Rabarbra

Processed with VSCOcam with e3 preset Endelig norsk rabarbrasesong! Eller det har det jo vært en liten stund nå da. I helga var jeg på Hvaler og kjøpte fantastisk knallrosa økologisk rabarbra fra Korsvold Gård. Den lager jeg rabarbrakonsentrat/sirup av som passer utmerket som limonade eller med champagne som en mimosa. Det som er fint med denne oppskriften er at rabarbraen du siler bort funker som syltetøy på brødskiva eller som topping på yoghurten. Eller i en crumble. Uansett, her kommer en rabarbraslumpoppskrift.

-ca 3-4 store stilker
-ca 1 dl honning eller kokossukker
-1/2 sitron
-evt 1 kanelstang eller frøene av 1 vaniljestang for ekstra luksus (obs, da er det ikke lenger like anvendelig)

Skyll og kutt rabarbra i ganske store biter. Legg dem i en gryte og fyll på med vann. Pleier å bruke en trelitersgryte. Kok opp og la det småputre i en time pluss minus. Smak til med saften av en halv sitron og søtningsstoff. Den skal være litt syrlig synes jeg. Når all rabrbraen er oppløst og sirupen har blitt skikkelig rød er den klar. Jeg pleier å avkjøle det i gryta og tror jo at det setter enda mer smak på den måten, men det er bare å sile av saften med en gang om man vil det. Hell «mosen» over på noe lufttett og saften på en flaske. Hvis du ikke siler bort mosen har du jo en fiks ferdig rabarbrasuppe som du kan spise over jordbær og med en dæsj rørosrømme i (Mmm Alisa!). Den ferdige sirupen pleier jeg å blande ut en tredjedel til to tredjedeler boblevann/champagne. Passer også veldig godt som syren og sødmen i en vinaigrette, og ikke minst er det fint å gi bort i gave. Jeg er så heldig å få komme på besøk til noen venner av oss med gård på Eidsvoll og plukke rabarbra, så se ikke bort i fra flere rabarbraoppskrifter fremover.

PS. denne sirupen kan fint lages med jordbær også. Da bare deler du jordbør i to og har det i sammen med rabarbraen. Eller du kan mose noen jordbær og ha det rett i glasset sammen med ferdig rabarbrasrip. Ingenting som funker så bra som jordbær og rabarbra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.