Enkel lammestek og verdens beste rødvinssaus

lammestek

Det blir ikke påske uten lam! Men det trenger absolutt ikke være påske for å spise lam. Denne oppskriften er enkel og kan passe som festmat selv om det er påske eller ei. Lam er jo aller best i høstsesongen.

Personlig foretrekker jeg å bruke ferdig utbenet lammestek fremfor å steke et lammelår. Det er så mye mer forutsigbart! Bruk uansett alltid et steketermometer når du steker kjøtt så blir resultatet bra uansett. En lammestek på halvannen til to kilo trenger ca to timer i ovnen.

Tilbehøret holder jeg helt enkelt. Braiserte gulrøtter, ovnsbakte poteter med urter og grønne bønner. Det går med en del smør og urter når du lager denne oppskriften, men det er jo det som er godt med festmat.

Det er overhodet ikke vanskelig å lage sausen helt fra bunn av. Utgangspunktet for sausen starter med at du bruner steika i en jernpanne for så å koke ut panna med rødvin og kraft.

Sett av tre timer for å lage lammestek med dette tilbehøret og hjemmelaget rødvinssaus. Oppskriften er beregnet for 6 sultne personer.

lammestek

Ingredienser:
-1,5 kg Surret lammestek uten bein (beregn 200 g per person!)
-2 ts havsalt
-2 ts nykvernet pepper
-2 ss smør
-1 kvast rosmarin
-4 hvitløksfedd

Verdens beste rødvinssaus:
-4 sjalottløk
-2 hvitløksfedd
-1 kvast rosmarin
-1 kvast timian
-2 dl rødvin (bruk den samme du skal drikke!)
-3 dl lammekraft
-1 dl kremfløte
-2 ss smør
-2 ss raspet brunost
-Havsalt og nykvernet pepper, smak til

Ovnsbakte poteter:
-1,5 kg småpoteter
-2 ss god olivenolje
-2 kvaster rosmarin
-2 kvaster timian
-2 ts havsalt
-2 ts nykvernet pepper

Braiserte gulrøtter:
-1 kg gulrøtter
-1 ss olivenolje
-1 ss smør
-4 ss sitronjuice eller appelsinjuice
-2 kvaster timian
-1 ts havsalt

Lynstekte grønne bønner:
-500 g grønne bønner
-1 ss smør
-2 hvitløksfedd
-Skallet av en økologisk sitron
-En klype havsalt og nykvernet pepper

Fremgangsmåte:
1. Hvis du har en ukrydret lammesteik så krydre den gjerne med havsalt og nykvernet pepper kvelden før du skal tilberede den. Ta den gjerne ut av kjøleskapet et par timer før du skal starte å lage mat så den er romtemperert.

2. Forvarm ovnen til 125 °C over- og undervarme. Varm smør i en jernpanne. Ha i en kvast rosmarin og fire knuste hvitløksfedd. Brun steika godt på alle kanter. Legg den over i en ildfast form sammen med urtekvasten og hvitløksfeddene. Sett i steketermometeret og sett den inn i midten av ovnen til den har riktig kjernetemperatur:

Lite stekt: 55-60 °C
Medium: 65 °C 
Medium pluss: 70 °C 
Gjennomstekt: 75 °C

Det tar ca to timer å steke halvannen kilo steik til 65 °C.

3. Når steika er i ovnen starter du på sausen. Finhakk sjalottløk og hvitløk. Surr det i panna du stekte steika i sammen med urtekvaster. Pass på å skrape bunnen for å få med all den gode smaken.

4. Hell på rødvin og lammekraft. Gi det et oppkok før du skrur ned temperaturen og lar det småputre i 30-45 minutter, eller til væskemengden er halvvert. Sil bort løken og urtene. Ha sausen over i en gryte. Tilsett fløte, smør og raspet brunost. Visp sausen godt sammen og smak til med salt og pepper. Du kan eventuelt jevne sausen med stavmikser for å få en luftigere og tykkere saus. Når sausen er klar kan den holdes varm ved lav temperatur til maten skal serveres.

lammestek

5. Ha poteter i en ildfast form sammen med olivenolje, urter, havsalt og nykvernet pepper. Sett formen inn i bunn av ovnen når det er omtrent en halvtime igjen av steketiden. Når du tar ut steika av ovnen skrur du opp temperturen til 225 °C og steker videre i 15-20 minutter, eller til potetene er møre og gylne på toppen.

lammestek

6. Start på gulrøttene når det er omtrent en time igjen av steketiden. Del gulrøttene på skrå i grove biter. Varm olje og smør i en jerngryte til medium varme. Ha gulrøttene i og vend rundt på dem til de er helt dekket av olje og smør. Tilsett sitron- eller appelsinjuice og urtene. Sett på lokket. Løft på lokket og rør rundt i ny og ne. Etter en time er gulrøttene klare. Smak til med havsalt og nykvernet pepper.

7. Når steika er tatt ut av ovnen skal den hvile minst 15-20 minutter før du skjærer den i skiver. Da kan du gjøre klar de lynstekte grønne bønnene. Skjær bort enden med stilk. Varm smør i en jernpanne og tilsett finhakket hvitløk. Surr hvitløken i smøret til det er mykt og blankt. Ha i de grønne bønnene og stek i 3-4 minutter. Rasp skallet av en økologisk sitron over bønnene. Smak til med salt og pepper.

Server de sultne gjestene dine og la de forsyne seg selv av de forskjellige tilbehørene. Skål, og god påske!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.