Godfisk: toscansk bønnegryte med pannestekt skrei

Reklame

julie-gryte2

Her er den fjerde og siste skreioppskriften jeg har laget for Godfisk, men flere skreioppskrifter blir det garantert fremover. For en superfisk!

Se selve oppskriften nederst i innlegget, og les de tre tidligere innleggene mine for Godfisk her:
Sprøstekte skreitunger, grønnkålchips og chilimajones
Skreiceviche
Urterisotto med pannestekt skrei og rødbetchips (perfekt date-mat!)

Jeg er opptatt av å lage god, sunn og næringsrik mat, uten at det betyr at jeg må stå på kjøkkenet i timesvis over grytene. Da er gryteretter perfekt mat. Alle liker en rykende varm gryte nå i disse kalde vintermånedene.

Akkurat denne gryteretten ble til etter en rett jeg fikk servert i Toscana for et par år siden, som jeg senere har gjenskapt med stor suksess. Alle som får smake denne gryten fryder seg over de gode smakene, og de fleste blir forundret over at den blir så smakfullk etter så kort tid. Blandingen av tomat, store hvite bønner, italienske krydderurter og grønnkål er perfekt både til hverdags og som festmat. Jeg satte gjestene i sving med kutting, koking og borddekking mens den deilige tomatduften spredte seg på kjøkkenet.

For å toppe den toscanske bønnegryten pannestekte jeg skreifileter med skinnsiden ned i olje og smør for å få dem skikkelig sprøstekt. Skal du pannesteke skrei så bør du be om å få fileter med skinnet på i fiskedisken. Alt det deilige fettet sitter dessuten rett under skinnet og hjelper med å gi fisken den gode smaken. Siden skrei svømmer så langt blir de ekstra faste, gode på smak og sunne for oss. En porsjon skrei inneholder den daglige anbefalte dosen av Omega-3-fettsyrer.

Mens skreifiletene hviler i panna er gryten nesten klar. Det eneste som gjenstår er grønnkålen som har blitt knadd eksta mør av Gard. Slik blir grønnkålen ekstra god, og alle gjestene fikk seg en latter av kål-massasjen. Roen senket seg til slutt over de hardtarbeidende og sultne middagsgjestene. Kristin skjenket Rosso di Valtellina DOC fra Cantina Di Villa i glassene mens Anne danderte den perfekt stekte fisken sammen med bønnegryten. Latteren satt løst rundt bordet og det ble mange skåler for alle de flinke kokkene denne kvelden.

julie-gryte6

Vinen vi drakk til hovedretten er en lett og tørr nebbiolo som passer perfekt til tomatbaserte retter. Fargen er mørk rød, og det smaker både kirsebær og rips. God ettersmak! Den er dessuten veldig rimelig, bare 124,- på polet. Du finner den her.

julie-gryte5

Oppskrift
Porsjoner: 4
Tid: 1 time
Vanskelighetsgrad: lett

Ingredienser
Pannestekt skrei:

-800 g skreifilet med skinn
-2 ss nøytral olje
-2 ss smør
-fint salt og nykvernet pepper

Bønnegryte:
-2 løk
-2 hvitløksfedd
-2 fennikel
-1 ss tomatpuré
-1 ts tørket oregano
-1 ts tørket timian
-1 ts chiliflak
-1 stor squash
-2 røde paprika
-2 bokser hermetiske tomater
-1 ss eplecidereddik
-3–4 dl vann eller kraft
-1 pakke/5 håndfuller grønnkålblader
-2 bokser smørbønner
-1 ss flytende honning
-smak til med havsalt og pepper
-6 ss olivenolje

Fremgangsmåte
Bønnegryte:

Start med å finhakke løk og hvitløk. Varm opp oljen i en stor jerngryte og surr løken til den er myk og blank.

Skjær fennikel, squash og paprika i passelig store biter. Ha det oppi gryta sammen med løken og tilsett så alt krydderet. Rør godt rundt i grønnsakene.

Tilsett tomatpuré, hermetiske tomater, eddik og vann eller kraft. Gryta blir fyldigere med kraft, men blir utrolig smaksrik med kun vann også. Skru ned temperaturen og la det putre i ca. 30 minutter før du tilsetter resten av ingrediensene.

Vask grønnkålen godt og fjern bladene fra stilken. Tørk bladene godt og ha den over i en stor bolle. Ha litt olivenolje, salt og pepper over grønnkålbladene og kna godt. Da blir grønnkålen mye mykere og får en bedre konsistens når den blir kokt.

Skyll bønnene godt og ha dem oppi gryta sammen med grønnkålel. Smak til med honning, salt og pepper. La det putre ca 5-10 minutter til. I mens tilbereder du skreifiletene.

julie-gryte9

Pannestekt skrei:
-400 g skreifilet med skinn
-2 ss nøytral olje
-2 ss smør
-fint salt og nykvernet pepper

julie-gryte1

Start med å skrape av skjellene fra skinnet med en kniv. Start ved halen og skrap forsiktig oppover så alle skjellene faller av. Del fiskefileten i porsjonsstørrelser og lag et par snitt i skinnet. Det gode fettet ligger rett under skinnet, og da blir det jevnt sprøstekt. Salt fisken godt og la det ligge og trekke inn et par minutter før det stekes.

Varm opp litt smaksnøytral olje som tåler høy temperatur i en stor stekepanne. Legg fiskestykkene med skinnsiden ned i en god og varm stekepanne. Krydre med litt nykvernet pepper og eventuelt litt mer salt. Stek i 5-6 minutter på skinnsiden, før du har smør i panna og snur fiskestykkene forsiktig. Stek videre i 2-3 minutter. Øs fettet over fiskestykkene underveis. La fisken hvile et par minutter i pannen før du danderer den sammen med bønnegryten. Ha gjerne et par dråper god olivenolje på toppen!

julie-gryte7

julie-gryte8

Alle bildene er tatt av Ingrid Pop. Blomstene er laget av Marie i Plukk blomster/Blomsterbloggen.

Les hele saken hos Godfisk her.

julie-ludo
Ludo godkjente all maten!

BANNERkjernesuntforhåndsbestilling

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.