Kje

kje

Det går ikke så raskt på denne bloggen her. Før påske laget jeg nemlig et måltid med kje, og tenkte jeg skulle oppfordre alle til å bytte ut lammelåret med kje denne påsken. Men bedre sent enn aldri?

Kje er en ung geit, på samme måte som lam er en ung sau. På samme måte som med høner blir kje i Norge stort sett destruert. Det er utrolig trist å tenke på at vi har en så god og uutnyttet matressurs. Kje er magert, og smaker nesten mer som kylling enn lam om man skal sammenligne det. Dessuten er det (foreløpig) rimelig siden etterspørselen er så lav.

kje

Dette er forresten på ingen måte sponset! Jeg kjøpte et helt dyr sammen med en bekjent og tenkte å blogge om de forskjellige stykningsdelene. Første test er bogen, altså det fremste beinet.

kje

Vi kjøpte kje fra Sølvane gård direkte, men man får også tak i det på Bondend marked.

kje

Kjebogen stekes som du ville stekt lam. Bruk steketermometer og stek til det har 63 grader kjernetemperatur. Kje er jo bittesmå, så vår bog tok vel halvannen time på ca 160 grader.

Vi laget ganske klassisk tilbehør til kjebogen. Kokte og så smørstekte amadinepoteter med rosmarin og sitronsezt. Først koker eller damper du potetene til de er møre, 10-15 minutter. Varm rikelig med smør i en dyp stekepanne og stek potetene til de er gylne. Tilsett litt hakket rosmarin og finraspet sitronskall fra en økologisk sitron. Når potetene har fått litt stekeskorpe og begynner å bli klare slipper du oppi en pakke aspargesbønner og lar de varmebehandles lett i et par minutter sammen med et par knuste hvitløksfedd. Krydre med salt og pepper etter smak.

Vi var litt late og bare pimpet opp en appelsinsaus fra Jacob’s, men oppskriften på den beste sausen kommer snart!

kje

Husk å la kjebogen hvile en god stund før du skjærer det opp. Tror jeg trenger et lite kurs i hvordan man skjærer fine stykker av bog og lammelår (og av nettopp denne grunn ble det lammestek og ikke lammelår i påska, hehe). Siden kje er mye lysere og mildere enn lam synes jeg det passer bedre med hvitt enn rødt i glasset. Vi drakk noe digg naturvin flybåren fra Amsterdam.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.