Gul torskegryte

gul fiskegryte

Denne gule fiskegryten med middelhavssmaker er inspirert av en hvit baccalao. Men i steden for å bruke klippfisk bruker man lettsaltet torsk. Den er ikke spicy som en bacalao, men inneholder mange av de samme elementene. Lettsaltet torsk er rimelig, og egner seg godt i supper og gryter siden den er litt “fastere i fisken”. Oppskriften er utviklet for Lerøy.

Denne gule torskegryten passer perfekt i påska! Det er krydderet safran som gjør den så gul. Safran er et dyrt krydder, men det skal ekstremt lite til for å gi gryten den fine fargen og smaken. I denne gryten er det brukt 1/4 gram.

gul fiskegryte

Oppskrift for fire personer:

Gul fiskegryte:
-1 stor eller 2 små gul løk
-1 fennikel
-6 stk hvitløksfedd
-1 dl olivenolje
-1 klype safran
-2 laurbærblad
-400 g småpotet (feks amadine)
-2 stk gul paprika
-4 dl fiskekraft
-3 dl fløte
-1/2 sitron
-100 g kalamataoliven
-1 ts nykvernet pepper
-400 g lettsaltet torsk
-salt, smak til
-1 potte basilikum

Fremgangsmåte:
1. Del løk og fenikkel i to og kutt dem i tynne skiver. Finhakk hvitløken.

2. Finn frem en tykkbunnet gryte, gjerne en jerngryte. Varm opp gryta til den er medium varm, og tilsett olivenoljen. Stek løk, fennikel og hvitløk til det er mykt og blankt. Ca 4-5 minutter.

3. Tilsett en klype safran og laurbærblad. Vær så generøs med safran du selv ønsker. Safran er dyrt, så det skal lite til for å gi en flott farge og et hint safransmak. Knus safrantrådene mellom fingrene før du slipper det oppi gryta. Rør det godt inn sammen med grønnsakene.

4. Del potetene i to, og paprika i strimler. Ha det oppi gryta sammen med fiskekraft. Gi det et oppkok, før du skrur ned temperaturen så gryta bare småputrer.

5. Når potetene er møre (ca 10-15 minutter) tilsetter du fløte, skall og saft fra 1/2 sitron og oliven. Krydre gyta med pepper.

6. Skjær bort skinnet og del fisken i store terninger. Tilsett torsken helt slutt når potetene er møre. Fisken skal kun varmebehandles lett, så 5 minutter holder.

7. Helt til slutt må du smake til med salt, da det kan variere litt hvor salt fisken og olivenen er. Topp gryten med rikelig basilikum.

Server gjerne sammen med fint brød eller focaccia!

gul fiskegryte

gul fiskegryte

Det lengste jeg strekker meg til når det kommer til påskepynt. Gule/oransje ranunkler og to gule kubbelys. Hehe.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.