Thaimatkurs i Bangkok

Sponset tur

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
På mandag ettermiddag satt jeg meg på et fly mot Bangkok sammen med bloggkollega Fru Timian, et par journalister og to representanter for Blue Dragon. Grytidlig dagen etter (men kl.00:30 norsk tid) var vi fremme, og dro rett på thaimatkurs. Det var litt av et sjokk med den varmen og luftfuktigheten, men også veldig deilig å endelig få litt sol på kroppen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
For å komme til Amita thai cooking class tok vi elvebåt langs Chao Phraya-elven og inn i småelvene i Bangkoks gamleby. Kontrastene var store. I det ene øyeblikket var det pomp og prakt, og i det neste var det falleferdige skur som så ut som de skulle rase ut i elven når som helst. Båtturen var en utmerket måte å få utforsket litt ekte lokalkultur, så det anbefales.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Da vi kom frem fikk vi servert en velkomstdrikk laget av hjemmedyrket sitrongress og lime. Alt av drikke i Thailand er ekstremt søtt, men herregud så godt det var med noe leskende og kaldt etter å bare ha vært en liten time ute i sola. Sugerørene er laget av sitrongress!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tam som ledet kurset og familien bor på området, og vi fikk først en guidet tur rundt i hagen hvor de har alt av urter, frukt og krydder. Vi fikk smake på alt sammen, og senere brukte vi nyplukkede urter i maten vi laget. Litt misunnelig på den hagen. På bildet over ser du mangotreene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Slik lager man altså kokosmelk for hånd (senere fikk vi se hvordan man lager kokosmelk på fabrikk). Først skraper man ut kokosmassen, før man heller varmt vann over og klemmer ut melken gjennom en sil. Dette gir en fet kokosmelk, og det er det eneste de bruker i Thailand. Aldri lettvariantene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tam viser frem papayasalaten. Kurset foregikk slik at vi først fikk se hvordan man lager de forskjellige rettene, før vi smakte litt og gikk i gang på egen hånd. Ganske varmt, men så gøy å lage sin egen thaimat. Jeg skal kjøpe wokpanne nå for å si det sånn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
Slik ser en bananblomst ut. De små stilkene er babybananer!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
Alt dette har jeg laget selv! Alt var skikkelig digg, og jeg lærte masse nytt. For eksempel at man skal steke currypaste først for å få ut alt av smaker. Og vi fikk lage vår egen paste. Vi fikk med oss alle oppskriftene hjem, så jeg tenkte åd ele oppskriften på den grønne curryen vi laget. Vi laget også papayasalat med grønn kokosris, pad thai med reker, satay med peanøttsaus og Tab Tim Krob, en veldig søt dessert med kastanjenøtter i kokosmelk.

Khan Kaew Wan Gai/Kylling i grønn curry
2 porsjoner
Ingredienser:
-240 g kyllingfilet i strimler
-2 ss grønn chilipaste
-2-4 grønne eller røde chili uten frø, delt i staver
-2 ss fiskesaus
-2 ss olje, ikke oliven!
-ca 5 dl kokosmelk
-2 dl erteaubergin (kan byttes ut med feks paprika)
-4-6 kaffirlimeblader, revet i biter
-10-15 ferske pepperkorn (grønne)
-20 stk brekkbønner, delt i to
-2 ts kokossukker
-1 bunt thaibasilikum til garnityr

Currypaste:
-6-8 grønne chili (små)
-1 ss hakket korianderrot
-1 ss hakket hvitløk
-1 ts malte korianderfrø
-1 ts salt
-7 hvite pepperkorn
-2 ss hakket sitrongress
-1 ss hakket sjalottløk
-1 ts hakket galangalrot
-1 ts malte karvefrø
-1 ts rekepaste

Fremgangsmåte:
Alle ingrediensene til currypasten får man kjøpt i asiatiske butikker, men man kan såklart bruke ferdiglaget grønn currypaste. Fremgangsmåten for å lage sin egen currypaste er veldig enkel. Rist alle ingrediensene utenom rekepasten i en panne over lav varme. Ha det over i en morter og dunk alt sammen. Ha i rekepasten til slutt og bland det godt inn.

For å lage selve retten begynner du med å varme olje i en wok eller dyp stekepanne. Tilsett currypasten og rør rundt i ett minutt. Tilsett halvparten av kokosmelken og rør currypasten godt ut. Tilsett kyllingstrimlene og kaffirlimebladene og rør rundt til det er kokt. Tilsett resten av kokosmelken og rør rundt til det begynner å boble. Tilsett da fiskesaus og kokossukker og la det putre i fem minutter. Tilsett erteaurbegin (eller paprika), chili i strimler og thaibasilikum. Server med mer thaibasilikum på toppen!

Anbefaler virkelig alle som er i Bangkok og vil lære mer om thaimat å booke et kurs på Amita thai cooking class! Makan til mer entusiastisk og strukturert kurs skal du lete lenger etter. Selve omgivelsene er også helt fantastiske, med den fine hagen og elven rett ved siden av. Alt foregår utendørs, men under tak og med vifter. Det er varmt på thaisommeren å lage mat over gassbluss, men det er virkelig verdt det.

Mer fra turen til Bangkok kommer snart!

unnamed-5

4 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.