Nyttårsgjengen. Alle var egentlig glade altså.
På nyttårsaften spiste vi på Amass, en helt fantastisk restaurant litt utenfor København sentrum. Vi fikk et langbord rett under den – etter min mening – litt kleine grafittiveggen. Ellers synes jeg lokalet er sykt fint. Veldig høyt under taket, gigantiske vinduer rett ut i havna og stilrent interiør. Kjøkkensjefen og eieren Matt Orlando og teamet hadde satt sammen en ekstraordinær nyttårsmeny med flere retter enn på den vanlige menyen. Vinen var perfekt satt sammen til maten. Jeg koset meg så mye, men må ærlig innrømme at etter alle rettene og vinglassene var jeg så stappmett og brisen at jeg ikke husker ALT. Men sånn skal det være på nyttårsaften.
Menyen er litt mindre til vanlig, men ser helt fantastisk ut uansett. Anbefaler virkelig å ta turen innom Amass om man vil ha en helt spesiell opplevelse. Tipper de får en stjerne snart.
Her kommer det bilder av noen av rettene med hele menyen til slutt.
New years menu:
-Razor clams, squid, crystal malt, smoked mussel, cellery
-Potatoes, almond, parsley, caramelized yoghurt
2013 Pignoletto Frizzante – Vigneto San Vito – Veneto
-Fermented flat bread, yoghurt curd, bitter greens
-Raw lingoustines, chicken skins, truffle, leaves from the green house
-2013 Manzoni Bianco – Foradori – Trentino
-Chewy vegetables, pickled pork fat, pork broth, red seaweed oil
-2012 Opok -Sepp Muster – steiermark
-Egg yolk, truffle, brussel sprouts,virgin butter
-2007 Filagnotti – Cascina Degli Ulvi – Piedmonte
-Monkfish, onions, foie gras
-N/V Cuvée Les Jongleurs – Bainbridge&Cathcard – Anjou
-Dry aged beef, beets, hazelnut milk, pickled rose hip petals
-2006 Igiea – Tenuta Grillo – Piedmonte
-Burnt caramel, cep oil, chestnut cookie
-Dried fruits, smoked bone marrow, black pepper ice cream
-2012 Dulce – Esencia Rural – Tierra de Castilla
-Chocolate cakes, sour cream, olive oil
Holy moly, var så mett! Har faktisk aldri opplevd å få så mange desserter noen gang. Og etter dette kom de ut med kaffe, avec og kransekake til å ta med videre på ferden.
Alt var godt, men høydepunktene for meg var den perfekte eggeplommen med trøffel, smør og rosenkål, og den ene hovedretten med breiflabb, løk og en tjukk foie gras-saus. Og så den ene desserten med brent karamell. Og brødet såklart, brødet! Jeg fikk eget glutenfritt potetbrød. De ble grillet på bål i hagen og servert rykende varme underveis i måltidet.
Klokken 23 ble alle gjestene hentet med buss for å bli kjørt inn til sentrum. Da fikk vi goodiebags med champagne, glass, partyeffekter og KAKE. Så utrolig bra!
Amass sett ovenfra. Utenfor hadde de tent opp bål i hagen.
Ved midnatt sto vi i kø utenfor et sted i Kødbyen med stjerneskudd og poppet champagnen fra Amass. Nyttårsaften var fantastisk, hvis man ser bort i fra de crazy danskene med fyrverkerikrig over alt.
Amass har stengt hele februar, men åpner som vanlig 3. mars. Book bord her! Tipper det er superfint å spise lunsj der også i dagslys så man får sett den fantastiske hagen de har. De dyrker nemlig mye selv, både ute og i drivhus. Restauranten ligger nede ved havnen så man har god utsikt over til sentrum. Så fint!