne bunnfallet etter annengangsgjæringen i flasken. Denne typen champagne er ofte mer kompleks siden den har fått så lang kontakt med bunnfallet. Boizel Brut Rosé er rund og frisk, og passer utmerket både til lam og sau, skalldyr og fruktdesserter. Eller alene som aperitif. Det skal hvertfall jeg gjøre på 17. mai. Koster 278,- og vinmonopolkoden er 5053601.

Solér Jové Brut Rosé er en Cava fra Penedés i Spania. Den er laget på champagnemetoden med 100% Trepatdrue og lagret på flaske i minimum 9 måneder. Den smaker frisk av røde bær og har en krisp og tørr følelse. Den passer bra til tapas, skinke, salami og reker, enkle fiskeretter eller bare som aperitif. Koster 116,- og vinmonopolkoden er 9724801.

Håper dere har fått noen tips til rimelige bobler som passer på 17. mai. Jeg pakker med meg et lite utvalg og håper jeg kommer meg gjennom dagen selv om jeg fortsatt er litt syk. Begynner med champagnen på champagnefrokosten og så gleder jeg meg til å drikke naturvinen utover dagen. Hvilke bobler skal dere drikke på 17. mai?

1 Kommentar

  1. En av mine favorittdesserter/sommeraperitifer er laget av en halv godt moden nektarin, uten skall og sten, i et vinglass med kald moscato de asti over. Skamgodt og forfriskende – og lært på en vingård i piemonte:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *