Ukas tirdagsoppskrift på Godt er en peruviansk klassiker med en liten vri.
Lomo saltado er en enkel tradisjonell peruviansk kjøttrett. Retten stammer fra det kinesiske kjøkkenet og serveres som regel med både ris og potet, gjerne french fries. Jeg synes retten passer best uten ris og potet til lunsj, men til middag serverer jeg den gjerne med kokt quinoa som også stammer fra Peru.
Effektiv arbeidstid er omtrent 30 minutter, men kjøttet må marineres i 4 timer, eller gjerne natten over.
LOMO SALTADO
4 porsjoner
-600 g mørbrad eller annet stykke oksekjøtt
-1 rødløk
-2 bifftomater
-1 chili, gul, grønn eller rød
-2 ts pisco eller hvitvinseddik
-1 kvast koriander
-1 kvast persille
-1 granateple
-2 ss olje til steking
Marinade:
-4 hvitløksfedd
-1,5 dl glutenfri soyasaus eller coconut aminos
-1 ss honning eller sukker
-2 ss rødvinseddik
-2 ts worcestershire sauce (dropp dette om du ikke tåler gluten!)
-1 ts tørket oregano
-1 ts spisskummen
-1/2 ts svart pepper
1: Start med å lage marinaden til kjøttet. Finhakk hvitløk og bland det sammen med soyasaus, honning eller sukker, rødvinseddik, worcestershiresaus, oregano, spisskummen og pepper. Dropp worcestershiresaus om du ikke tåler gluten!
2: Kutt kjøttet i terninger eller tynne skiver. Legg det i marinaden og dekk til med plast. La kjøttet marineres i minst 4 timer, men gjerne lenger.
3: Del tomat og løk i 8 deler. Finhakk chilien. Tradisjonelt brukes gul amarillo chili, men dette er ikke så lett å få tak i her i Norge. Benytt vanlig gul, grønn eller rød chili i steden for. Finhakk persille og koriander og sett dette til side.
4: Når kjøttet er ferdig marinert skal det wokkes kjapt. Bruk gjerne en wokpanne eller en dyp stekepanne til dette. Fisk kjøttet ut av marinaden med en hullsleiv eller en gaffel. Spar på marinaden! Stek kjøttet på høy temperatur i 1-2 minutter eller til det har stekeskorpe på alle sider.
5: Tilsett tomat, løk og chili og bland det godt sammen. Stek i 1-2 minutter.
6: Tilsett resten av marinaden og la det putre videre i 5 minutter. Tilsett 2 ts pisco, et peruviansk og chilensk druebrennevin. Har du ikke pisco tilgjengelig går det an å bytte det ut med hvitvinseddik siden det er snakk om så små mengder.
7: Serveres tradisjonelt med både kokt ris og potet, eller quinoa. Topp retten med finhakket persille og koriander, og gjerne granateplefrø for en litt mer spennende variant. Server sammen med en digg pisco sour!
5 Kommentarer