Favorittrestauranter i Oslo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jeg elsker å spise ute, og gjør det ganske ofte. Nå er jeg heldigvis ikke på like streng diett som jeg var på for et års tid siden, men også da spiste jeg mye ute. Nå holder jeg meg bare unna gluten og melk/fløte. Ost og smør i matlaging går helt fint, men jeg har tidligere holdt meg helt unna gluten, melk, egg, sopp, gjær og sukker. Mitt hovedtips når du skal spise ute og har gluten- eller melkeintoleranse eller allergi er å alltid sende en mail på forhånd og fortelle om det. Da får du garantert et tilpasset måltid. Men ofte dumper man jo bare inn et sted for å spise, og på alle stedene i listen under har det alltid ordnet seg.

Mine favorittrestauranter i Oslo:
1
1: Smalhans i Waldemar Thranesgate 10, med inngang fra Ullevålsveien
Smalhans er min absolutte favorittrestaurant i Oslo. Det er stedet jeg har vært oftest på. Kanksje femti ganger siden de åpnet? Eller kanskje mer. Uansett, Smalhans er en koselig bydelsrestaurant som serverer skikkelig mat. De serverer lunsj mellom 11-16, dagens husmannskost til 160,- mellom 16-18 og alltid fantastisk middag resten av kvelden tirsdag-søndag. Jeg tror grunnen til at jeg liker Smalhans så godt er at folkene som jobber her er så dyktige og hyggelige, og maten er gjennomtenkt og laget av gode råvarer. Jeg har vært gjestekokk her to ganger og servert dagens husmann. Første gang laget jeg ungarsk kyllinggryte og sist gang laget jeg Phô sammen med min venn Tekå, hvor vi donerte all inntekten til kreftforskning. Prøver å legge alle feiringer her, så vi har hatt enkeltkvinneforetaksjulebord her to år på rad, og vi hadde boklanseringsetterfest her for en liten stund siden. De har nemlig en leilighet med plass til ca. 15 personer man kan booke for selskap. Les mer om et måltid på Smalhans her.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
2: Le benjamin i Søndre gate 6
Le Benjamin kommer på en soleklar andreplass, selv om jeg ikke har spist her SÅ ofte. Le Benjamin serverer enkel fransk mat. Ikke noe jåleri. Lokalene er små og mørke, og det er skikkelig koselig der. Servitørene er så flinke og man blir tatt skikkelig vare på. Åpent tirsdag-søndag fra 16-23, så det er altså ikke noe lunsjsted. Bortsett fra på lørdager, for da er det lunsj mellom 13-16, og den er så bra. Les eget innlegg om lørdagslunsjen på Le benjamin her.

mai10


3: Trattoria popolare i Trondheimsveien 2
Trattoria popolare er et av de stedene jeg går igjen og igjen, men det er egentlig bare flaks for rett etter åpning fikk vi så dårlig service der at det ikke ga mersmak i det hele tatt. Tilfeldighetene gjorde at jeg testet det igjen og nå er det jo helt topp service her. De serverer rustikk italiensk mat, hjemmelaget pasta og enkle middagsretter. Elsker den helgrillede fisken og saltimboccaen. Digger at man får en stor grønn salat til hovedrettene. Sideretter bestiller man utenom, men det trengs sjeldent. På sommeren har de en helt fantastisk uteservering på plassen foran Schous bryggeri. Digger maten, stemningen, prisnivået og servirøtene, men akustikken her er helt forferdelig, så vet du det. Allergivennlig italiensk mat høres kanskje litt rart ut, men her er det rene råvarer som står i fokus, så det har aldri vært noe problem å få noe som er gluten- og melkefritt. Feiret bursdagen min her i fjor med gule Anne i følge bloggarkivet mitt.

ylajali5-920x460
4: Ylajali på St. Olavs plass 2
Altså, Ylajali er ikke akkurat noen hverdagsrestaurant. For det første fordi det er dyrt, men også fordi matopplevelsen ikke hadde vært det samme om man spiste her ofte tror jeg. Jeg spiste her for snart et år siden for å feire div bursdager og endte opp med å bli forlovet. Det er nok både det beste og mest uforglemmelige måltidet i mitt liv. Sier ikke så mye mer enn at man burde forte seg å booke bord for i desember stenger de dørene for å starte en ny restaurant. Les mer om matopplevelsen min på Ylajali her.

lokk2
5: Lokk i Torggata 18B
Lokk er et bittelite suppekjøkken som også serverer bra kjøtt og fisk. De har ikke så mange retter på menyen, så her er det lurt å sjekke på fohånd om de har gluten/melkefrie alternativer. Jeg har alltid fått det. Maten her er enkel, men veldig god og de har snille priser. Pluss for bra take away. Lokk er et av de bra stedene som har åpent på mandager når «alle» andre restauranter er stengt. De har fått nye eiere i det siste, så satser på at de fortsetter å være like bra som før. Har skrevet litt om Lokk tidligere her.

6: Izakaya i St. Olavsgate 7
Izakaya er kanskje ikke en restaurant. Det er mer en bar med bra barmat. Det er forresten akkurat det izakaya betyr på japansk. Izakaya ligger litt bortgjemt i et kjellerlokale i St. Olavsgate. Lokalene er små og trange, men det er skikkelig sjarmerende. Her serverer de enkel japansk og koreansk mat. Det er forresten skikkelig billig! Elsker kyllingspydene med eggeplommedip og den stekte shitakesoppen. Izakaya har åpent mandag-lørdag fra 17-01, men matserveringen stenger 22. De har også fantastiske cocktails og bra vin der. Og selvfølgelig japansk øl. Les mer om Izakaya her.

7: Arkakataka i Mariboes gate 7
Arakataka kan kanskjebest beskrives som folkelig gourmet? De serverer nordisk mat, men med inspirasjon fra andre lands kjønnen. Ofte litt fransk inni bildet. De er skikkelig flinke her, og sist jeg var her fikk jeg til og med nybakt glutenfritt brød til maten. Si ifra omallergier når du booker bord så blir du skikkelig oppvartet. Her får man utrolig mye for pengene, og det er ikke spesielt dyrt.

8: Piscoteket i Badstugata 1
Jeg har ikke vært på Piscoteket så ofte, men det jeg har spist og drukket her har vært skikkelig solid. Her serverer de skikkelig peruansk mat med masse smak og farger. Jeg digger det! Lokalene bærer fortsatt litt preg av å være utested og ikke restaurant, men det er helt greit. For det er jo også et utested. Bra mat og bra drikke.

pizza2


9: Villa paradiso på Olaf Ryes plass 8
Her får man den beste glutenfrie pizzaen i Oslo! Enkelt og greit. I tillegg til pizza har de et par salater og andre middagsretter, så du kan fint spise her med både gluten- og melkeintoleranse/allergi. Jeg går hit når jeg vil skeie ut med masse ost og bestiller glutenfri ai formaggi. Det er alltid fullt og alltid kø, men har man lyst på glutenfri pizza så er dette det eneste bra stedet. De har også åpnet en avdeling på Solli plass, men der har jeg ikke vært og kan ikke si noe om det.

10: Tranen i Waldemar Thranes gate 70
Tranen har vært litt opp og ned, men nå har de endelig funnet sin greie. Tranen har nok fått litt dårlig rykte på seg etter en litt dårlig start med sure servitører og halvveis gjennomfrt dyr mat, men nå er det så annerledes. Anbefaler alle som har et dårlig bilde av Tranen om å prøve igjen. Maten er spennende, vinen bra og det er akkurat passe prisnivå. I andreetasje holder cocktailbaren Morgenstierne til, så dropp desserten nede i restauranten og sett deg heller opp for å få servert byens beste cocktails.

Må også nevne burgerstedene Munchies og Burger Joint som har bra glutenfritt brød!

Denne listen kommer sikkert til å bli oppdatert utover året. Noen av stedene jeg ikke har fått besøkt enda men har planer om er Pjoltergeist (som jeg mistenker ikke er så allergivennlig), Bon lio, Tøyengata bodega, Maaemo og Aymara. Noen flere tips til Oslorestauranter jeg må besøke?

unnamed-5

13 Kommentarer

  1. Pingback: Favorittrestauranter i Oslo 2017 - Julies Matblogg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.