Inneholder noen sponsede produkter
Tidligere denne uka hadde jeg en cateringjobb for en kunde som ville ha 100% økologisk og biodynamisk mat. Det er jo ikke så uvant for meg å lage økologisk mat, men når absolutt alle ingrediensene skal være økologiske krever det litt ekstra planlegging. Planen var egentlig å bruke lam i denne oppskriften, men det var ikke så lett å få tak i av god nok kvalitet nå. Derfor ble det økologisk tørrhengt høyrygg av okse, og i ettertid skjønner jeg jo at det var det som var riktig i denne retten. Kjøttet kjøpte jeg på Maschmanns på Skøyen. Tørrvarene fikk jeg fra Økoland, en nyoppstartet nettbutikk for privatkunder med økologiske varer. Det er Norganic som leverer til bedriftskunder som har startet opp også for privatmarkedet. Det betyr at man kan spare MYE tid på å handle økologisk. Grønnsakene fikk jeg tak i litt rundt om kring. Noe fra Meny, Coop, Røtter og Helios. Det er ingen tvil om at det er litt mer jobb å spise 100% økologisk når man må rundt i så mange forskjellige butikker for å få tak i alle ingrediensene. Mitt beste tips er å etterspørre økovarer i dagligvarebutikkene. Er etterspørselen stor nok tar de det plutselig inn.
Her kommer oppskriften på en marokkansk chili con carne, med masse deilig krydder, grønnsaker, rosiner og sitron. Jeg laget en quinoasiderett til. Dette kan gjerne byttes ut med couscous da det er mer autentisk marokkansk. Men da er ikke retten glutenfri lenger.
Oppskriften er beregnet til 5-6 person
Ingredienser:
-500-600 g høyrygg av okse
-salt og pepper
-olje/smør til steking
-2 løk
-3 hvitløksfedd
-2 ss tomatpuré
-3-4 bokser hermetiske tomater
-2-3 dl vann eller kraft
-1 ts kanel
-1 ts ingefærpulver/1 knoll fersk ingefær
-1 ts chilikrydder
-1 ts spisskummen
-1 ts koriander
-1 ts paprika
-2 ss agavesirup eller honning
-1 økologisk sitron
– 100 g rosiner
-1 stor søtpotet
-2 gule paprika
-100 g tørre kikerter eller 1 boks hermetiske
-2 dl quinoa
-50 g tørket aprikos
-1 kvast mynte
-1 kvast koriander
1. Start med å bløtlegge kikertene over natten om du bruker tørre kikerter. Bruk dobbelt så mye vann som kikerter, og husk å legge dem i en stor beholder for de eser skikkelig ut.
2. Finn frem en stor gryte eller dyp panne, aller helst av jern. Varm opp og ha i litt olje eller smør. Kutt kjøttet i mindre terninger eller strimler. Jo mindre biter, dess kortere koketid. Men denne gryta må uansett stå en stund og putre. Brun kjøttet litt på alle kanter, og krydre med litt salt og pepper. Legg kjøttet til side.
3. Finhakk løk og hvitløk og surr til det er mykt og blankt. Ha oppi kjøttet igjen og tilsett alt krydderet. Jeg brukte både ingefærkrydder og litt fersk raspet ingefær, men det går fint an å bare bruke en av delene. Det går også an å bruke krydderblandingen harissa, som består av krydderne over. Men da synes jeg ikke det er så lett å justere smaken.
4. Tilsett tomatpuré, hermetiske tomater, vann og agavesirup. Rør godt ut. Vask sitronen godt og rasp skallet oppi gryta. Pass på å ikke få med det hvite, bitre mellom skallet og kjøttet. Skvis så sitronsaften oppi gryta. La det koke opp før du skrur ned temperaturen så det bare såvidt småputrer.
5. Vask søtpotet og paprika godt. Del i terninger. Ha det over i gryta. Tilsett rosiner og kikerter. Vent med å tilsette kikerter helt mot slutten om du bruker hermetiske kikerter.
6. Nå skal gryta stå og putre i minst to timer, men gjerne lenger om du har tid til det, så blir kjøttet så mørt og godt. Grønnsakene slipper en del væske underveis og dette skal kokes inn slik at gryta får en tykk konsistens. Smak til helt til slutt med mer krydder om det trengs. Noen liker det litt ekstra hot, og kanskje trenger du mer spisskummin eller koriander. Det er en smakssak.
7. Så til tilbehøret; quinoa med urter og aprikos. Jeg bruker en litt annen fremgangsmåte når jeg koker quinoa enn det som står på pakken. Vanligvis pleier jeg å bløtlegge quinoa over natten, før jeg skyller den godt. Dette er for å fjerne bitterstoffer og bryte ned fytinsyren. Har du ikke tid til dette så bare hopp over det. Varm opp en stor gryte eller panne og ha i litt olje. Ha frøene i gryta og rør rundt til det begynner å poppe og lukte popcorn (!). Dette tar naturligvis litt lenger tid om quinoaen er våt da alt vannet må fordampe først. Når det begynner å poppe heller du på halvannen gang så mye vann som quinoa. Ikke dobbelt så mye vann som det ofte står. Da synes jeg det blir grøtete. I denne oppskriften har jeg brukt tricolor-quinoa, men det går fint an å bruke kun svart, rød eller hvit quinoa. Kutt aprikos i strimler og ha det i gryta. La det småputre uten lokk til alt vannet har kokt inn/fordampet. Rør rundt i quinoaen med en gaffel for å gjøre den fluffy. Finhakk mynte og koriander og rør det inn til slutt. Tada!
7 Kommentarer