Fiskekraft

fiskekraft1fiskekraft2fiskekraft3fiskekraft4

I går skulle vi ha gjester og lage fiskesuppe, og siden tiden var litt knapp var planen å kjøpe ferdig fiskekraft. Men det var de utsolgt for på Vulkanfisk, så da fikk vi med oss et kveiteskrog hjem for å lage selv. Og hallo, så enkelt det er! Det eneste litt kjipe er jo at det er litt klissete og slimete, men det ordner seg med et par engangshansker. Synes det er viktig å kunne håndtere all type mat vi spiser i alle former, og jeg har blitt ganske rå på å partere og håndtere kylling nå. Men jeg er av den typen som ber om å få fjernet skinnet i butikken, så dette var et ganske stort steg for meg.

Neste gang du skal ha fiskesuppe foreslår jeg å koke krafta selv. Fiskerester får du gratis på fiskebutikken, og grønnsakene du bruker til kraften er veldig billige. Dessuten går det superraskt, siden fiskekraft kun skal putre veldig kort tid i motsetning til kjøttkraft. Hvis ikke blir det til lim. Be om kveiterester hvis de har siden dette er en veldig god og fet fisk som egner seg godt til kraftkoking.

Fiskekraft på 30 min:
-Så mye fiskerester du får tak i (hale, bein og skinn!)
-1 sitron
-1 sellerirot
-1 purreløk
-1 gul løk
-et par gulrøtter
-10 pepperkorn
-1 ss havsalt

Jeg brukte en femliters Le Creuset-jerngryte til å koke fiskekraften i, og av det fikk jeg ca 2 liter ferdig kraft! Start med å skylle fiskerestene godt for å få bort slim og gugge. Kutt dem opp i litt mindre biter så de får plass i gryta. Press saften av en sitron over fisken og fyll nesten opp med kaldt vann. Sitronen hjelper til å trekke næringen ut av beina og dessuten smaker det godt. Ideelt skal gryta stå en time før man begynner å koke for å trekke maksimalt med næring ut av skroget, men om man har dårlig tid er det bare å kjøre på. Resultatet smakte uansett fantastisk. Kutt grønnsakene i middels biter/terninger og ha det oppi gryta med fisken. Ha oppi pepperkorn og havsalt. Jeg koker alltid kraft med salt, men fikk litt kritikk for det i denne saken på Godt. Med denne type kraft skal man ikke redusere ned på væskemengden, den skal rett i suppa, så da blir heller ikke saltmengden noe mer konsentrert. Men du kan gjerne prøve å koke kraften uten salt og smake på det ferdige resultatet og så salte etterpå. Før saltet vil ikke kraften smake så mye, men etter litt salt i vil alle smakene komme frem. Mer (ordentlig) salt til folket sier nå jeg.

La krafta koke opp og skru ned på laveste temperatur så den bare så vidt putrer. La gryta stå i 30 minutter før du siler bort fisken og grønnsakene og avkjøler krafta. Nå er den klar til å brukes rett i suppa i samme konsentrasjon som vann. Krafta holder seg i to-tre dager i kjøleskap, eller du kan fryse den ned som isbitterninger og ha som «buljongterning» når du skal lage noe som trenger en ekstra piff.

Sjekk også ut hvordan man koker kjøttkraft, og følg med på hva jeg brukte denne fiskekraften til!

3 Kommentarer

  1. Pingback: Bouillabaisse | Matbloggen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.