Ylajali for andre gang

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Oi, nå har det vært stille på bloggen en stund. jeg hadde en ekstrem hektisk uke med mye jobbing hvor mail og blogg ble totalt nedprioritert. Heldigvis ble uken avsluttet på en ekstremt bra måte, nemlig på Michelinrestauranten Ylajali. Var der for ganske nøyaktig et år siden for å feire bursdag, og endte opp med å bli forlovet. Nå dro vi tilbake med mamma og pappa for å feire trippel bursdag, et års forlovelse og alt annet bra som skjer for tiden. En helt utmerket måte å feire på!

Lokalene til Ylajali har lang historie, og rommet Rikshospitalets Apothek fra 1892 til 1982. Ylajali har ligget i lokalene på St.Olavs plass siden 2002, men det var ikke før i 2012 at restauranten Ylajali slik den er nå oppsto. Mesteren bak er Even Ramsvik. Navnet Ylajali stammer fra Hamsuns roman “Sult” hvor drømmekvinnen Ylajali holdt til i lokalene til restauranten. Menyen har fått utseende etter førsteutgaven av Sult fra 1890. Dessuten er også måltidet bygget opp som en roman med en prolog, fire kapitler og en epilog.

Det er innredet med kun det nødvendige, og man får følelsen av at det er ekslusivt uten å være snobbete overhodet. Det er bare åtte bord og en bordsetting per kveld, så det er jo intimt men likevel er det så god plass rundt bordene at man føler at man er i sin egen lille boble og ikke blir “forstyrret” av andre. De ansatte er ekstremt oppmerksomme og trekker ut stolen for deg og bretter servietten hver gang man forlater bordet. Bordet er også sparsommelig dekket opp med hvit duk, ett hvitt kubbelys og en stein til bestikket. Det er virkelig maten som står i fokus.

Noen av rettene var de samme som for et år siden, men det var mye nytt på menyen også så det ble en helt ny opplevelse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERARåreker fra Island som dyppes i knuste rekeskall og dill.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASemulegraut og finsk kaviar. Så vilt godt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hvaltartar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Sotet vaktelegg på potetchips. En av favorittene mine i fjor, og det er det fremdeles. Tenk at et lite egg kan smake så godt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERARøkt kolje, surdeig og tørrfisk. Tidenes beste fiskekake? Så mye smak på en gang.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Salat fra Korsvold gård med kyllingskinn og sjøkrepsolje. Siste snacks i prologen. Liker veldig godt at man innleder måltidet med snacks man må spise med hendene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMakrell, pepperrot og persille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABrent purreløk, kalix löjrom og hasselnøtt. Altså, for en rett! Fikk den i fjor også og tenkte på den brente purren i ukesvis etterpå. Den blir lagt i den vedfyrte ovnen i hagen i et par minutter, før de spretter den opp og fyller den. Den blir så utrolig mør inni, man spiser purre med skje liksom. Sommergrillinspirasjon!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERAAsparges, gran og furu. Til denne retten fikk vi servert en juice laget av eple og skogsyre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGlemte å ta bilde av sjøkrepsen vi fikk før denne friske retten med kefir og stangselleri.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPiggvar, høy og ramsløk. Piggvaren blir dekket i høy og grillet i den vedfyrte ovnen i bakgården.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHirse- og byggrøt med konservert sopp.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERADenne retten! Lam med svart hvitløk og vill salat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMammaen min. Skål!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHitra blå med bitter salat og mandel. En veldig morsom osterett hvor de har brukt flytende nitrogen for å fryse osten og smuldre den opp.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEple, kvarg og grønn einer. I bunn var det varme epler og tapioka, og på toppen fryst kvarg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERASvele fra Ørskog, oppskrift fra bestemoren til Even Ramsvik. Servert med hasselnøttis, sviskeeddik og salt karamell. HERREGUD så godt. Hadde lyst å spørre om en til. Jeg fikk såklart glutentilpasset maten, og fikk min egen svele og mitt eget glutenfrie brød.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASiste rett i epilogen var luftig sjokolade og tyttebær sammen med kaffe fra Supreme Roastworks.

Denne gangen hadde vi ikke full vinmeny til maten. Rett og slett fordi vi synes det ble litt vel mye sist gang. Sånn at man ikke helt husket maten. Denne gangen gikk vi for ca annenhvert glass, eller det sommelieren anbefalte. Det passet oss helt utmerket. Ramser ikke opp all vinen vi drakk, men du kan trygt stole på at de setter sammen en bra vinpakke til deg.

Dette er fremdeles den beste matopplevelsen min. Jeg er helt overveldet over hvor bra det faktisk er. Selv om mange av rettene var like, ble det en helt ny setting og opplevelse. Tida flyr virkelig på Ylajali. Vi var der vel i fem timer denne gangen også. Man blir sånn behagelig mett siden man spiser over flere timer. Spiste likevel brødene man får med seg hjem i en liten pose til nattmat.

Ylajali stenger i desember for å åpne et nytt sted, så benytt anledningen og book bord mens du kan! Gleder meg så til å se hva Even Ramsvik skal finne på nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.