Ungarsk kyllinggryte


I helga hadde jeg et lite tilbake-til-røttene kulinarisk eksperiment. Jeg er nemlig halvt ungarsk og barndomsfavorittretten var denne kyllinggryta – eller paprikascsirke som det egentlig heter. Jeg har aldri laget det før, men det var overraskende enkelt. For å lage denne gryta trenger du ungarsk paprika. Paprikapulver fra norsk matvarebutikk funker ikke. Og du trenger både sterk og søt paprika. Den sterke er helt sykt potent så vær forsiktig! Man serverer kyllinggryta med nokkeli, en slags pasta eller hveteboller om du vil. Hvis du er interessert i mer ungarsk mat, sjekk ut bloggen familievennen Csangolicious.

Paprikascsirke til 6 personer:

6 kyllinglår (eller hel kylling)
4 store eller 5 små røde paprika
3 små eller 2 store gul løk
4-5 tomater
1 boks fløte
1 dl vann
Salt, pepper og paprikapulver
Til nokkeli: 2 egg, hvetemel, olje, vann, salt

Kutt løk og paprika i ganske store strimler og surr det i smør i en stor gryte til de er møre. Del tomatene i fire og legg de oppi gryta med de andre grønnsakene. Tilsett 3 spiseskjeer søt paprika og en spiseskje sterk paprika. Legg kyllinglårene (eller en delt kylling) i gryta og tilsett 1 dl vann, vannet trenger ikke å dekke kyllingen helt. Sett på lokket og la det putre på halv varme i en halvtime. Hvis kyllingen ser nogenlunde kokt ut, tilsetter du en boks fløte og smaker til med mer paprika, salt og pepper og lar det småkoke i 15 minutter til. Mot slutten gjør du klar nokkelirøra. Da blander du 2 egg, hvetemel, olje, salt og bittelitt vann med en sleiv. Tilsett vann til du får en smidig røre. Den skal være såpass tjukk at den kan ligge på en fjøl uten å flyte utover. Kok opp en stor kjele med vann. Legg nokkelirøra på en fjøl og hold den over det kokende vannet. Bruk en skarp kniv og kutt av passende biter så de faller ned i vannet. Dypp kniven i vann mellom hver gang så blir det lettere. Alle som smakte denne gryta spiste seg stappmette og var enige i at det var superdigg.

7 Kommentarer

  1. Pingback: Ungarsk jul | Matbloggen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.