Chili sin carne med guacamole

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUkas tirsdagsoppskrift på Godt:

For å lage skikkelige gryteretter er det nesten et must med en god og stor jerngryte. Alt blir bedre i en jerngryte, uten at jeg kan sette fingeren på hvorfor.

Denne chiligryten er helt uten kjøtt, men er ikke proteinfattig for det om. Den har både bønner, quinoa og søtpotet i som metter mye. Det som gir det lille ekstra i denne chilien er bruken av sjokolade og espresso. Har du ikke espressomaskin kan du brygge en kruttsterk liten kaffekopp i steden for.

CHILI SIN CARNE
4 porsjoner
-4 hvitløksfedd
-1 gul løk
-1 rød chili
-Chipotle etter ønske
-Kajennepepper etter ønske
-1 ts kanel
-1 ss spisskummin
-50 g mørk sjokolade
-2 espressoshot
-4 ss korianderfrø
-4 ss tomatpuré
-2 bokser bra hermetiske tomater
-3 dl grønnsakskraft eller vann
-1 boks svarte bønner
-1 boks kidneybønner
-200 g quinoa
-3 søtpotet
-2 røde paprika
-Olje til steking
-Koriander

Guacamole:
-4 avokado
-1 rødløk
-2 tomater
-1 hvitløksfedd
-1 lime
-1 rød chili
-1 kvast koriander
-salt og pepper

1 – Start med å varme opp gryten og rist korianderfrøene i tørr gryte. Hell dem ut og knus dem i en morter eller lignende. Tilsett så litt olje i den varme gryten og ha oppi finhakket løk, hvitløk og chili. Behold frøene for spicy variant. La det surre til det er mykt og blankt.

2 – Ha i cayennepepper, de knuste korianderfrøene, kanel og chipotle. Man kan fint bruke tørket chipotle om man finner det. Jeg bruker en chipotlesaus som er litt lettere å få tak i. Her må du bruke så mye du liker selv. Start med litt og smak til senere. Tilsett så tomatpuré, de hermetiske tomatene og kraften/vannet. La det koke opp og skru ned temperaturen og la det småputre.

3 – Finhakk søtpotet og paprika og ha det over i gryta. Tilsett quinoa og bland godt.

4 – Skyll bønnene godt og ha dem i nå hvis du liker en litt most variant. Vent helt til slutten om du liker litt mer tyggemotstand. Rasp eller finhakk sjokoladen og rør det godt ut. Tilsett espressoen. La gryta stå og putre så lenge du har tid, men minst 30 minutter.

5 – Mens det står og putrer lager du guacamolen. Del avokado i to og skrap ut fruktkjøttet over i en bolle. Del tomatene i mindre biter og fjern frøene. Del chilien i mindre biter. Finhakk løken og hvitløken. Ha i et par korianderstilker. Klem saften fra en lime over og bland sammen med en stavmikser. Smak til med salt og pepper til slutt.

6 – Server rykende varm chili sin carne med guacamole og masse frisk koriander på toppen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

8 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.