Sommermat og giveaway – Julies grønne kjøkken

giveaway julies grønne kjøkken

Hei folkens, nå er det akkurat et år siden jeg ga ut Julies grønne kjøkken. Da satt Anne og jeg på verandaen og feiret med champagne fra forlaget og bladde febrilsk i den fineste boka vi noen sinne har sett (hehe). Imorgen kveld skal jeg på Sommeråpent på NRK og lage noen av rettene fra boka, og i den anledning tenkte jeg å gi bort tre eksemplar som en liten sommergave til dere. Alt du trenger å gjøre er å kommentere hva som er din favorittsommermat i kommentarfeltet under.

Min beste sommermat er er enkle og friske salater med masse urter og sitron og en eller annen form for protein. Kyllinglår, fisk eller kanskje halloumiost. Lager stort sett mat etter ‘hmm hva har jeg gi kjøleskapet-prinsippet’, som maten under.

sommermat julies grønne kjøkken

Tomatsalat:
-2 bifftomater
-2 grønne tomater
-1 burrata
-litt god olivenolje
-salt og pepper
-kjørvel til topping

Kutt tomatene i store biter, og riv opp osten over. Drypp litt god olivenolje og salte og pepre etter ønske. Topp med frisk kjørvel, min favoritturt i hele verden.

Agurksalat:
-1 agurk
-1 liten fennikel
-1 kvast dill
-1/2 sitron
-2 ss god olivenolje

Del agurk i terninger. Skjær fennikel i tynne skiver, gjerne på en mandolin. Dryss rikelig med dill over. Bland sammen med sitronsaft og olivenolje.

Potetsalat:
-500 g små poteter
-1 håndfull dill
-1 hånfull kjørvel
-1 ss smør
-salt og pepper
-ringblomst til topping

Del potetene i to og kok dem i lettsaltet vann eller damp på en damprist i 10-15 minutter. Stek dem etterpå gylne i litt smør. Bland sammen med dill og kjørvel. Smak til med salt og pepper. Topp gjerne med ringblomstblader!

Grønn salat:
-1 potte rapidsalat
-1 håndfull ertespirer
-1/2 dl bokhvetkorn
-2 ss god olivenolje
-1/2 sitron
-kornblomst til topping

Vask og tørk salaten. Bland sammen med ertespirer. Rist bokhvetekornene i en tørr og varm panne. Rist litt rundt underveis helt til de begynner å poppe. Dryss dem over salaten. Topp med litt god olivenolje og sitronsaft, eventuelt en sitronolivenolje. Kornblomstblader er fint som topping.

Kyllinglår:
-1 kyllinglår til hver
-1 ss olje
-1 ss smør
-salt og pepper

Krydre kyllinglårene med salt og pepper. Stek i et par minutter på hver side til de er gylne i litt salt og pepper. Legg dem i en ildfast form og stek videre på 180 grader i stekeovnen i 20-30 minutter. La dem hvile 10 minutter. Bruk gjerne et steketermometer når du steker kylling. Kjernetemperaturen skal være minst 68 grader når du tar dem ut av ovnen.

sommermat julies grønne kjøkkensommermat julies grønne kjøkken

Nå gleder jeg meg til å høre om deres beste sommermat. Kommenter under for å være med i trekningen av et signert eksemplar av boken min, Julies grønne kjøkken. Vinnerne blir kåret 31. august!

39 Kommentarer

 1. Eg elskar å grille, helst heime i barndomsheimen på Vestlandet – ein av dei få dagane som det ikkje er regn. Helst med masse friske grønnsaker og poteter som er steikt perfekt ved sidan av. Sprø utanpå og mjuke inni. Har også ein guilty pleasure på feite potetsalatar med rømme og majones. Helst med sylteagurk og laga av bestemor.

 2. Jeg vil gjerne ha bok! Den beste sommermaten for meg er skalldyr: reker, kreps, krabber og blåskjell. Gjerne akkopagnert med godt glutenfritt brød, en salat og gode dressinger!

  • Hei Julia, du er trukker ut som en av tre vinnere av boken. Har sendt deg en mail!

 3. Det er lite som slår grillet flintstek servert med hjemmelaget potetsalat og en grønn salat. Avokado er obligatorisk i salaten. God sommer!

 4. Min favorittmat på sommeren er vegetarburgere, helst laget av rødbeter, blomkål eller kikerter med en rå rødbet, gulrot, spinat og quinoa salat toppet med en senneps- og honningvinaigrette! Nam!

 5. Som deg så elsker jeg salater med masse smak, f.eks med urter og sitron. Får jeg ferske bondebønner også, er jeg i himmelen.

  Har den første boka di, Julie, og ønsker meg veldig den andre også! 😀

 6. Anne Marit

  Da jeg var liten, fikk vi alltid «sommermat» hos besteforeldrene mine. Dette var nypotet med meierismør og spekeskinke. Dette bringer gode minner, og dagens favoritt er nok ikke så langt unna: nypotet med reddiker og olje/sennepsdressing som passer spesielt godt til grillmaten. Også står den fint noen dager i kjøleskapet slik at det blir en fin quick fix de dagene det ikke frister å bruke lang tid på kjøkkenet.

 7. Quinoasalater! Kan jo blandes med alt som er grønt og godt! Min favoritt om dagen er:

  – Hvit quinoa
  – Pannestekt hvitløk og chili som jeg blander i quinoaen
  – Kalamati oliven i skiver
  – Soltørket tomat
  – Grillet squash i biter
  – Grillet brokkoli
  – Kikerter
  – Avocado
  – Dampet spinat
  – Tahin, dijonsennep og sitron-dressing
  – Fetaost (valgfritt)

 8. Emilie Willoch Olstad

  Grillet ørret med en stor, deilig grønn salat til – med balsamico og god olivenolje ringlet over, så klart! For ikke å glemme hvitvin, familie og gode venner! 😎

 9. Enkle, friske salater med det man har på kjøkkenet eller grillmat 🙂 Det aller beste er å ta en tur i mammas kjøkkenhage og bare spise det som er der den dagen – sukkererter, jordbær, bringebær, solbær, tomater.

 10. Ferske vårruller er min favoritt på den ultimate sommerretten. Med reker, avocado, sitrongress, chili, ingefær, salat, vårløk. Med en hjemmelagd chilisaus og stekte sesamfrø er der min ultimate favoritt😄

 11. Dampende ferske nykokte krabber! Og selvplukkede jordbær og moreller, så klart 🙂

 12. Stephanie

  Min beste sommemat er pappas oppskrift på grillede blekksprut. Blekksprut nylig fisket fra det adriatiske hav og mengder med olivenolje!

 13. Vannmelon! Avkjølt, kuttet tilfeldig i store biter, saftig og leskende. Spises gjerne på hytten, nede på berget i solsteiken.

 14. Stine Mari Nytun Leirdal

  Eg elska den greske salaten med halloumi som du posta på instagram for ei tid sidan 🙂

 15. Reker er en absolutt favoritt, kanskje ikke så rart når man er vokst opp på Sørlandet. Setter også stor pris på en frisk salat, som for eksempel vannmelonsalat med friske urter og fetaost. 🙂 God sommer videre!

 16. Åh! Den bokahar eg sikla på ei stund .. 🙂 Min beste sommarmat for tida er ein fargerik salat med ost og honning-sennepdressing attåt, gjerne med grilla kjøt. Følgt av sukra rips og jordbær med vaniljesaus. Nytast best med godt selskap 🙂 God sommar!

 17. Ikke bare jeg som har lyst på denne boka nei 🙂
  Vanskelig å si en ting, det er så mye god mat man gjerne spiser på sommeren. Har bodd på hytta noen dager nå og må si meg fornøyd når vi drar opp krabbeteinene og har fersk krabbe til middag. Sommerruller er heller aldri feil, og i dag skal vi faktisk ha risbolle med laks og avokado til middag. Alltid fint med inspirasjon 🙂

  • Hei Anette, du er trukket ut som en av tre vinnere av et signert eksemplar av Julies grønne kjøkken. Har sendt deg en mail.

 18. Salat av mango, avokado, paprika og vårløk, med ferske reker 😀

 19. Jeg liker å lage salater med det jeg dyrker i hagen sammen med noe godt kjøtt eller fisk. Dessuten er det godt med dessert når alle bærene er i sesong😃

 20. Quinoa-salat med både varmebehandlede grønnsaker og «kjølende» ubehandlede. Som sursøte gulrøtter og paprika som er stekt eller ovnsbakt, kombinert med frisk koriander, agurk og ananas. Kjøtt eller proteintopping og ønsket krydder etter «dagsformen».

  Vil gjerne vinne bok 🙂

 21. Liv Håland

  Sommermat for meg er makrell! Stekt marell eller makrellsuppe😃

 22. Min favorittsommermat er fersk fjellørret stekt i godt smør servert på flatbrød med hjemmelaget majones. Nytes rundt et bål etter en lang dag ute i naturen.

 23. Is. Jeg elsker is. Siden jeg prøver hardt å unngå sukker, lager jeg min egen variant av frosne bananer, litt kokosnøttkrem og eventuelt frosne bær, som jordbær. Det gir en perfekt is-følelse, og er helt uten melk og sukker, noe jeg synes er topp!

 24. Så moro! Det første jeg tenker på er vannmelonsalat, med fetaost, rødløk, mynte og timian. Godt til alt av grillet kjøtt og fisk!

 25. Min favoritt er grillet laks sammen med skivet søtpotet, og diverse grønnsaker som brokkoli, løk og paprika som også er grillet med olje over. Toppes til slutt med ramsløkpesto. NAM

 26. Jeg elsker å lage adane kebab med hjemmebakte putabrød, hummus og taboleh og gjerne en myntedressing ved siden av. Ellers er laks med en gremolata helt fantastisk og veldig enkelt.

 27. Denne sommeren har jeg kjøpt meg en liten røykovn, og har helt dilla! Min favoritt så langt er røkte blåskjell. Legger røykspon og noen skudd med einebær i bunn. Røyker blåskjellene med litt hvitvin, hvitløk og chili. Litt tørr Riesling til det så er livet veldig bra:)

  Takk for fin blogg og fortsatt god sommer!

 28. Om sommeren vil jeg aller helst spise salat. Samma hva, det viktigste er egentlig at det er feta eller halloumiost i salaten. MÅ ha litt salt i varmen.

  • Hei Anna, jeg er helt enig! Du er vinner av et eksmeplar av boken min. Jeg har sendt deg en mail.

 29. Favorittsommermat er friske salater, med gode oster i, eller ved siden av. Som spises med fine folk på lyse kvelder.

 30. Min beste sommermat må være grillspyd med scampi, marinert med en blanding av søt chilisaus, soyasaus, ketjap manis, ingefær, hvitløk, lime og koriander! Serveres med en god og frisk salat, gjerne med litt melonbiter i salaten 🙂

 31. Jeg elsker bloggen din, den gir meg så mye inspirasjon og matglede! Den beste sommermaten spises sammen med gode venner, helst i en park med tent grill og masse god grillmat som deles med hverandre. Jeg håper jeg blir den heldige vinneren av boken din, da kan jeg love deg at kjøkkenet mitt blir grønnere! God sommer 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *