Dette er et gjesteinnlegg av Kristin HRN aka Ludokriss.
Svarthyll er en busk, men i og med den kan bli rundt 5 meter høy, tenker man ofte at det er et tre.
Blomstene har en ganske stram lukt, nesten litt kattepiss-aktig, men derfor er den også ganske lett å gjenkjenne!
Blomsterklasene er det man bruker, de kan saftes eller tørkes til ‘te’.
Bærene som kommer senere kan også brukes, men det kommer vi tilbake til en annen gang…
– Hjelper mot solbrenthet og andre hud-utslett, rik på C-vitamin, virusbekjempende, lindrende ved luftveisinfeksjoner, kvikker opp trette øyne, beroligende og stressdempende m.m. Dette er en blomst med mange egenskaper!
Husk at innholdet i blader og kvister kan gi oppkast og diaré, så unngå å få disse med når du bruker svarthyll.
Hylleblomstsaft er god varm eller kald. Lager man en redusert saft/sirup er den genial å blande med gin og en limeskive som en frisk drink.
Vi gir dere her en oppskrift som ble til på slump:
Hylleblomstsaft:
-Ca. 250 gram hylleblomstklaser (en godt pakket brødpose)
-Ca. 150 gram kokosblomstsukker
-3 sitroner som skvises og derretter legges i blandingen
-Ca. 2 liter vann
La det stå kjølig i en tett beholder og la «suppa» trekke i 2-4 dager, rør rundt iblant.
Blandingen siles og helles på flasker eller glass.
Over lang tid oppbevares saften best i frysen.
God fornøyelse!