Salade Niçoise

salatttttt

Salade Niçoise, eller salat fra Nice, er en erkefransk salat som passer perfekt på sensommeren nå som du får ferske, knasende bønner og deilige, norske tomater og nypoteter. Og ikke minst salatblader av aller beste kvalitet. Bland fransk oppskrift med norske råvarer for en god sommerrett. Velg fersk tunfiskbiff om du får tak i det hos din lokale fiskehandler og lommeboka er stor nok. Pass på at du kjøper MSC-sertifisert albacore-tunfisk. Hvis ikke kan du helt fint bruke tunfisk fra boks, pass da på at det er skipjack-tunfisk så du kan spise med god samvittighet! Disse tunfiskartene er ikke utryddningstruet og fiskes av miljøsertifiserte fiskere med minimal bifangst av delfin, hai, skilpadder og andre fiskearter.

Oppskrift til to:

2 bunter hjertesalat
2 store egg
100 g aspargesbønner/harricot verts
300 g fersk tunfisk/1 stor boks tunfisk
10 småtomater
40 g sorte/brune oliven, gjerne kalamatra
2 ts kapers
1/2 rødløk
4 nypoteter eller amadinepoteter
4-8 ansjosfileter

Til dressingen:
1 dl god olivenolje
3 ss hvitvin- eller rødvinseddik
3 ss olivenolje
2-3 ts dijonsennep
1 fedd hvitløk knust
1 sjalottløk finhakket
1-2 ts flytende honning
1 ts grovmalt svart pepper

Start med å dampkoke potetene på rist. Dampkoking er alltid best for både grønnsakenes konsistens og det bevarer mer av næringsinnholdet. Om du ikke har en damprist går det helt fint å koke potetene i saltet vann. Koketiden varierer avhengig av størrelsen på poteten, men for små poteter vil 8-10 minutter over damp holde. Sjekk om potetene er ferdig ved å stikke en skarp kniv i en av dem, om poteten glipper er det klart. Ta ut potetene og dampkok bønnene i 2-3 minutter. Skyll bønnene i rennende iskaldt vann til de er avkjølt, eller legg dem i isbad. Dette er for å stoppe kokeprosessen så du får sprø, deilige bønner.

Skyll og tørk salaten og legg det i en stor bolle sammen med bønnene, potet delt i skiver eller båter, tomatene delt i to, løken i ringer, oliven og kapers.

Lag dressingen ved å vispe sammen alle ingrediensene med en ballongvisp til det blir en tykk konsistens. Bland 2/3 av dressingen sammen med ingrediensene i salatbollen.

Kok eggene i 6-8 minutter så plommen er fast men smilende. Skyll eggene i kaldt vann til de er avkjølt og skrell dem. Del eggene i båter.

Om du bruker fersk tunfisk skal den lynstekes i smør som en biff. 2-3 minutter på hver side. Husk salt og pepper. La tunfisken hvile et par minutter før du skjærer den i skiver. Om du bruker hermetisk tunfisk må du sile av oljen og dele tunfisken opp i passe biter med en gaffel. Hvis tunfisken ha veldig små fibre kan du godt blande det inn sammen med dressingen!

Dander salaten på fat og legg tunfisk, ansjos og egg over. Dryss litt mer av dressingen over og server.

Oppskriften ble opprinnelig publisert på Godt.

1 Kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.