Dirty dozen – dette bør du kjøpe økologisk

hvaler3
Hvert år lanserer The Environmental Working Group en «dirty dozen»-liste over de mest sprøytede frukt- og grønnsakene. Listen endrer seg litt fra år til år, og den gjelder jo hovedsakelig amerikanske produkter. Men vi importerer jo en god del frukt og grønnsaker, så jeg har den hvertfall i bakhodet når jeg handler og prøver å kjøpe hvertfall dette økologisk.

Dette er årets dirty dozen:
1. eple
2. fersken
3. nektarin
4. jordbær
5. druer
6. stangselleri
7. spinat
8. paprika
9. agurk
10. cherrytomater
11. sukkererter
12. potet

I tillegg har de tatt med grønnkål og lignende grønne bladvekster og chili på ekstralisten i år.

Denne listen er en indikator på hva som er aller mest sprøytet. Her i Norge er det ikke så enkelt å kjøpe alle disse økologisk eller usprøytet. Noen tips til hvor man får kjøpt bra økologisk frukt og grønnsaker her i Oslo er Røtter, Helios, Meny og Centra. Men de vanlige dagligvarebutikkene blir flinkere de også. Et tips er å finne ut om din nærbutikk har en facebookside. Etterlys økologiske varer der, butikkene leser alle tilbakemeldinger og det er lettere å nå gjennom til dem slik. Og selvfølgelig spør og etterlys når du er i butikken. Min Rema1000-butikk tok inn økologiske sitroner etter at jeg maste på dem.

 

Jeg er medlem av Kooperativet som er en medlemsdrevet direktehandel mellom bonde og forbruker, uten noen fordyrende mellomledd. Samarbeidet er med gårder som driver økologisk eller biodynamisk. Man betaler 200 kroner for en pose grønnsaker og bonden sitter igjen med hele beløpet. Er du ikke medlem i noe kooperativ er det fullt mulig å handle direkte fra bonden selv. Handle på Bondens marked, eller i Bondens butikk på Mathallen eller kontakt en gård i nærheten av deg. Undersøk mulighetene til å bli medeier i en andelsgård.

bilde-61

 

Et tips når du kjøper konvensjonelt dyrket frukt og grønnsaker er å vaske dem. Og da mener jeg ikke å bare skylle dem i vann, men virkelig vaske dem. Det finnes egne vaskemidler for mat, men det holder som regel å legge råvarene i lunket vann med litt 7% eddik. Skyll godt etterpå og spis med god samvittighet!

EWG lanserer også hvert år en «clean fifteen«-liste. Denne listen er en indikator på hvilke råvarer som er minst sprøytet, og betyr ikke at det er helt sprøytefritt. Men det er en indikator på hva som er best å spise av konvensjonelt dyrket mat.

Clean fifteen:
1. avokado
2. mais (jepp!)
3. ananas
4. kål
5. frosne sukkererter
6. løk
7. asparges
8. mango
9. papaya
10. kiwi
11. aubergin
12. grapefrukt
13. Cantaloupe
14. blomkål
15. søtpotet (jippi!)

unnamed-5

4 Kommentarer

  1. Jeg kan i tillegg anbefale Coop-kjeden, i alle fall de større kjedene (Mega, Extra og OBS). De har ofte godt utvalg i grønnsaker og frukt, har bedret kjøttuvalget sitt og er billigere enn Ultra, Meny osv. I Oslo har jeg handlet på Mega Bislett og Extra Pilestredet Park, og jeg har funnet økologiske søtpoteter, druer og avocado, så de kan absolutt anbefales om man er i området! Strengt tatt også som grunn til å dra dit, hehe.

  2. Jeg kan i tillegg anbefale Coop-kjeden, i alle fall de større kjedene (Mega, Extra og OBS). De har ofte godt utvalg i grønnsaker og frukt, har bedret kjøttuvalget sitt og er billigere enn Ultra, Meny osv. I Oslo har jeg handlet på Mega Bislett og Extra Pilestredet Park, og jeg har funnet økologiske søtpoteter, druer og avocado, så de kan absolutt anbefales om man er i området! Strengt tatt også som grunn til å dra dit, hehe.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *