Slik lager du næringsrik kraft

Jeg har skrevet litt om kraft tidligere, men nå har jeg skrevet om det for Godt.no og da tenkte jeg det var på tide å dele en ny og oppdatert oppskrift med dere.

Kraftkoking er i vinden som aldri før, og godt er det. Ikke nok med at en god, hjemmelaget langtidskokt kraft kan løfte et hvert måltid, det er også utrolig sunt. Langtidskokt kraft laget på bein som får trekke i timesvis – og gjerne i flere døgn, ender opp med å bli en naturlig vitaminbombe full av mineraler, aminosyrer og sporstoffer som for eksemple kalsium, magnesium, fosfor, kalium, glycin, glutamin og prolin. Det finnes mange helsegevinster ved å bruke langtidskokt kraft i matlagingen, så kok i vei!

Resultatet av kraften kommer helt an på hvilke type bein du velger å bruke, og faktisk på hva hvordan dyret har levd. Jo bedre dyret har hatt det, dess bedre blir kraften. Velg gjerne bein fra dyr som har spist økologisk fôr eller har gått på beite.

Jeg bruker en kombinasjon av margbein og okesehaler, som gir en gelatinrik kraft. Beregn ca 1 kg bein per 3-4 liter vann. Du får en utmerket kraft ved å kun koke bein uten andre tilsetningsstoffer enn pepper. Men det gir en mer smaksrik kraft ved å tilsette grønnsaker. Jeg bruker løk og gulrot som gir en litt søtlik smak, samt sellerirot som gjør den litt “skarpere”. Jeg har også i et par laurbærblader. Merk at kraften får kortere holdbarhetstid når du har grønnsaker i. Jeg lager ofte en helt naturell kraft og en med grønnsaker når jeg først lager kraft. Det er også godt med litt chili, ingefær og korianderrot om du planlegger å bruke kraften i asiatiske retter.

Fersk kraft holder seg ca tre dager i kjøleskap, så pass på å fryse ned kraft du ikke skal bruke innen kort tid. Et tips er å fryse ned kraft i isbitformer så har du din egen “buljongterning” lett tilgjengelig til sauser og annet som trenger en liten piff.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingredienser:
Gir ca. 3 liter kraft

-1 kilo kraftben, margben og oksehaler
-3-4 l vann
-1 sitron eller 1 dl eddik
-10 pepperkorn
-4 laurbærblader
-2 løk
-2 gulrøtter
-1 liten sellerirot

Fremgangsmåte:

1: Start med å legge kraftbeina og eventuelle grønnsaker og krydder i en stor gryte eller kjele. Tilsett saften fra en sitron eller eddik og kaldt vann. Dette er for å trekke ut maksimalt av næringen. La det stå en time og godgjøre seg før du skrur på. Dette steget er ikke nødvendig, men gir ofte et bedre resultat. Du skal ikke helle av eddik/sitronvannet. Varmen gjør at smaker forsvinner.

2: Skru på plata på medium varme. Det er viktig at kraften aldri koker, så uttrykket “kraftkoking” er egentlig litt misvisende. Når kraften er så varm at den begynner å boble skrur du ned på aller laveste temperatur. Kanskje må gryten stå halvveis på platen for å ikke koke. Det er mye fett i kraft, så det blir veldig varmt selv på laveste temperatur.

3: I begynnelsen vil kraften skumme litt. Fjern dette skummet for å få en klar og fin kraft. Ha lokk på hele tiden, ellers vil mye av væsken fordampe. Det er bedre å redusere helt til slutt om du ønsker det.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4: Kraften bør stå minst et døgn, og gjerne lenger. Er du ikke komfortabel med å ha plata på omnatten er det bare å skru den av for å slå på igjen neste morgen. Kraften holder seg varm. Eventuelt kan du ha gryten i stekeovn på ca 60 grader hele tiden.

5: Når kraften har trukket lenge nok siler du bort bena og grumset og har den over i egnede beholdere. Det er viktig å kjøle ned kraften så raskt som mulig, så jeg setter beholderne mine i vannbad og gjerne med isbiter.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6: Kraften blir gjerne geleaktig når den avkjøles. Dette er et bra tegn og betyr at kraften inneholder mye gelatin. Det vil også ligge et fettlag på toppen når kraften er helt avkjølt. Dette kan du enten fjerne og bruke til steking eller beholde. Dette er smak og behag. God kraftkoking!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg skriver mer om kraft og har mange gode oppskrifter med kraft i kokeboken min Kjernesunt.

BANNERkjernesuntforhåndsbestilling

12 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.