Nyttårsmiddagen

Hei bloggen, endelig tilbake fra verdens lengste juleferie. Trengte visst noen dager på å ikke tenke på kalkun og sånn. Jeg var så heldig å få en gigantisk, økologisk kalkun fra Homlagarden til nyttårsmiddagen, og det er jeg så utrolig takknemlig for. Har ikke spist så mye kalkun, men jeg tør å påstå at denne var ekstra saftig og smakfull. Og ikke rart er det når de får gå fritt rundt i vakker vestlandsnatur. Også er det ekstra fint å vite at den har hatt det skikkelig bra. Bare se på bildene på hjemmesiden deres. Jeg har faktisk aldri laget hel kalkun før, og når jeg tenker over det har jeg faktisk bare stekt en hel kylling en gang i mitt liv. Derimot har jeg delt opp mange rå, og tenkte at det ville være like enkelt med en sjukilos kalkun. HAHA, det var det ikke. Så jeg anbefaler å google oppdeling av kalkun hvis det er første gang du skal dele en stor kalkun.

Sier dette først som sist; STEKETERMOMETER! Og gjerne digitalt. De som ikke har skaffet seg steketermometer innen neste jul vet hva de får av meg.

Første viktig punkt er å legge kalkunen i saltlake i minst et døgn før den skal stekes. Husk å ta ut invollene som ligger inni kalkunen i en pose først. Ta vare på dette til kraftkoking. Om du har en stor nok bolle/balje er det fint, men hvis ikke er det bare å legge den i en stor nok pose og fylle på med vann blandet ut med 3 ss salt per liter vann. Dette gjør at den blir ekstra saftig og god! Før kalkunen skal stekes vasker du av saltlaken og tørker den godt både ut- og innvendig. 1Så er det stuffingen. Vi valgte å gå for en lett og frisk variant, så det ble eple, sitron, appelsin, salvie, timian og rosmarin.

2Kanskje den merkeligste delen ved lage hel kalkun, nemlig å sy den igjen. Ikke et must, men da holder stuffingen seg på plass. Fikk ikke plass til all stuffingen inni kalkunen, så da havnet resten utenfor for å gi smak til stekesjyen. Vi spiste ikke så mye av stuffingen uansett siden vi hadde så mye annet godt til. Smør kalkunen inn med masse smør (jeg brukte hjemmelaget laktosefri ghee), salt og pepper.

3Først ble kalkunen brunet i 20 minutter på 275 grader, før den ble tatt ut og ovnen skrudd ned til ca 85. Så stakk jeg steketermometeret inn i brystet og dekket den til med aluminiumsfolie. Inn i ovnen igjen i 5-6 timer til den viser 68-70 grader. Dette tar omkring 5-6 timer.

4

Mens kalkunen står og godgjør seg i ovnen er det lurt å begynne på grønnsakene og sausen. Jeg hadde noen fantastiske grønnsakspreppere på kjøkkenet som skrella og kutta sammen og da går det så fort og greit. Det første jeg begynte med var å brune invollene, altså halsen, hjertet og levra. Bruk gjerne en litt stor jerngryte. Hell på ca en liter vann og en liten klunk portvin og la det redusere til det er ca 2 dl igjen. Spar på dette til sausen.

Vi hadde dette tilbehøret til kalkunen:
-Bakt søtpotet, sellerirot, småløk og fenikkel
-Hvitvinsdampet grønnkål med granateplekjerner
-Blomkålris
-Saus laget av stekesjy og portvin

BAKTE GRØNNSAKER
Skrell søtpotet og sellerirot og del dem i passe store biter. Gi disse grønnsakene et kjapt oppkok i saltet vann på forhånd så går det raskere å bake dem når du tar ut kalkunen. Et hett tips før du skal skrelle løken er å legge dem en halvtime i lunka vann først. Del løk i to og fenikkel i terninger. Legg dette til side. Når du senere tar ut kalkunen skal den hvile i minst en halvtime før den kan kuttes opp, og det er da du skrur ovnen på max og setter inn en langpanne med søtpotet, sellerirot, fenikkel og småløk. Hell over litt god olivenolje, salt og pepper. Gjerne en liten sitronskvis også.

GRØNNKÅL
Riv grønnkålbladene av stilkene og vask dem godt. Del granateplene i to og dunk ut kjernene. Gjør gjerne klar en stor gryte med damprist på forhånd. Dette tar ca 5 minutter å tilberede og bør gjøres rett før servering. Kok da opp vann i gryten med damprist og legg i grønnkålen sammen med en liten klunk hvitvin. Damp grønnkålen i to minutter før du blander det sammen med god olivenolje, granateplekjernene, salt og pepper.

BLOMKÅLRIS
Dette er så ufattelig enkelt og godt, og mye bedre tilbehør enn feks potet eller vanlig ris. Det er så enkelt som å raspe blomkål på den grove delen av et klassisk rivjern. Så steker du det i olje i to minutter rett før servering. Smak til med salt og pepper.

SAUS
Sett i gang med sausen med en gang du har tatt ut kalkunen av ovnen. Ta av aluminiumsfolien og hell all stekesjyen i en gryte. Sett ovnen på max og sett gjerne kalkunen inn i ca fem minutter til for å gjøre skinnet sprøtt. Pensle den med mer smør (eller ghee) først. Når du har tatt den ut igjen skal du sette inn grønnsakene og la kalkunen hvile. Kok opp steksjyen med krafta fra invollene, 1 dl portvin og 2-3 dl tranebærjuice. Smak til med mer syrlighet fra sitron eller appelsin om det trengs. Vår saus trengte litt mer fett så da hadde jeg oppi ca 2 ss smør (eller ghee da). Smakte til med litt salt og pepper også. Jevn sausen med maizenna blandet i kaldt vann heller enn sausjevning man får kjøpt.

5Mens vi ventet på kalkunen laget Emma sommerruller med nøttedippsaus til.

6Og så drakk vi masse av denne digge champagnepunchen som typen laget.

CHAMPAGNEPUNCH
Per flaske champagneskal det være:
-12 cl gin
-12 cl jordbærsirup
-6 cl sitronjuice
-1/4 basilikumplante

Kok jordbærsirup dagen før. Vi laget sukkerlake av stevia (!), vanlig en til en-forhold. Tror vi laget ca en halv liter. Hell over en pakke jordbær og la det godgjøre seg litt før du kjører det i en blender og siler det. Dagen du skal drikke det blander du alle ingrediensene sammen. Husk isbiter! Vi laget gigantisbiter så det ikke smelter så fort.

7

Endelig mat! Igjen, google gjerne hvordan du deler en hel kalkun. Jeg startet med begge brystene og det ene låret og etter det var vi igrunnen mette.

8Økologisk kalkun, bakte grønnsaker, grønnkålsalat, blomkålris og portvinsjysaus. Herregud vi ble så mette, selv med såpass lett tilbehør. Etter maten laget Maja og Lars en hvilerett bestående av sitronsorbet og prosecco kjørt sammen i blender. Sykt godt og helt perfekt når man er litt for mett. Senere ble det italiensk appelsin- og mandelkake og kaffe. Jeg hadde laget noen veganske og sukkerfrie appelsinsjokoladetrøfler for anledningen.

9Det eneste bildet jeg tok av gjengen, minus Kristoffer og halve Øyvind og Emma. Og Heidi og Marius da som var syke. Etter middag og noen flasker champagne dro vi til en fest i en superfin leilighet og krøp ut på taket og så ut over Oslo med fyrverkeri på alle kanter. Perfekt slutt og start på det nye året.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.