Vinter i Køben

Sponset opphold

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
I desember pakket jeg kofferten og dro til favorittbyen min, København. Ikke at man trenger en unnskyldning for å dra til Køben, men Smalhans skulle ha pop up-restaurant der og da var det bare å booke billetter og dra. Hadde tross alt ikke vært der på et par måneder.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
Etter å ha sjekket inn på hotellet var det bare en kort rusletur bort til BarBurrito sin nye sjappe i Gothersgade 27. God burrito, men enda bedre tacos. Anbefaler å dra til restauranten i Skindergade 36 om du har planer om å sitte ned og hygge deg. Denne avdelingen er derimot ypperlig for litt påfyll i farta. Det er dessuten sååå billig (om man ser bort i fra den dårlige kronekursen da, hehe).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAEtter burritoen var det bare å ta en Über bort til Nørrebro og Rødder&Vin, verdens koseligste lille vinbutikk. Der møtte vi selveste Alisa, og jaggu satt ikke både Linn og Anders der også og drakk vin. Hygge Hygge. Solfinn som driver Rødder&vin skjenket digge ting i glassene, og det kunne nok ikke vært en bedre start på Købenturen. Rødder&vin ligger i Ravnsborggade 8.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAMat må man jo ha, og siden vi var i høgget ble det kveldsmat på Manfreds. Som vanlig. Tror ikke jeg har vært i København noen gang noen uten å spise der. Maten er så enkel, men likevel så god. Tarteren der er et must. Jeg pleier å velge menyen hvor kokken og sommelieren bestemmer for 500 kroner, men nå bare valgte vi et par retter fra menyen. Superdigge sardiner med sitron og olivenolje, gresskar med havtorn og gresskarkjerner, purre med havgus og sprø bokhvete. Og hjemmebakt surdeigsbrød. Mmm!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEtterpå var det nesten plass til en hel sjokolademousse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAKjøkkenet er bittelite! Skjønner ikke helt hvordan de får det til. På Manfreds har de et stort utvalg av naturlig vin, og den kan man også kjøpe med seg hjem – til take away pris. Manfreds er lillebroren til den litt mer fancy storebroren Relæ rett over gaten. Neste gang må det bli lunsj der. Manfreds og Relæ ligger i Jægerborggade, en gate man absolutt bør ta en tur til. Her ligger både grød, coffee collective og mange små, fine butikker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAMorgenen etter var det klassisk dansk vær; pøsregn. Vi bodde like ved Atelier September, tidenes mest fotogene sted. De har veldig god og minimalistisk mat her. Du har sikkert sett avokadosmørrebrødene på instagram. Ta turen innom i Gothersgade 30, rett over gata for BarBurrito.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAKommer liksom ikke unna litt shopping når man er i verdens beste by. Jeg drar alltid innom disse fire stedene i indre by:
Stilleben i Niels Hemmingsens Gade 3 for å kjøpe en fin keramikkting og kanskje et fint smykke. God jul til meg fra meg.
Anne Sax i Grønnegade 30 fordi det er den beste undertøysbutikken.
&Other StoriesAmagertorv 29 for å kjøpe sokker i silke og cashmir.
42Raw i Pilestræde 32 for å kjøpe knekkebrød og kaffe med mandelmelk <3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Og om man blir sulten mens man vandrer rundt i indre by midt i shoppinggatene finner du den økologiske pølsemand, som har skikkelig gode pølser og masse dansk tilbehør.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASto over økologisk pølse denne gangen fordi jeg hadde mer lyst på grøt fra Grød. Dro til den som ligger i TorvehallerneIsraelsplass/Frederiksborggade 21. Også et sted jeg alltid drar innom når jeg er i København, og tenker tenk om Mathallen i Oslo også var så bra. Kjøper som regel med meg litt økologisk krydder fra ASA spice og noe god ost. Det ligger også en vill japansk knivbutikk der jeg skulle ønske jeg hadde råd til å handle i. Absolutt verdt turen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERASiden det regnet og var kjipt dro vi til det kuleste stedet jeg vet i København. Cisternerne i Søndermarken på Frederiksberg. Det er et museum i det 4320 kvadratmeter store gamle vannrervatet til København. De to gangene jeg har vært der har det vært en utrolig fin lys- og lydutstilling av Ingvar Cronhammar. Lite visste vi at det var siste dag av utstillingen da vi var der, og nå er dessverre Cisternerne stengt frem til mars. Da åpner en ny utstilling nede i mørket med videoinstallasjoner av Eva Kochs. Nesten god nok grunn bare det til å dra tilbake. Enkleste måte å finne frem er å ta bussen til zoologisk hage og gå inn i parken på andre siden av gata. Inngangsdøren til Cisternerne er et romskipaktig rom midt på gresset.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAEtter å ha tilbragt en stund nede i de våte og kalde cisternene var det på tide med litt mat igjen. Så da dro vi til Bæst, for der hadde jeg hørt rykter om at det var så sinnssykt god pizza og italiensk mat. Det kan jeg bekrefte at det er, etter å ha valgt menyen «lillebest» hvor man får et utvalg av mat fra menyen. Ikke like imponerende som en «storebest» hvor man får litt av alt. Men jeg er stort sett stappmett når jeg er i København. Restauranten er stor, veldig fin og egentlig ganske koselig. Kanskje litt for stor, siden det var helt umulig å få tak i servitøren. Likevel, maten veier opp for litt dårlig service. Bestill den hjemmelagede mozzarellaen med trøffel og restaurantens egne skinker. Og masse pizza! Regningen ble ikke stor her heller. Elsker å spise i København altså! Bæst ligger i Guldbergsgade 29, vegg i vegg med bakeriet Mirabelle. Både Bæst og Mirabelle er 100% sertifisert økologisk, og ble startet av tidligere Noma-souschef Christian F. Puglisi, som dessuten er medeier i Manfreds og Relæ.

køben38Litt lenger ned i gata for Bæst og Mirabelle, i Guldbergsgade 7A, ligger den nyeste avdelingen til Grød. Her får man grøt, cocktails og hip hop. Midt i blinken spør du meg. Drinkene er kanskje ikke av aller beste kvalitet, men det passet helt perfekt med en espresso martini etter all den maten. De serverer bare grøt frem til 23, men holder på til sent.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAMorgenen etter var det skikkelig helgebrunsj på hotellet vi bodde på, med champagne og alt. Sto over og dro heller til det fineste stedet jeg vet om. Ny Carlsberg Glyptotek. Som med Manfreds har jeg heller ikke vært i København uten å dra hit. For dette er ikke en hvilken som helst samling av statuer (glyptotek), her er det også jungel, en vill samling av fransk maleri, oldtidsgjenstander og hallo ikke minst, mumier! Blir like gira av å rusle rundt her hver gang, og kan ikke si annet enn; DRA DIT!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERADe ommøblerer ganske ofte, og har siden sist malt favorittrommet knallblått. Så fint.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERANesoteket!

OLYMPUS DIGITAL CAMERASelv om jeg har sett det før er det like magisk hver gang jeg ser ekte mumier. Se litt i taket og på gulvet også når du er på Glyptoteket. For selve bygget er nesten like imponerende som kunsten. Glyptoteket ligger på Dantes Plads 7, rett bak Tivoli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEtter å gått rundt på Glyptoteket i timesvis ruslet vi opp Frederiksberg og havnet på Granola i Værnedamsvej 5 for lunsj. De har ganske god frokost der, og noen vilt gode kaneltoast. Værnedamsvej er ellers en veldig koselig gate, med fin nipsbutikk, blomsterbutikk, bra bokhandel, vinbutikk, kaffesjappe og flere restauranter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOg så var tiden kommet for turens egentlige mål. Smalhans hadde tatt med seg alle de ansatte til København for å ha julebord og pop up-restaurant sammen med Rødder. De pakket koffertene fulle av norsk mat, og laget en helaften for danskene og oss i et industriområde midt uti ingenmannsland.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASmalhanscrew!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Alisa og Hipstakokken

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAFørst fikk vi servert øl fra St.Hallvards bryggeri og snacks. Rødbethummus, knekkebrød, pisket smør og ribberiletteblings.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAPinnekjøtt med «flower sprouts» og kålrabistappe i Danmark. Danskene digga det.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERATok ikke bilde av alt. Sånn kan det gå når man koser seg. Til dessert var det en spelt»ris»krem med kirsebærsorbet. Oh hello! Etter maten satt norskehjørnet igjen og kosa seg helt til vi ble kastet ut i pøsregnet. Takket være Über kom vi oss inn til byen igjen i pøsregn/stormen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
Siste stopp for kvelden ble Mikkeller Bar, den originale. Jeg er så lykkelig på Mikkeller for de har flere typer glutenfri øl. Woho! Og over hundre andre øl på tap. Her får man smaksprøver til man finner noe man vil ha. Også har de kirsebærvin som jeg synes er overraskende digg (som dessert). Ny Über hjem til hotellet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEtter å ha hørt om den beste croissanten noen sinne fra flere holde måtte jeg ta saken i egne hender og teste den da. To glutenenzymtabletter innabords. Så verdt det. Democratic coffee ligger inne på nasjonalbiblioteket i Krystalgade 15, og lager faktisk tidenes croissant. Har aldri sett så mange lag i en croissant før. Sprø og med mandelflak og melis utenpå, flytende mandelsmør inni. Herregud. Mulig det smaker litt ekstra godt når man ikke egentlig spiser gluten, men dette var rett og slett det beste jeg spiste på hele turen. Dro faktisk tilbake senere for å kjøpe med en hjem, men da var det utsolgt. God kaffe også, altså. Men dra dit for mandelcroissanten!

OLYMPUS DIGITAL CAMERASkulle nesten ikke tro det var mulig å spise mer mat, men måtte jo spise litt taco på Hija de Sanchez før vi dro hjem. Rosio Sanchez var dessertsjef på Noma før hun sluttet for å starte Hija de Sanchez. Dagen før var Nomasjefen sjøl på besøk og hadde pop up-tacos. Da var køen så lang at vi ga opp. Mer autentiske tacos tror jeg ikke du finner. Vi gikk for en kombo med dagens tre taco. En med oksetunge, huevos rancheros med speilegg og queso fresco & avocado med deres egen økologiske smelteost. Slurp! Favoritten fra forrige gang er med sprøstekt torskeskinn, anbefales om den er på menyen. Du finner Hija De Sanchez utenfor Torvehallerne på Israelsplads/Frederiksborggade 21. OBS, ingen sitteplasser og utendørs.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEtter tacoene klarte jeg jaggu meg å få plass til en dessertgrøt på Grød inne på Torvehallerne. Klassikeren med dulce de leche, eple og mandler.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERASå var det bare å sjekke ut av hotellet og reise hjem igjen. Bodde på Guldsmeden Babette. Hotellet ligger perfekt til i gallerigataBredgade 78 mellom Nyhavn den lille havfruen. En kort spasertur inn til byen, og masse grønt rett utenfor. Denne gangen reiste jeg med en svart Rimowa Topas Stealth i aluminium. For å trygt kunne frakte vin og skjøre ting hjem igjen fra København. Er så heldig å låne Rimowa-kofferter til forskjellig formål når jeg er ute og reiser. De er dyre som bare det, men det er også de mest solide og smarte koffertene jeg har vært borti.

aQ6T3zzF8itzCVekKlB0vPJgwej2xI8azC_v4zgXtgQkPEwgpEY6kZe97of01SXTb1rLueWmWLyBxleRcVl1hk,c_qDvdRhaE6lKJDHyud1eBYmkfbgjYDXywEwOYBlW6ANAJeF-Kzb6cVn1lEDZ1mvSeqJyRrrpyQmgp7K7m7vO4,QK8lkee8P8f9DAbdWYWQiBAbcZ13Rx-YdiHDhqtDpt8PGFJzgsVJpdeg_lTnk2kIP5z2r5zhXRPcqaeYCVv6iM,OXIbewnjnHT80DpSH9y2TpMu1oYARXyxk-rpaVD7bM4
Guldsmeden er en hotellkjede med flere hoteller i København, et i Aarhus, Oslo og på Bali (!). Snart åpner de i Reykjavik også. Det er en miljøvennlig hotellkjede som satser på økologi. All mat og drikke er økologisk, produktene på badet og håndklærne deres er laget av bambus. Jeg liker det! Sengen superbehagelig, og det er jo det viktigste når man bor på hotell.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAØkofrokosten var skikkelig populær i helgen, og det var nesten vanskelig å få plass. Alt var økologisk eller biodynamisk, og det var bare å forsyne seg av champagnen til frokost. Fikk alt i alt et godt inntrykk av hotellet og deres filosofi, selv om stilen er en smule for eksentrisk for min smak.

Det var alt for denne gang. Sjekk ut noen av mine 40 (!) tidligere blogginnlegg som på en eller måte omhandler København her, og spør gjerne om du lurer på noe.

4 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.