Snikktitt fra boken: oksegryte

Job_2877oksegryte
Foto: Studio Dreyer Hensley

Enda en sniktitt fra boken min Kjernesunt. Har dere sett boken i butikken enda? En av mine favorittmiddagsoppskrifter fra boken er denne varmende oksgryten full av krydder og smak. Den tar litt tid å lage, så det er den perfekte helgematen.

OKSEGRYTE
6 PORSJONER
-1 kg oksebog eller høyrygg
-150 g lettsaltet sideflesk eller bacon
-10 små sjalottløk
-1 gul løk
-2–3 hvitløksfedd
-5 gulrøtter
-15 småpoteter
-litt extra virgin olivenolje
-en klype havsalt og nykvernet sort pepper
-2 ts tørket rosmarin
-4 stjerneanis
-4 dl oksekraft
-1⁄2 flaske god rødvin
-2 bokser hermetiske tomater
-2 ss tomatpuré
-1 ss flytende honning
-evt litt maizenna til jevning
-hakket persille til topping

TIL URTEKVASTEN:
-et par timiankvaster og persillestilker
-4 laurbærblad
-2 kanelstenger
-litt hyssing til å binde sammen kvasten med

Fremgangsmåte:
Finhakk løk og hvitløk. Del gulrøttene i store biter og potetene i to. Skjær kjøttet i terninger og sideflesket eller baconet i strimler.

Lag en urtekvast ved å knytte litt kjøkkenhyssing rundt et par stilker timian og persille, laurbærblader og kanelstenger. Knytt godt sammen! Dette gjør det enklere å fiske ut krydderne når retten er ferdig, og man slipper lange urtestilker i maten.

Varm opp en god klunk olivenolje eller ghee i en stor jerngryte og ha i hvitløk, gul løk og sideflesk eller bacon. Brun kjøttet og smak til med havsalt og nykvernet pepper etter ønske. Legg i urtekvasten, tørket rosmarin og stjerneanis.

Bland sammen kraft, rødvin, hermetiske tomater, tomatpuré og honning, og hell det over i gryten. Gi det et oppkok og la det så småputre i en time.

Etter en time tilsetter du gulrot, potet og småløk og lar det putre videre i ca. 30 minutter. Hvis sausen er for tynn, kan du jevne den med litt maisenna. Hvis du underveis ser at sausen koker inn for mye, kan du tilsette litt vann. Fjern urtekvasten og stjerneanisen. Server med hakket persille.

unnamed-5

4 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.