Denne ukens tirsdagsoppskrift fra Godt.no kommer litt vel sent her på bloggen, men det er fordi jeg er i Portugal og lærer om vin. Det er litt ustabilt nett her, men når jeg kommer hjem igjen kommer det nok noen bilder og blogginnlegg fra turen. I mellomtiden kan man følge med på vinreisen på snapchat. Der heter jeg «chikujenta».
Toscansk bønnegryte med lammekjøttboller
6 porsjoner
-2 løk
-2 hvitløksfedd
-2 fennikel
-1 ss tomatpuré
-1 ts tørket oregano
-1 ts tørket timian
-1 ts chiliflak
-1 stor squash
-2 røde paprika
-2 bokser hermetiske tomater
-1 ss eplecidereddik
-3–4 dl vann eller kraft
-5 håndfuller grønnkålblader
-2 bokser smørbønner
-1 ss flytende honning
-smak til med havsalt og pepper
-6 ss olivenolje
Bakte lammekjøttboller
-400 g lammekjøttdeig
-½ rødløk
-1 egg
-1⁄2 ts pepper
-1⁄2 ts kajennepepper
-1⁄2 ts havsalt
-1 håndfull mynte, koriander og persille (eller dine favoritturter!)
-1 ss havremel
Denne oppskriften er inspirert av en lunsjrett jeg fikk servert i Italia for et par år siden. Jeg husker kun kombinasjonen tomat, smørbønner og grønnkål og har utviklet denne gryten over tid i etterkant.
Den passer utmerket helt alene eller som tilbehør til hvit fisk, fugl eller kjøtt. Eller krydrede lammekjøttboller som i denne oppskriften! Det går fint an å bruke andre typer fet kjøttdeig om du heller vil det.
Fremgansmåte:
1: Start med å finhakke løk og hvitløk. Varm opp olje i en stor jerngryte og surr løken til den er myk og blank.
2: Skjær fennikel, squash og paprika i passelig store biter. Bland det inn i løken sammen med alt krydderet.
3: Tilsett tomatpuré, hermetiske tomater, eddik og vann eller kraft. Gryta blir fyldigere med kraft, men blir utrolig smaksrik med kun vann også. Skru ned temperaturen og la det putre i ca 30 minutter før du tilsetter resten av ingrediensene.
4: Rens grønnkålbladene fra stilken og vask den godt. Tørk den lett og ha den over i en bolle. Dryss litt olivenolje, salt og pepper over og kna den godt. Da blir den så mye bedre og mykere oppi gryta.
5: Skyll bønnene godt og ha dem oppi gryta sammen med grønnkålel. Smak til med honning, salt og pepper. La det putre ca 5-10 minutter og så er gryta ferdig.
6:
Kjøttboller:
Finhakk løk og urter. Bland det sammen med egg, krydder og havremel. Bland inn kjøttdeigen og kna det godt sammen. Form små boller og legg dem på et stekebrett dekket med bakepapir. Stekes på 200 °C i 10–20 minutter avhengig av størrelsen.