Kveite og hylleblomst-beurre blanc

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet er så mye hylleblomst overalt her på Fyn nå. Svarthyllbusker høye som trær overalt. Jeg har vært på slang to ganger nå i løpet av to uker. Og på butikken gikk det opp for meg at favorittølen min fynsk forår såklart er fynsk (eh!) på grunn av all hylleblomsten her. De putter hylleblomst i det meste, til og med eddik. Med masse fynsk forår-øl, fersk kveite og helt fersk, dansk spisskål i kjøleskapet måtte det bli en hylleblomst-inspirert middag her på Julies danske feriekjøkken.

Beurre blanc er en klassisk fransk saus hvor man reduserer hvitvin, eddik og sjalottløk før man pisker inn kaldt smør. For en mer uklassisk, men minst like god variant, kan man lage sausen med øl i steden for vin. Jeg brukte hylleblomst-øl, hylleblomst-eddik og en kvast hylleblomst i sausen, men man kan bruke hvilken øl og eddik man vil. Og utelate hylleblomsten for en nøytral variant.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oppskriften passer til 4 og tar ca 45-60 minutter å lage

Kveite, kål, potetsalat og hylleblomst-beurre blanc:
-800 g kveite
-1 ss smør
-1-2 spisskål, avhengig av hvor glad man er i kål
-500 g småpoteter
-1 håndfull ferske erter (sukkererter i Norge!)
-1 bunt dill
-1 sitron, økologisk
-4 ss olivenolje
-salt og pepper

Hylleblomst-Beurre blanc:
-3,5 dl øl
-0,5 eddik (eplecider funker bra!)
-2 sjalottløk
-1 laubærblad
-1 kvast hylleblomst, kan utelates
-1 ss pepperkorn
-250 g godt smør i terninger, viktig at dette er skikkelig kaldt!
-sitronsaft
-salt

Personlig synes jeg alltid emulsjon-sauser er litt vanskelig. Men denne er ganske enkel å få til. Sett i gang med sausen først, og lag resten mens du holder på med sausen. Sausen tar ca 30 minutter å lage. Obs, den blir ikke like tykk som en hollandaise!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fremgangsmåte saus:
1. Grovhakk sjalottløk og finn frem en liten gryte. Ha sjalottløk, laurbærblad, hylleblomstkvast, øl, eddik og pepperkorn i. Kok opp og skru ned temperaturen til det bare simrer. La det resuseres til det er like under 1 dl væske igjen.

2. Sil væsken over i en liten glass- eller stålbolle. Sett bollen over en gryte med kokende vann. Legg jerne litt fuktig kjøkkenpapir langs kanten så ligger bollen stødigere.

3. Kutt kaldt smør i terninger og visp inn litt og litt av gangen. Smøret bør stå i kjøleskap helt frem til sausen skal lages. Når alt smøret er rørt inn smaker du til med litt sitronsaft og salt, avhengig av hvor salt smøret du bruker er.

Saus som blir til overs (hæ?) kan stå i kjøleskap og varmes opp igjen i vannbad.

Fremgangsmåte fisk og tilbehør:
1. Del fisken i passelige stykker. Finn frem en ildfast form, og smør den med litt smør. Krydre lett med salt og pepper, og skvis litt sitronsaft over fisken. Stekes ved 180 grader i 15-30 minutter, avhengig av hvor tykke skiver det er.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Del potetene i to, og dampkok over rist i 10-15 minutter. Skyll under iskaldt, rennende vann for å stoppe kokeprosessen. Del kålen i fire og dampkok i et par minutter når potetene er ferdige.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Skrell ertebelgene og bland med potetene, en god håndfull dill, raspet sitronskall, olivenolje og litt salt og nykvernet pepper. Jeg har ikke funnet ferske erter i Norge som her i Danmark, så man kan bruke de store sukkertertene og eventuelt bare finsnitte dem med belgen på.

4. Server kveite med potetsalat, dampet kål og masse beurre blanc! Jeg pyntet med litt frisk hylleblomst også.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMmm, fersk spisskål! Har spist omtrent en om dagen her nede. Den lilla blir ikke så pen varmebehandlet, men passer bra rå i salater og coleslaw.

P.S. Feriehuset har jeg fått låne av Novasol og VisitDenmark!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.