Bisonkraft og en veldig god middag

bisonkraft1Vårt siste stopp på danmarksturen var på en bisongård, og jeg kunne ikke dra derfra uten å ta med meg litt kraftben og en bisonhale til å koke kraft på. Jeg har tidligere skrevet om å koke kraft her. Bisonkraften ble ikke så veldig forskjellig fra vanlig oksehalekraft, men den ble litt mørkere og dypere i smaken. Dessuten ble den mye mer gelatinrik. Bisonkjøtt er kanskje ikke så vanlig her i Norge, men om du kommer over bisonkjøtt og kraftben vil jeg absolutt anbefale å prøve det!

Bisonkraften ble til ved å legge bena i kaldt vann med litt sitronsaft i en time. Dette er for å trekke ut maksimalt av næringen i bena. Man kan også bruke eddik. Så satt jeg gryta på plata og ga det et oppkok før jeg skrudde ned på aller laveste temperatur. Kraften skal ikke koke, men bare så vidt boble. Pass på å fjerne skummet i begynnelsen. For å smakssette kraften hadde jeg i et par laurbærblader, 10 svarte pepperkorn, to løk delt i to og masse fersk ingefær. Ingefæren gir kraften en litt mer spennende smak, og jeg synes fremdeles kraften er vedig anvendelig selv med litt preg av ingefær. Passer like godt til alt fra asiatisk nuddelsuppe til skikkelig norsk lapskaus. Kraften min sto og trakk i halvannet døgn. Jo lenger dess bedre! Etterfyll med litt vann om mye fordamper. Husk å bruke lokk og å lufte ut underveis. Det blir ganske intens lukt i små leiligheter under kraftkoking. Når du ikke gidder mer siler du kraften over i en egnet beholder og kjøler den raskt ned i isvannbad. Jeg fryser ned mesteparten av kraften med en gang, for det holde rbare et par tre dager i kjøleskap. Fryser også alltid ned noen i isbitformer så har jeg «buljongterninger» lett tilgjengelig. bisonkraft2Kraften som jeg ikke fryste ned ble til et veldig godt lørdagsmåltid i går. Kjøpte et godt stykke oksehøyrygg på den lokale slakteren som fikk godgjøre seg et par timer i bisonkraften. Startet med å brune stykket på alle kanter i Le Creuset-gryta før jeg helte på ca 4 dl kraft og 2 dl rødvin. Så kuttet jeg opp litt diverse røtter i små biter. Jeg hadde sjalottløk, purreløk, gulrot, pastinakk, litt hvitløk og fennikel i gryta. Og en urtekvast av timian. Så satt jeg på lokket og lot det putre på lav varme i tre-fire timer. Kjøttet blir så mørt! Mot slutten laget vi stekte potetebåter med masse timian og kokte grønne bønner til. Så tok vi ut kjøttet og jevnet sausen med litt maizenna. Denne oppskriften er ikke så detaljert, men håper dere får noe ut av den likevel. Dette måltidet ble virkelig laget på slump og med det vi hadde i kjøleskapet. Man kan også bytte ut kraften med vann hvis man ikke har hatt tid til å lage kraft og fremdeles få et godt resultat, men da ville jeg nok krydret med mer salt og pepper og hatt i mye mer urter enn på bildet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.