Matcha

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJeg har fått helt dilla på matcha, finmalt pulver av grønne teblader. Jeg prøver å ikke drikke så mye kaffe på jobb, og dette pulveret gir meg faktisk en enda bedre effekt enn kaffe. Roterer litt på det og ingefær- og sitronshot som er like effektfullt som en trippel espresso.

Men tilbake til matcha og dens egenskaper. Dette irrgrønne pulveret blir laget av de fineste tørkede grønne teblader, før det blir steinmalt for hånd. Pulveret er veldig konsentrert, inneholder masse antioksidanter og aminosyren L-Theanin. Dette virker svakt beroligende, stressdempende og kan for noen øke konsentrasjon, virke apetitthemmende og en del andre fine ting. Mange som blir gufne av å drikke kaffe kan ta L-Theanin i kombinasjon med koffein for å få den gode effekten av kaffe uten å bli skjelven. Men som sagt kan man jo bare drikke matcha! Jeg tar L-Theanin hver dag og har hatt god effekt av det. Kjøper det på iHerb.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMatcha blir brukt i japanske og kinesiske teseremonier, noe jeg har veldig lyst å dra på en gang. Enn så lenge lager jeg det hvertfall med korrekt visp. Vispen er laget av et stykke bambus, og fås kjøpt for en hundrings på tebutikker. Tror det går fint an å lage matcha med en vanlig visp også, men jeg synes det er fint å ha en egen nå som jeg drikker det så mye. Matchapulveret skal blandes ut i vann som holder 75-80 grader (ikke kokende!), så jeg har gått til innkjøp av mitt livs første vannkoker, med temperaturinnstilling! Matcha er superbittert, og igrunnen en smak for spesielt interesserte. Jeg lager ofte bare et matchashot på morgenen for å få det fort unna. Men det som derimot er SKIKKELIG godt er matcha mandelmelklatte søtet med litt honning eller agave. Yum, skal drikke det for resten av livet! Her finner du oppskrift på hjemmelaget mandelmelk. Jeg er litt lat og bruker som regel bare usøtet mandelmelk fra butikken.

Matcha latte:
-1-3 ts matchapulver
-1/2 dl vann 75-80 grader
-1 1/2 dl mandelmelk
-1 ts agavesirup eller honning

1. Varm vannet til 75-80 grader. Ha matchapulveret over i en kopp eller liten skål. Dette skal helst siles gjennom en spesiell sil. Etter å ha laget det gaaanske mange ganger kan jeg med trygghet si at det ikke er nødvendig for vanlig hjemmebruk. Visp kraftig i koppen til alt pulveret er oppløst og det skummer.

2. Varm forsiktig opp mandelmelken. Det er viktig at heller ikke dette er kokende. Mandelmelk skiller seg dessuten når det koker.

3. Bland agave eller honning ut i matchablandingen og hell mandelmelken forsiktig over. Visp sammen og nyt! Dette funker overraskende bra kaldt også, over is.

Jeg eksperimenterer med mer og mer matcha i latten, og er nå oppe i tre ts pulver og fremdeles drikkelig og god smak. Dette gir et skikkelig kick, og som sagt – mye bedre enn kaffe! Matcha er dyrt, spesielt det som blir klassifisert som seremonimatcha. Jeg kjøper det som regel på iHerb for 155,- for 85g. Det finnes definitivt dyrere, og det finnes sikkert billigere også.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.