Bouillabaisse

boui4boui6Denne franske fiskesuppen (med utrolig vanskelig navn) finnes det visstnok like mange varianter av som det finnes franske bestemødre. Synes de fleste fiskesupper blir for mektige, men denne er bare lett og frisk. Og dette er skikkelig bra helgemat. Jeg har kun laget bouillabaisse et par ganger tidligere litt på slump, så her er oppskriften på en god og enkel variant som alle kan få til hjemme.

Bouillabaisse til 6:
-1,5 l fiskekraft
-4 dl tørr hvitvin
-4 ss olivenolje
-6 medium sjalottløk
-4 fedd hvitløk
-2 stk medium fennikel
-0,5 g safran
-2 bokser hakkede kvalitetstomater
-1 purre
-2-3 ts tørket timian (eller noen kvaster fersk!)
-1 kg diverse fast fisk og skalldyr (opprinnelig er det seks sorter i en bouillabaisse!)
-salt og pepper

boui2Start med fiskekraften. Denne suppa blir tusen ganger bedre med en hjemmelaget fiskekraft, og det tar kun 30 minutter å lage. Sjekk hvor enkelt det er å lage her. Mens den putrer kan du preppe grønnsakene dine. Hvis du ikke lager hjemmelaget kraft så pass på å kjøpe en god en i en fiskebutikk eller delikatessebutikk.

Finhakk sjalottløk, hvitløk og fennikel. Jeg kuttet fennikelen på mandolin, men med en stødig hånd kan du få til millimetertynne skiver uten. Den grønne kvasten kan brukes som garnityr! Varm en god klunk olivenolje i en stor jerngryte og fres sjalottløken og hvitløken til den er myk og blank. Tilsett så fennikel, timian og safran og bland det godt sammen til du kjenner den digge lukta av timian og safran.

Tilsett tørr hvitvin, fiskekraften og tomatene og la det koke opp. Skru ned temperaturen så suppa bare så vidt bobler. Rens fisk og skalldyr og kutt fisken i passelige terninger. Vi brukte kun kveite, uer og laks. Opprinnelig skal det være seks sorter sjømat i en ekte bouillabaisse så sleng gjerne oppi blåskjell, reker og andre godsaker oppi gryta. Finhakk purren og tilsett den og all sjømaten. La det stå og trekke til fisken er kokt. Dette tar ca fem minutter.

Server suppen gjerne sammen med et godt brød og noe godt smør. Jeg koste meg skikkelig med Jacobsbrødet fra Åpent Bakeri som jeg fikk feilinformert at var helt glutenfritt. Har hatt vondt i magen siden, men anbefaler likevel brødet til de som tåler gluten. Det var dødsdigg! Særlig med det nye syrnede geitesmøret fra Tine.

boui1

boui6
boui7
Til suppa drakk vi en veldig god økologisk rødvin som etter litt lufting passet helt perfekt sammen med den tomatiserte suppa og safransmaken. Apropos vin har jeg gledet meg til å fortelle at jeg har inngått et samarbeid med et lite vinimportørfirma. Dette er fordi jeg ikke kan så veldig mye om vin, og det har jeg lenge tenkt å gjøre noe med. Nå får jeg muligheten til å lære mer ved å smake på masse digg vin. Såklart blir det fokus på naturlig og økologisk vin. Åh, gleder meg til å fortelle mer om vinene jeg skal drikke fremover.

Det må nevnes at selv om denne vinen er importert av samme firma jeg har inngått et samarbeid med så har jeg altså kun fått den anbefalt og så kjøpt den selv.

2 Kommentarer

  1. Pingback: Fisk, vin og midnattsol | Matbloggen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.