Bagels

IMG_7337

IMG_7342

Et av mine nyttårsforsetter var å lage bagels fra bunn av. Nå har jeg gjort det, og jeg kommer antakeligvis aldri til å gjøre det igjen. Med mindre jeg får meg en kjøkkenmaskin med eltekrok. Jeg har virkelig ikke armmuskler til å elte i 20 minutter. Så jeg juksa litt og resultatet ble litt kompakte bagels. Men de er supergode toastet. Og de blir akkurat som nybakte når jeg steker en frossen bagel på 200 grader varmluft i 10 minutter. Det er en del jobb siden det både skal eltes lenge, heve, kokes og stekes. Men det var verdt det. Kanskje spesielt fordi jeg gjorde min første ekte cateringjobb med akkurat disse bagelsene. Mer om det senere.

Bagels 16 stk:
-50 g ferskgjær
-5,5 dl vann
-12 dl hvetemel
-4 dl finmalt rugmel
-0,5 dl sukker
-1 ss salt
-2 ss nøytral matolje
Til koking:
-5 dl vann
-1 ss sukker
Topping:
-1 vispet egg til pensling
-sesamfrø og/eller valmuefrø

Løs opp gjæren i litt lunken væske. Tilsett resten av vannet. Bland i mel, sukker, salt og olje. Elt deigen godt så den blir kompakt og ganske tung. Legg deigen på bakebordet og kna den minst 20 minutter. Knaingen er viktig for å få rette konsistens på baksten. Har du eltekrok på kjøkkenmaskinen, kan du elte kraftig 5 minutters tid.

Del deigen i jevnstore emner. Rull ut hvert emne til en 25-30 cm pølse som smalner mot endene. Form pølsene til en sirkel med 8-10 cm i diameter. Trykk endene godt sammen.

Hev dem ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 200 grader.

Koking:
Kok opp vannet i en kasserolle og ha i sukkeret.

Legg i deigkringlene, noen få om gangen. Kok dem et par minutter på hver side.

Flytt de forkokte bagelsene over på bakebrett på smurt plate eller bakepapir.

Pensle med sammenpisket egg og dryss eventuelt med sesamfrø eller valmuefrø.

Stek dem ved 200 grader 25-30 minutter til de er gylne på overflaten.

Avkjøl på rist.

5 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.