Shiitake

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Shiitakesopp er noe av det beste jeg vet. Dessverre er den ikke SÅ lett å få tak i, selv om det er den mest populære soppen etter sjampinjong. Når jeg først kommer over shiitake er de ofte litt tørre, men i dag fant jeg superfersk shiitake og bare måtte kjøpe det. Shiitake kan kanskje beskrives som en litt mer intens og smakfull sopp enn for eksmepel fetteren sjampinjong. Den er litt mer kjøttfull. Så i dag til lunsj ble det tamaristekt shiitake, svart quinoa, grønnkål og avokado til lunsj. Passer også fint som en «meatless monday»-middag. Finner du ikke shiitake kan du fint bytte den ut med en annen type sopp.

Ingredienser:
2 porsjoner
-200 g shiitake
-1 ss rørossmør eller olje
-1 dl svart quinoa (2 dl ferdigkokt)
-200 g grønnkål
-3 ss tamari eller soyasaus
-1 ts sesamolje
-1 ts riseddik
-1 lime
-1 stor avokado

Jeg pleier alltid å koke en stor porsjon quinoa som jeg har hele uken til lunsj, middag og salater. Det anbefaler jeg virkelig å gjøre! Svart quinoa er litt fastere enn den hvite, og skal visst være enda litt mer næringsrik. Jeg la 2 dl quinoa i lunket lettsaltet vann og lot det stå på kjøkkenbenken i 24 timer. Dette gjør jeg for to grunner. Først og fremst fordi da rekker quinoaen å spire (de små halene kommer til syne!), og blir da enda mer næringsrik. For det andre trenger den da mye kortere koketid, så når man først skal koke tar det bare 5-10 minutter i steden for 20 om den ikke er bløtlagt på forhånd. Husk å skylle quinoa i kaldt vann før koking uansett om den har vært bløtlagt eller ikke. Beregn dobbelt så mye vann som quinoa. Ferdig bløtlagt quinoa absorberer ikke like mye vann under koking, og må kanskje siles etter koking.

Del soppen i fire og stek den i tørr og varm panne til den begynner å få litt stekeskorpe. Tilsett så smør eller olje og fres soppen et minutt til.

Vask grønnkålen godt og skjær den i strimler. Ha strimlene over i stekepannen sammen med soppen og la det frese i et minutt. Tilsett ferdigkokt quinoa og bland godt.

Tilsett tamari eller soyasaus, sesamolje, riseddik og saften fra en lime. Slå av varmen og rør rundt. La det koke inn.

Server med avokado i skiver, og kanskje litt vårløk i tynne skiver. Det var jeg visst tom for, men tipper det hadde passet godt.

Denne uken ble det dessverre ikke tid til ukemeny, men håper dere finner noe inspirasjon i oppskriftsarkivet mitt.

unnamed-5

14 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.