Sommer og rosévin

rose1 Rosévin er skikkelig sommer for meg. Det har jo blitt ganske vanlig å drikke rosé året rundt, men selv drikker jeg det egentlig bare på sommeren. Så herfor leden inviterte jeg noen venner til sommerfest på verandaen med rosésmaking og ekte sommermat.

rose2rose3 Jeg serverte enkel sommermat som passer fint til rosé. Stekte kyllinglår, rød quinoasalat med sjalottløk og grønne bønner og en frisk grønn salat med fersken og sitronolivenolje. Vi smakte på alle vinene sammen med maten og etterpå smakte vi på dem hver for seg og opp mot hverandre. Veldig spennende hvor annerledes en vin fremstår alene og sammen med mat.

rose5

rose6 Til dessert ble det bringebærsorbet servert med limoncello eller roselikør. Roselikøren var en gave og fås dessverre ikke polet i Norge. Jeg elsker flasken, men den er ikke så veldig anvendelig. Bortsett fra sammen med bringebærsorbet da, det funket veldig bra. Vinneren sammen med bringebærsorbet er likevel Limoncello. Enkelt og greit. Til desserten drakk vi en Moscato D’asti som er den eneste dessertvinen jeg har smakt og likt. Den er lett musserende og overraskende frisk.

rose4 Til slutt selve rosévindommen:

Nervi rosa er er lett og frisk vin fra Piemone. Den har en for meg en veldig tiltalende farge og smaker litt rips og bringebær. Nervi rosa passer bra til lyst kjøtt og fisk eller til å drikkes alene. Denne var min favoritt når jeg smakte de tre opp mot hverandre, tett etterfulgt av Il Mimo. Nervi rosa er en enkel men samtidig kompleks og lett vin. Den er i bestillingsutvalget, men er likevel tilgjengelig i mange butikker. Koster 165,- Vinmonopolnummer: 511501

La Coterie Rosé er en litt dypere rød rosé fra Côtes du Rhône. Vinene fra Vignobles La Coterie lages etter naturlige og tradisjonelle vinifikasjonsteknikker. Den er laget av hovedsaklig druen Grenache dyrket etter økologiske prinsipper. Denne smaker jordbær og friske urter, men er litt tyngre enn de to andre vi smakte på og var den vi likte minst når vi sammenlignet vinene. Men det var så små forskjeller at når jeg har drukket den alene er den veldig fin. Denne vinen er likevel den ultimate verandavinen og fås i hendig toliters baginbox som garantert blir med på piknik i sommer. Koster 117,90,- og 249,90,- Vinmonopolnummer: 1465001 og 1465006

Il Mimo er en 100% Nebbiolo fra Piemonte med mer intens bærsmak enn de andre vi smakte på. Den heller mer mot kirsebær/moreller. Det er kanskje den fruktigste av de tre, men den er tørr og balansert. Dette var favoritten til de fleste andre da vi smakte dem opp mot hverandre. Dette er også den av de tre vinene som passet aller best til maten vi spiste. Koster 159,90,- Vinmonopolnummer: 511401

Ingen enkel konklusjon, siden alle vinene var gode. Nervi Rosa var min favoritt å drikke alene, mens Il Mimo passer best til maten. La Coterie Rosé er også en god vin, men opp i mot de to andre fremstår den som litt tyngre, noe som jo kan passe i noen tilfeller. Den kommer hverfall i en veldig fin BiB på to liter som er veldig praktisk. Kommer nok til å kjøpe alle tre igjen.

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.