Treretters festmeny på grillen til 17. mai

festmeny

Dette innlegget er skrevet i samarbeid med Weber, som har lånt meg en utrolig søt og praktisk elektrisk grill til sommeren. Perfekt til små verandaer eller hager. Vanligvis har jeg den på verandaen hjemme, men i vinter har jeg lagret den hjemme i Kristiansand. Derfor tok jeg turen hjem og inviterte foreldrene mine til å være prøvekaniner for festmenyen min til 17. mai.

festmiddag

Jeg har en Weber Pulse 1000 elektrisk grill, iGrill steketermometer og støpejernspanne som ekstratilbehør. Et veldig godt utgangspunkt for å lage en treretters festmeny med fisk og skalldyr til 17. mai, eller til en hvilken som helst sommerfest.

Menyen er lagt opp slik at du kan gjøre mesteparten klart i forveien, for så å kun grille hovedelementene. Det er mitt beste tips for en stressfri 17. mai.

Tretters festmeny

Forrett:
Grillet kongekrabbe med pisket urtesmør

Hovedrett:
Grillet breiflabb i urteoljemarinade med asparges og potetsalat

Dessert:
Grillet fersken med friske jordbær og pisket Rørosrømme

Disse elementene kan lages på forhånd:
Urtesmør, urteolje til marinade, hurtigsyltet sjalottløk, potetsalat, pisket Rørosrømme.

festmeny

 Forrett:
-2 kongekrabbebein (helst ukokt!)
-50 g Rørossmør
-1 hvitløksfedd
-2 ss gressløk, finhakket
-1/2 økologisk sitron, zest og saft
-1 klype havsalt
-1 klype nykvernet pepper
 
Fremgangsmåte:
1.    Del kongekrabbebeina ved alle leddene og så i to på langs. Dette er enklest å gjøre mens krabben er halvfrossen.

2.    Ha romtemperert smør i en bolle. Finhakk hvitløk og gressløk. Rasp sitronskallet og press sitronjuicen. Pisk sammen med havsalt og nykvernet pepper til smøret er luftig.

3.    Varm grillen til 250 grader. Legg kongekrabben med skallet ned på grillen og fordel rikelig med urtesmør over.

4.    Lukk lokket og la det grilles 5-6 minutter hvis den er rå, eller bare til smøret er smeltet om den er kokt fra før av.

festmeny
festmeny
festmeny
festmeny

Hovedrett:
-800 g breiflabbfilet eller annen fast, hvit fisk
-1 håndfull gressløk
-1 håndfull persille
-1 håndfull dill
-2 hvitløksfedd, finhakket
-1/2 økologisk sitron, zest og saft
-1 klype havsalt
-1 klype nykvernet pepper
-1 dl olivenolje
-1 bunt grønne asparges
 
Hurtigsyltet sjalottløk:
-4 sjalottløk
-2 ts smør
-4 ss hvitvinseddik
-1 ts sukker
-1 klype salt
-1 klype pepper
 
Potetsalat:
-800 g småpoteter
-1 ss estragondijonsennep evt vanlig type
-4 ss olivenolje
-1/4 økologisk sitron, zest og saft
-1 ts havsalt
-1 klype nykvernet pepper
-4 ss gressløk, finhakket
-200 g reddik
 
 
Fremgangsmåte:
1.    Del breiflabben i passelige stykker og skjær eventuelt bort hinnen. Legg stykkene i en zip lock-pose.

2.    Lag en urteolje ved å kjøre sammen urtene, finhakket hvitløk, sitronzest og -saft, salt, peppet og olje i en liten foodprocessor eller blender. Ha marinaden over fisken og bland det godt sammen. La det marineres minst en time, eller gjerne over natten.

3.    Lag hurtigsyltet sjalottløk ved å finhakke sjalottløken. Stek raskt i en varm panne med smør til bitene er myke og banke. Skru ned temperaturen og tilsett hvitvinseddik, sukker, salt og pepper. La det koke inn.

4.    Lag potetsalaten. Start med å dampkoke eller koke potetene. Koketid avhenger av størrelsen på potetene, alt fra 10-20 minutter. Sjekk med en spiss kniv underveis.

5.    Visp sammen estragonsennep, olivenolje og sitronzest og -saft til det tykner. Tilsett salt, pepper og finhakket gressløk. Del reddiken i fire. Avkjøl potetene litt før du vender inn dressingen og den hurtigsyltede sjalottløken.

6.    Varm grillen til 300 grader med stekeplaten. OBS, viktig at stekeplaten har blitt ordentlig varm før du setter i gang med grillingen. Bruker du ikke stekeplate kan du grille fisken oppå sitronskiver så setter den seg ikke fast.

7.    Bruk et steketermometer, enten iGrill som du kan følge med på på telefonen eller et vanlig. Breiflabb er delikat fiskekjøtt og kan fort bli tørt om den ikke behandles riktig. Stek fisken til den har 45 grader kjernetemperatur, før du snur den. Ta fisken av varmen når den har 50 grader kjernetemperatur.

8.    Knekk av den nederste delen på aspargesen, det er ikke nødvendig å skrelle den i tillegg. Pensle eventuelt med litt olje. Grill på grillristen ved siden av fisken til den har fått en fin grillstekeskorpe.

festmeny
festmeny

Dessert:
-4 fersken
-1 ss olje
-1 kurv jordbær
-1 beger Rørosrømme
-1 ts vaniljepulver
-1 ts sukker
 
Fremgangsmåte:
1.    Del fersken i to og fjern steinen. Pensle med olje.

2.    Del jordbær i to.

3.    Pisk Rørosrømmen sammen med vaniljepulver og sukker til den blir stiv og luftig.

4.    Varm grillen til 300 grader. Legg ferskenene med snittflaten ned på grillen, og la de ligge fem minutter. Snu og grill videre i fem minutter.

5.    Server grillet fersken sammen med jordbær og pisket Rørosrømme. Pynt gjerne med spiselige blomster som syriner eller stemorsblomster.

festmeny


2 Kommentarer

  1. Hei Julie. Jeg så du var i Paris for noen uker siden. Kunne du tenke deg å lage et lite innlegg om turen, skrive et par restaurant tips?

    • Hei! Du finner alle mine tips fra Paristuren som et høydepunkt på Instagram 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *