En superenkel og allsidig saus

smørsaus med tomat

Fyttikatta som jeg elsker saus! Men å lage saus kan være både tidkrevende og en fet affære (ikke at det er noe galt i det altså!). Denne sausen er derimot superenkel og allsidig. Den er heller ikke så fet, selv om jeg kaller den fløyelsmyk smørsaus. Sausen passer til det meste, både til fisk og kjøtt, eller grillede grønnsaker. Best av alt – den tar bare 15 minutter å lage!

Bruk de urtene du har for hånden, og tilpass litt etter hva du skal bruke sausen til. Dill og persille passer godt til fiskeretter, persille og estragon er supergodt til kjøtt.

Ingredienser:
-3 sjalottløk
-3 hvitløksfedd
-1 liten fennikel
-1 ss nøytral olje
-1 ts sukker
-1 dl grønnsakskraft
-1 pakke cherrytomater
-1 håndfull friske urter (feks dill, gressløk, persille, estragon)
-4 ss smør
-salt og pepper etter ønske

Fremgangsmåte:
1. Finhakk sjalottløk og hvitløksfedd. Del fenikkel i tynne skiver. Varm litt nøytral olje i en stor stekepanne og surr blandinen til det er mykt og blankt.

2. Tilsett sukker og hell grønnsakskraft over i panna. Bland godt sammen.

3. Legg cherrytomatene i panna og la det småputre uten lokk. Når tomatene begynner å bli myke kan du klemme dem litt flate. Rør litt runt i panna underveis.

4. Etter ca 10 minutter bør tomatene være helt myke og mesteparten av væsken ha kokt inn. Tilsett da en håndfull hakkede friske urter, for eksempel dill, gressløk og persille.

5. Tilsett til slutt kaldt smør i terninger. La det smelte inn i sausen og rør det godt ut. Smak til med salt og pepper.

smørsaus med tomat

Sausen passer utmerket til torsk, som i denne oppskriften jeg har utviklet for Lerøy.

Adlink: Saus som denne blir aller best når den lages i en jernpanne. Løken karamelliseres og smakene utvikles på en annen måte enn i en non stick-panne. Jeg bruker denne stekpannen omtrent hver dag!

1 Kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.