Portugalinspirert lørdagsmiddag

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFor en liten stund siden var jeg på en vinreise i Portugal for å lære mer om vinho verde. Jeg skrev litt om at maten vi fikk ikke var veldig spennende. Det meste vi fikk var risbasert, og det var mye blekksprut og and. Og gjerne flere typer kjøtt og sjømat sammen. Jeg synes det var litt rart, men det er sånn type mat som skal mette mest mulig på billigst mulig måte.

Da jeg kom hjem hadde jeg med en fantastisk vinho verde i kofferten og inviterte et par gode venner på en lavterskelmiddag hvor jeg lot meg inspirere av en rett vi fikk med ris og and. Jeg laget en risotto i steden for å servere vanlig ris, og fordi jeg hater å bruke lang tid på kjøkkenet når jeg får gjester gjorde jeg det superenkelt og kjøpte røkt andebryst. Det trenger man ikke å varme opp en gang. Til risottoen og anden hadde vi rødløksmarmelade, og som sagt, dette var en lavterskelmiddag så jeg kjøpte bare et glass ferdiglaget rødløksmarmelade (selv om det er veldig enkelt å lage selv altså). Under får du oppskriften på god luksusmat som tar maks 30 minutter å lage.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Risotto med røkt andebryst
4 porsjoner
-200 g risottoris
-1 dl extra virgin olivenolje
-4-5 sjalottløk
-1 dl hvitvin, 2 ss hvitvinseddik eller 1/2 sitron
-1-1 liter god kraft, gjerne fra kylling
-150 g peccorino- eller parmesanost
-2 ss smør
-havsalt og nykvernet pepper
-2 stk røkt andebryst
-1 glass rødløksmarmelade

Start med finhakke sjalottløken. Varm en god klunk olivenolje i en tykkbunnet stor gryte. Aller helst en jerngryte. Surr løken i olje til den er myk og blank. Hell risottorisen over i gryten og rør rundt så all risen blir dekket av olje. Tilsett hvitvin, hvitvinseddik eller sitron og kok inn. Aldri bruk mer enn medium varme når du koker risotto!

Varm opp kraft i en annen kjele. Øs over litt og litt varm kraft av gangen og rør mens det koker inn. Slik fortsetter man til all kraften er rørt inn og risottoen har ønsket konsistens. Det tar ca 20-30 minutter å koke risen. Tilsett litt vann mot slutten om risen ikke er helt ferdigkokt. Smak på risen underveis så den ikke blir overkokt.

Noen liker risottoen litt bløt og fuktig, mens andre liker den fast. Noen liker også en mer kremete konsistens. Da kan du tilsette litt creme fraiche eller fløte mot slutten, selv synes jeg ikke det er nødvendig.

Rør inn raspet ost og en god klatt smør helt til slutt. Smak til med salt og pepper.

Skjær de røkte andebrystene i skiver og server dem enten kalde eller oppvarmet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Til risottoen drakk vi en sinnssykt god alvarinho fra Soalheiro. Vi besøkte dem i Portugal og fikk med oss en magnum 2013 hjem. Den skal jeg spare i noen år, men heldigvis selges den på polet her hjemme også. Denne vinen er ganske «tung» til å være en vinho verde, den er hvertfall ikke slik jeg ser for meg vinho verde. Den er heller ikke tilsatt bobler, slik som de fleste vinho verde-viner er. Men den er likevel lett, frisk og perfekt syrlig. Og det passer utrolig bra sammen med tung mat og kjøtt. Det er kanskje en litt overraskende kombinasjon, så jeg anbefaler dere å prøve selv. Denne produsenten og akkurat denne vinen var min favoritt blant alle de vi smakte i Portugal, så jeg er så glad for at den er tilgjengelig her på polet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Til dessert drakk vi en ekstremt digg og tung portvin jeg kjøpte med meg fra Porto, og spiste en flødebolle fra Summerbird hver. En perfekt slutt på et godt måltid spør du meg. Men nå er jeg ikke så fan av dessert.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

unnamed-5

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *