Coq au vin

IMG_7368 IMG_7373 IMG_7376 IMG_7380

IMG_7382Jeg har hverken smakt eller laget coq au vin før, så da vi fikk middagsgjester på lørdag hadde jeg lyst å lage denne klassikeren. Det var ikke så lett å få tak i hane eller høne, så da ble det en stor og fin stangekylling i steden for. Det ble veldig vellykket og gryta ble helt tømt selv om vi hadde beregnet mer mat enn i oppskriften. Jeg har heller ikke hatt en hel kylling på kjøkkenet før, og hvertfall ikke partert en. Men da så vi bare på Gordon Ramsey på youtube og det gikk kjempebra. Til dessert hadde vi brie, kaffecocktails og bringebærkaramell fra Sebastien Bruno som jeg fikk i valentinsgave.

CHIKUS COQAU VIN
4 store porsjoner
-1,7 kg hane, høne eller kylling
-100 g lettsaltet sideflesk
-5 dl rødvin
-3 dl kyllingfond/buljong/kraft (hvis du har god tid deler du kyllingen dagen før og koker kraft på skroget)
-1 ss tomatpuré
-ca 2 ss frisk timian
-1 laurbærblad
-2 hvitløksfedd
-20 små sjalottløk
-16 små amadinepoteter
-4 store gulrøtter
-250 g sjampinjong
-2 ss olivenolje
-1 ss mykt smør og 1 ss maizena til jevning

Start med å partere kyllingen. Hvis brystene er store kan du dele de i to så blir det et bryststykke på hver. Legg ryggstykket og alle slintrer til side og kok kraft på det. Da får du brukt hele dyret til noe og det er jo bra. Brun kyllingstykkene i litt olje med salt og pepper og legg dem i en stor gryte. Rør ut rødvinen, kyllingkraften, raspet hvitløksfedd og tomatpuré og hell det over kyllingen. Rens ca 2 ss timian og ha oppi gryta. Kok opp og skru ned varmen og la gryta putre under lokk i 45 minutter. Når det er 30 minutter igjen har du oppi gulrot delt i fire og amadinepotetene. Del sideflesket i biter og brun det i stekepanne før du har det oppi gryta. Jeg tror litt av poenget med flesket er at hane er mye magrere enn kylling, men det gir god smak til gryta uansett. Rens sjalottløken og sjampinjongen og del dem i to. Stek gyllent med salt og pepper og ha det oppi gryta. Når kjøttet er mørt lager du jevning med 1 ss mykt smør og 1 ss maizena. Øs over litt av kraften i jevningen, bland godt og ha det tilbake i gryta. Gi det et oppkok og så er det ferdig. Smak til med salt og pepper.

Det er utrolig mange forskjellige oppskrifter på coq au vin, jeg laget en basert på flere forskjellige oppskrifter. Noen liker å ha i stangselleri, tomat, cognac, hvitvin i steden for rødvin og så videre. Her er det egentlig bare å eksperimentere. Det skal hvertfall jeg gjøre for dette ble helt utrolig godt.

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.