Ceviche er en allsidig søramerikansk rett hvor man tilbereder rå sjømat i en syrlig lake til det blir “kokt”. Det som skjer er at proteinen koagulerer i kontakt med syren og fremstår som gjennomkokt. Ceviche kan lages med all slags fisk, men min favoritt er med fet kveite. For å gjøre dette måltidet litt mer mettende bruker jeg bakt søtpotet og kokt quinoa sammen med en frisk pasjonsfruktsalsa og tortillachips. Chipsen kan du enten kjøpe ferdiglaget eller enkelt lage selv ved å dele opp små maistortilla og steke i ovnen eller i stekepanna til de blir sprø.
Kveiteceviche med pasjonsfruktsalsa
2 porsjoner – 45 minutter
-300 g kveite
-1 liten søtpotet
-1 ss olivenolje
-1 dl quinoa (rød)
-2 dl vann
-50 g mtortillachips
Lake:
-6 lime
-1 sitron
-1 ts agavesirup eller sukker
-1/2 rødløk
-1 hvitløksfedd
-1/2 ts chiliflak
-1/2 ts salt
-1/2 ts pepper
-1 ss olivenolje
Pasjonsfruktsalsa:
-100 g cherrytomater
-1/2 agurk
-1 håndfull korianderblader
-1 pasjonsfrukt
-1 grønn chili
1. Start med å bake søtpoteten, siden det tar lengst tid. Skrell søtpoteten og del den i små terninger eller staver. Legg søtpoteten i en ildfast form og bland sammen med 1 ss olivenolje. Stek ved 200 grader i 15-20 minutter, eller til den er litt gyllen og helt mør.
2. Tilbered quinoa ved å varme opp en dyp stekepanne eller gryte til middels temperatur. Ha quinoa oppi og rør rundt til det begynner å poppe. Pass på så det ikke svir seg. Hell så på vannet (alltid dobbelt så mye vann som quinoa) og sett på lokket. La det småputre i 15 minutter under lokk. Rør litt av og til.
4. Kutt fisken i små terninger og legg dem oppi laken. Pass på så alt er dekket, og rør litt rundt innimellom. Marineringstiden avhenger av hvor store fiskebitene er. Men 5-10 minutter holder. La dem ligge lenger om du ønsker det.
5. Mens fisken ligger i laken lager du salsaen. Finhakk agurk, grønn chili og koriander. Kutt tomatene i tynne skiver eller terninger. Del pasjonsfrukten i to og skrap ut frøene. Bland det godt sammen.
Publisert på godt.no!
4 Kommentarer