Laks og Whiskey

DSC_3851Foto: Lena Britt Fredrickson

Jobben min er jammen variert. På den første ekte sommerdagen i Oslo var jeg på jobb med Alexander Østli Berg, kaptein på kokkelandslaget og påtroppende kjøkkensjef på nye Grand Café. Vi fikk låne kjøkkenet på Tjuvholmen Sjømatmagasin for å boltre oss på. Alexander har laget to vilt gode lakseoppskrifter med Whiskey som jeg får dele på bloggen. Oppskriftene finner du nederst!

DSC_3936
Alexander jobber i dag på Arakataka, men tar snart over nye Grand Café, les mer om det her.

DSC_3969DSC_3752

DSC_3730
Dokumentere litt underveis da. Det er ikke hver dag man får leke med røykpistol og espumaflaske.

DSC_3918DSC_3575

DSC_3741
Etter at Alexander hadde laget ferdig rettene ble jeg med fotografen for å ta bilde av rettene.

DSC_3654
Prøvde å få tak i litt tang…

DSC_3675DSC_3640DSC_3632
Vi tok bilder både inne på Tjuvholmen sjømatmagasin og ute på brygga i sola.

DSC_3878
Whiskeygravet og røkt laks med saltbakt sellerikrem, tangsalat, Katchubuchi laget av laks og dillvinaigrette
Oppskriftene er beregnet for 4 personer

Laksen
600 g laksefilet
100 g salt
40 g sukker
5ml Talisker Skye Whiskey
2 ss fennikelfrø
2 ss sort pepper
1 ss korianderfrø

Bland salt, sukker og whiskey. Legg laksefileten i blandingen i 10 min.
Skyll så laksen i kaldt vann og tørk godt med kjøkkenpapir.

Legg laksen i en plastboks med lokk. Tilfør røyk med en røykpistol. Røyk laksen i 15-20 min.

Rist fennikelfrø, pepper og korianderfrø i en tørr og varm stekepanne i ca. 5 minutter.
Knus så krydderne i en morter. Rull laksen i krydderblandingen og oppbevar kaldt.
Ved servering kuttes laksen i tynne skiver.

Saltbakt sellerirotkrem
500 g sellerirot
100 g grovsalt
2 dl creme fraich

Legg grovsaltet i en ildfast form og plasser selleriroten med skall oppå saltet.
Bak sellerien i ovnen på 160C i 30-40 min, til den er helt mør.

Fjern skallet på sellerien og kjør resten i en blender sammen med creme fraich til en glatt krem.

Katchubuchi på laks
200 g laksefilet i 4×4 cm strimler
100 g salt
30 g sukker

Bland sukker og salt. Gni inn laksen med blandingen og la den ligge i minimum 12 timer. Skyll så laksen og tørk godt med kjøkkenpapir.

Legg laksen i en plastboks med lokk. Tilfør røyk med røykpistolen.
Røyk laksen i 15-20 min.

Tangsalat
4 ss lakserogn
4 dillkvaster
1 stangselleri i tynne skiver

Her brukes det man får tak i av tang og sjøgress.

Stangsellrien kuttes i syltynne skiver.
Urter og tang plukkes i fine biter og vaskes i kaldt vann.
Det hele brukes til å toppe retten som en frisk «salat»

Dillvinaigrette
1 bunt dill
2 dl solsikke olje
1ts salt

2 stk sjalottløk
1 ss acacia honning
4 dl usukret eplejuice

Varm opp oljen til 60C. Grovhakk dill bunten og kjør den med den varme oljen og salt i en blender i ca 3 minutter. Sil igjennom en fin tøysil eller et kaffefilter over i en egnet beholder.

Finhakk sjalottløken og ha det over i en liten gryte. Tilsett eplejuicen og honning og reduser til 1/3 gjennstår. Bland inn dilloljen.

Til slutt danderes alle elementene som på bildet over.

DSC_3884
Lettrøkt og grillet laks med sesongens løk og luftig Whiskeyhollandaise

Laksen
800 g laksefilet
100 g salt
1 stk sitron (skall)

Riv sitronskallet og bland sammen med saltet. Vend laksen i saltblandingen.
La fisken ligge i 15 minutter og skyll så i kaldt vann. Tørk godt med kjøkkenpapir.

Del fisken i fire like store stykker. Legg laksen i en plastboks med lokk. Tilfør røyk med røykpistol. Røyk laksen i 15-20 minutter.

Ved servering grilles laksen på en side i ca 4 min, den skal fortsatt ha rosa kjerne.

Løk
Syltet småløk:
8 stk småløk
1 dl vann
1 dl hvitvinseddik
50 g sukker

Skrell løken og del den i to. Kok opp vann, eddik og sukker og trekk syltelaken til side. Legg i løken og la den ligge til den blir kald. Når løken er mør og avkjølt, flakes den i mindre deler.

Grillet kepaløk
1 stor kepaløk
Salt
Sitron
Olivenolje

Skrell løken og del den i 4 deler.
Gni inn løken med salt og oliven olje på snittflatene.
Grill løken til den er sort på alle sider og helt mør.
La løken avkjøles og flak den i mindre biter.

Gressløkpulver
1 bunt gressløk

Vask gressløken godt og tørk den i en dehydrator eller i ovn ved 55 grader til den er helt tørr.
Kjøres i en blender eller males i morter til et fint, grønt pulver.

Luftig Whiskeyollandaise (espumaflaske)
300 g smør i terninger
170 g eggeplomme
110 g vann
10 g Talisker Skye Whiskey
40 g sitron juice
40 g estragon eddik
6 g salt

Alt vakumeres I en vakumpose og kokes/bakes på 75C i 20 minutter (den skal skille seg i posen)
Fylles på en espumaflaske og tilsettes 1 stk gasspatron.

Whiskeyhollandaise (vanlig fremgangsmåte)
500 g usaltet smør
5 stk egg
1 stk sitron
salt
Talisker Skye Whiskey

Klarne smøret og sett til side. Bruk 100 gram smør pr eggeplomme.
Skill eggeplommene fra eggehviten.
Ha eggeplommene over i en bolle som tåler varme, stål/glass.
Kok opp en liten kjele med vann.
Ha bollen over kjelen med kokvarmt vann. Pass på at bollen ikke kommer i kontakt med vannet. Pisk kraftig i ca 30 sekunder med noen vanndråper i eggeplommene. Fortsett å piske til det blir tykkere og du kjenner litt motstand.
Ha i litt og litt av det klarnede smøret. Pisk smøret inn mellom hver gang.
Smak til med sitronsaft, salt og talisker sky

Garnityr til retten:
Sprøtt flatbrød
Ramsløkblomster
Ramsløkskudd

Danderes som på bildet over.

DSC_3759
Sjukt morsom dag på jobb, og ganske morsomt å starte dagen med Whiskey og disse fantastiske rettene. Oppskriftene består av mange elementer, og man trenger noe spesialutstyr (røykmaskin) for å lage dem. Men jeg garanterer at du kommer til å imponere med disse rettene.

3 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.