Glutenfrie pepperkaker

Foto: Hanne Gundersen/Avdeling 4

Foto: Hanne Gundersen/Avdeling 4

For en liten stund siden delte jeg et par bilder fra en sak jeg skrev for Brygg nummer 2. Nå har Brygg delt oppskriftene mine på nett. Tenkte å dele oppskriften på pepperkakene laget på havremel her, for de som enda ikke har bakt til jul.

Jeg liker å bake med havre siden jeg spiser en glutenfri diett. Havre er naturlig glutenfritt, men kan ofte bli kontaminert i åkeren eller på fabrikken, så pass på å bruke tydelig merket glutenfri havre hvis det er viktig for deg.

Havremel kan kjøpes ferdig malt, eller enkelt lages selv ved å kjøre havregryn i en blender. Resultatet blir litt grovere og smaker mer enn vanlig hvetemel. Ønsker du helt klassiske pepperkaker går det derfor fint an å bytte ut havremelet med hvetemel. De to meltypene oppfører seg nesten helt likt.

Pepperkakeoppskriften er testet utallige ganger for å få en balansert og kraftig kryddersmak. Selv synes jeg mange klassiske oppskrifter er litt tamme, og jeg har derfor passet på at oppskriften rommer masse av alt krydderet som er godt i pepperkaker, og selvsagt et lite hint av kaffe.

PEPPERKAKER
200 g smør
2 dl sukker, gjerne rårørsukker
1 dl lønnesirup eller mørk sirup
2 egg
500 g havremel og ekstra til utbaking
1 ts bakepulver
4 ts nellik
4 ts kanel
3 ts ingefær
3 ts kardemomme
4 ts pepper
1 ts muskatnøtt
6 espressoshot

Start med å smelte smøret på lav temperatur i en stor gryte, gjerne en jerngryte. Når smøret er smeltet tilsetter du sukker og sirup. Rør rundt til sukkeret er helt oppløst.

Bland krydderet ? nellik, kanel, ingefær, kardemomme, pepper og muskatnøtt. Rør det inn i smørblandingen. Trekk gryten av varmen og avkjøl blandingen litt før du rører inn egg og espresso.

Vei opp melet og bland inn bakepulveret. Rør det tørre inn i det våte litt etter litt. Dette kan gjøres rett i gryta eller i en kjøkkenmaskin. Jeg synes det er best å lage deigen i gryta. Deigen skal være litt løs, og den trenger litt tid på å sette seg ordentlig.

Sett lokk på gryta eller pakk inn deigen i plastfolie. Sett deigen kaldt i et par timer, helst over natten.

Strø litt mel på kjøkkenbenken og kjevle ut deigen. Stikk ut ønskede pepperkakeformer og stek pepperkakene midt i ovnen på 180 grader i cirka 7-9 minutter, avhengig av størrelse og tykkelse. Det lønner seg å steke store og små pepperkaker hver for seg.

1 Kommentar

  1. Pingback: Glutenfrie pepperkaker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.