Gresk lammegryte

Inneholder adlinks

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet virker som de aller fleste har tatt påskeferie allerede. Tradisjon tro har jeg hatt en liten påskegiveaway, og denne gangen er det i samarbeid med min nye samarbeidspartner Christiania Glasmagasin. Giveaway er avsluttet!

Påsken er tid for lam, selv om det slettes ikke er nå det egentlig er sesong. Hva med å prøve en litt ny vri på den klassiske lammegryten i år? Denne greskinspirerte gryten er varmende og spennende med smak av sitron, oliven, dill og fetaost. Oppskriften er også publisert på godt.no!

Oppskriften gir 5-6 porsjoner og tar ca 2 timer å lage

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ingredienser:
-500 grytekjøtt av lam
-1 klype salt og pepper
-2 ss smør
-2 løk
-4 hvitløksfedd
-1 kanelstang
-2 ts oregano
-1 laurbærblad
-2 bokser hermetiske tomater (ca 800 g)
-4 dl vann eller kraft
-2 ss honning eller agavesirup
-200 g småpoteter
-3 store gulrøtter
-150 g svarte kalamtaoliven
-1 boks hvite bønner (ca 400 g)
-150 g fetaost
-1 økologisk sitron
-1 håndfull fersk dill

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Start med å kutte kjøttet i terninger. Bruk lammebog, lår eller annet egnet grytekjøtt.

2. Varm opp smør i en gryte. Brun kjøttet på alle kanter. Krydre med salt og pepper. Legg kjøttet til side, og surr finhakket løk og hvitløk til det er mykt og blankt i gryta. Ha kjøttet tilbake, og krydre med tørket oregano, en kanelstang og et laurbærblad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Hell tomatene (jeg brukte hele tomater), vann eller kraft og honning eller agavesirup i gryta. Ha gulrot i biter og småpotetene over i gryta. La det koke opp under før du skrur ned temperaturen og tar av lokket. La det småputre i 1-1 1/2 time.

4. Mot slutten av koketiden tilsetter du oliven og hvite bønner. Rør godt sammen. Fisk ut kanelstangen og laurbærbladet! Smak til med mer oregano, salt og pepper til slutt.

5. Ta gryta av varmen og smuldre fetaosten over. Rasp skallet av en økologisk sitron over, og skvis saften fra halve sitronen over i gryta. Topp med frisk dill. Rør inn fetaosten før servering.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet er ingen hemmelighet at jeg elsker støpejernsgrytene fra Le Creuset, og jeg bruker dem til omtrent all matlaging både hjemme og på jobb. Noen av grytene mine er gaver, andre har jeg kjøpt selv. Denne lyseblå er min favoritt hjemme på kjøkkenet. Jeg har også en mindre i rød og to sorte på jobbkjøkkenet mitt. Siden min nye samarbeidspartner Christiania Glasmagasin fører Le Creuset (og veldig mange andre fine ting) gir jeg bort et gavekort på 500,- til en av leserne mine som en påskegave. Skriv hva slags digg mat du lager i påska og hva du ønsker deg fra nettbutikken i kommentarfeltet under og du er med i trekningen. Vinneren kåres fredag 25. mars. Husk at alle får 30% rabatt på hele handlekurven (untatt elektronikk) i påsken. Bruk kode CG30%_27mars. Giveaway avsluttet!

20 Kommentarer

 1. Siden påsken er tiden for egg og lange frokoster er påsken brunsjhøytid for meg! Posjert egg på avocadotoast med harissadressing og langstekte tomater (og et dryss med gurkemeie for å tilsette litt påskegult?). Ønsker meg en Le Creuset stekepanne som jeg kan lage speilegg i, når jeg har forspist meg på posjerte egg.

 2. I påsken blir det rødvinsbraisert lammeskank med søtpotetmos, nydelig mat uten å måtte forlate påskesola for lenge.:)
  Hadde dog vært supert med en le cruiset gryte å braisere i.:)
  God påske!

 3. Knekkebrød og take-away, skal jobbe netter og matlysten er liten på dagen(det samme gjelder lysten på å kokkelere).
  Skulle gjerne hatt en stooor le-creuset gryte, slik at jeg kan invitere venner på tysk gulasj med spaetzle!

 4. kjerstin knutsen

  Denne påsken blir det litt forskjellig 🙂 vi skal ha rullet oksestek med masser av grønnsaker på langfredag… det blir høydepunket .. ellers er det mye kylling og fisk . Min kjære er supergod å lage mat … og jeg vet at en slik knivhttp://www.cg.no/produkter/bestikk-og-kniver/kniver/kokkekniv-16cm-m-skjaerebrett hadde vært helt super .. krysser fingrene og ønsker deg god påske 🙂

 5. Anne Marit

  Jeg reiser hjem i påsken og kokkeleringen er det derfor andre som står for mesteparten av tiden. Påskeaften skal jeg heldigvis få slippe til på kjøkkenet og helsteke elgstek. Jeg krysser fingrene for st det blir bra (selv om stek høres litt traust ut i hodet mitt)…
  Jeg bruker gjerne et gavekort på en skikkelig bra kokkekniv. Det står høyt på ønskelista.

 6. Jeg har nylig flyttet inn i min første egne leilighet (hurra!), og denne påsken skal jeg invitere gode venner over på en skikkelig påskemiddag med lammefilet, rotfruktgrateng og hjemmelaget rødvinssaus. Åhå, gleder meg allerede. I en halv evighet har jeg ønsket meg akkurat den lyseblå Le Creuset-gryta som du har på bildene dine. Det vil gavekortet gå til dersom jeg er den heldige.

 7. Jeg lager langtidsstekt lammestek og søtpogetgrateng på påskeaften

 8. Marianne

  Jeg lager langtidsstekt lammestek med søtpotetgrateng på påskeaften. I kveld lager jeg blåskjell i rød curry og kokosmelk. Trenger ny gryte!

 9. Marit Kleven

  Jeg skal lage helstekt lammelår med ovnsstekte rotfrukter/beter og kanskje pastinakk/spinat-pure. Og jeg ønsker meg en le creuset gryte eller stekepanne:)

 10. Nora Hein

  Jeg har laget focaccia i påsken, med soltørket tomat og svarte oliven. En bedre lunsj i påsken!
  Jeg har lenge siklet på Georg Jensen sin pepperkven, Alfredo.
  God påske!

 11. Idag blir det en smak av vår med reker og hvitvin. For en påskegul touch serveres rekene med hjemmelaget gul majones og mangobiter! Jeg ønsker meg veldig en la cruiset-gryte, først og fremst for å begynne å eksperimentere med glutenfritt surdeigs – og grytebrød!

 12. for meg er påsken frokostens høytid! selv om jeg alltid prøver å få til ordentlig frokost-mat til hverdags, er det ikke alltid det blir tid. i påsken har jeg eeendelig tid til lange frokoster og kan tilbringe flere timer ved frokostbordet med kaffe og påskeradio. denne påsken har jeg kjøpt inn tre kartonger egg fra holte gård som skal brukes til frokost over påskehelgen. i dag lager jeg gode, klassiske og feite amerikanske pannekaker, med bacon og sirup og deilige blåbær. de andre dagene blir det kanskje posjerte egg med stekt chili-grønnkål eller egg benedict med langstekt asparges. naaaaaam!

  jeg ønsker meg servise fra porsgrunds porselænsfabrik slik at frokosten blir ekstra fin og insta-vennlig. hehe;-) ønsker meg også den ildfaste serveringsbollen fra le creuset så jeg kan lage bakte egg og allverdens andre ovnsbakte retter.

  god påske!

 13. Cathrine Lyngbø

  Jeg ønsker meg definitivt gryter fra Le Creuset (og det har jeg gjort leeenge)

 14. Cathrine Lyngbø

  Og, det så ut til at omtrent hele kommentaren min forsvant… Her blir det «påskesuppe» – gulrotsuppe med appelsin og ingefær. Slik får jeg brukt opp maten vi har i kjøleskapet også 🙂

 15. Elisabeth Andenæs

  I påsken bruker jeg tid på å fylle opp fryseren med digg hverdagsmat som kan brukes når nettopp hverdagen kommer tilbake med full fart. Fylte horn, rundstykker, knekkebrød og lammekraft står på dagens liste. Til middag har det hittil vært lammelår, hjemmelaget ravioli og restepai. Utrolig deilig med god tid til å lage mat og kose seg!
  Til å følge den gode maten er selvsagt vin et godt valg, men vi mangler vinglass! Hadeland glassverk sine rødvinsglass med kundegaranti står øverst på vår ønskeliste (var faktisk innom og siklet på de på onsdag). Vi krysser fingrene og ønsker alle en god påske!

   • Elisabeth Andenæs

    Tusen takk, Julie! Det setter jeg virkelig utrolig stor pris på

 16. Elisabeth Andenæs

  Mente knusegaranti. Hvis Christiania Glasmagasin selger mobiler uten autokorrekt står det også herved på ønskelisten 😉

 17. I dag lagde jeg hasselnøttsmør for første gang – det ble kjempedigg! Ønsker meg en Christiania 1739 wokpanne (lager Pad Thai ca. 2 ganger i uka).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *