Pistasjsmør

Pistasjnøtten er årets nøtt, og den burde brukes oftere! Både på frokosten, i salat og som pålegg. Denne oppskriften på pistasjpålegg, eller pistasjsmør som det gjerne heter, er et enkelt og smakfullt nøttepålegg. Fargen er kanskje ikke den peneste, men godt er det. Oppskriften er også publisert på Godt.no!

Under viser jeg hvordan du kan lage et nøytralt pistasjpålegg som passer perfekt til frokost sammen med pålegg eller som tilbehør til ost, og en søt variant som passer utmerket sammen med frukt og bær, på pannekaker eller til desserten.

Pistasjsmør
Nøytral:
-100 g pistasjnøtter uten skall
-2 ss olivenolje
-1 klype salt

Søt type:
-100 g pistasjnøtter uten skall
-2 ss olivenolje eller kokosolje
-1 klype salt
-1 klype vanilje
-1 ss honning
-20 g hvit sjokolade (valgfritt!)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1: Start med å bløtlegge nøttene i lunket vann i minst 30 minutter, men gjerne flere timer. Sil nøttene og skyll dem godt i kaldt vann etterpå. Bløtleggingen gjør det lettere å lage pålegget, men gjør også nøttene lettere å fordøye.

2: Ha nøttene over i en liten food processor eller blender sammen med litt olje og en klype salt for nøytral variant, eller med olje/kokosolje, vanilje, honning og/eller hvit sjokolade for søt variant.

3: Kjør til nøttene blir helt finmalte og slipper oljen. Dette kan ta litt tid. Skrap gjerne ned langs kantene underveis, og bruk gjerne litt mer olje om den føles for tørr. Jeg liker at pålegget ikke er helt fintmalt, men har litt bitemotstand. Kjør lenger for et helt jevnt nøttesmør.

4: Pistasjpålegget holder seg 4-5 dager i kjøleskap. Prøv deg gjerne frem med andre nøtter også, eller en kombinasjon av flere typer. Fremgangsmåten er den samme. Andre gode smakstilsetninger i nøttesmør er kanel, chilikrydder eller mørk sjokolade.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BANNERkjernesuntforhåndsbestilling

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.