Suppe med reinkjøtt, eple og timian

Denne oppskriften har jeg laget i samarbeid med Min Boazu, et lite samisk-eid selskap i Karasjok som driver med reinkjøtt. Reinen går på naturbeite året rundt, og gode beiter resulterer i et sunt og velsmakende kjøtt.

Reinkjøtt er utrolig magert med bare 2% fettinnhold, omtrent som kylling. I denne oppskriften har jeg brukt grytekjøtt med bein og marg som gir en utrolig god kjøttkraft.

Grunnoppskriften jeg har brukt er en ganske klassisk kjøttsuppe, men som en liten vri har jeg brukt eple og timian som er en utrolig god smakskombinasjon sammen med reinkjøttet.

Du finner reinkjøtt fra Min Boazu i frysedisken på Rema1000. I tillegg til grytekjøttet jeg har brukt her finner du reinskav, mørbrad, indrefilet, ytrefilet, flatbiff og steik.

Oppskriften gir 4 porsjoner og tar 1 time å lage

Ingredienser:
-1 pose Min Boazu grytekjøtt av reinsdyr (800 g)
-2 ss smør
-1 håndfull frisk timian
-1 ts salt
-1 ts pepper
-1 purre, kun det hvite
-1,5 l grønnsakskraft*
-300 g kokefast potet
-300 g gulrot
-300 g persillerot
-2 røde epler

Til servering:
-Flatbrød
-Godt smør

Fremgangsmåte:
1. Start med å tine grytekjøttet før bruk. Legg det gjerne i kjøleskapet over natten før det skal brukes.

2. Varm halvparten av smøret i en stor gryte, gjerne en jernpanne. Ha i litt timian før du bruner halvparten av kjøttet. Krydre med salt og pepper. Legg kjøttet til side før du bruner den andre halvparten i resten av smøret sammen med timian, salt og pepper. Legg til side.

Bruningen av kjøttet er et viktig steg for en smakfull kjøttsuppe!

3. Skjær den hvite delen av purren i tynne ringer, og ha det oppi gryta. Surr det et par minutter til det er mykt og blankt. Ha oppi kjøttet igjen og tilsett grønnsakskraft*. Du kan også bruke reinsdyrkraft eller kjøttkraft om du har det tilgjengelig. Det vil bare gi en dypere og rikere smak.

4. Gi gryta et oppkok før du skrur ned nemperaturen og la det småputre en halvtime. Fjern skummet som dannes på toppen underveis før du tilsetter resten av ingrediensene. Dette gir en klarere suppe (glemmer som regel dette steget og får en litt mer grumsete suppe – det smaker like godt!).

5. Skrell potet, gulrot og persillerot. Del i omtrent like store terninger. Del eplene også i terninger, men disse trenger du ikke skrelle. Ha det oppi gryta når det har gått ca en halvtime. La det koke videre i en halvtime, eller til grønnsakene er møre og faller litt fra hverandre.

6. Smak til med salt og pepper. Server med flatbrød, godt smør og litt ekstra timian.


Tips: Spar på grønnsaksskrellet og kok kraft på det. Spar det i en boks i fryseren til du har nok. Da har du en god base til neste gang du skal lage suppe.


4 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.