Pressetur i regi av Visit Sweden Norge & Visit Halland / Reklame for Olympus
Midt i juni gikk en drøm i oppfyllelse da jeg ble invitert med på en pressetur til Halland i Sverige for å besøke Stedsans in the woods. Kort forklart er dette et økologi- og bærekraftparadis midt uti skogen ved Bohult i Halland, startet av det danske ekteparet Mette Helbæk og Flemming Schiøtt Hansen. Mette har blant annet skrevet flere kokebøker og drevet en økologisk grønnsakshandel i København. Sammen startet de Stedsans Østergro for et par år siden i København, en gigantisk kjøkkenhage og uterestaurant på et tak. De har lenge jobbet med konseptet farm to table. Et ønske om å leve tettere på naturen førte familien til de svenske skogene.
Det er liksom ingen tvil om at alt de to starter blir bra, så forventningene til Stedsans in the woods var skyhøye. Jeg pakket kofferten og satte meg spent på bussen til Sverige sammen med Helle, Camilla og Louise fra Visit Sweden.
Dette blir forresten et veldig langt blogginnlegg. Selv om oppholdet på Stedsans in the woods fikk meg til å slappe av og senke hvilepulsen, ble det nøye dokumentert. Inntrykkene har fått satt seg og jeg har nå sortert hundrevis av bilder fra døgnet i skogen. Bildene har jeg tatt med mitt trofaste kamera gjennom fem år, Olympus OM-D EM10 mark III, og jeg elsker hvordan det fanger lyset og grønnfargen i skogen. Bildene er nesten ikke noe redigert for å gi en mest mulig ekte gjengivelse av Stedsans in the woods.
Helt nederst vil du finne en sommerkampanje for kameraet. Perfekt om du er på utkikk etter et kamera til sommerferien!
Etter å ha kjørt på smale skogsveier fant vi omsider frem til Stedsans in the woods hvor vi ble møtt av Flemming og fikk en liten omvisning på området. Stedsans in the woods er mer enn bare en et overnattingssted og en restaurant, det er en hel opplevelse.
Det er ti energieffektive glasshytter, to beduintelt, en utendørsrestaurant, flytende badstue, badestamp, dusjannlegg og en permakulturgård på området.
Alt de gjør her er i takt med naturen. Stedsans in the woods er vannøytralt, så alt vannet som blir brukt i restauranten, dusjene og på utedoene er filtrert vann fra innsjøen som går tilbake igjen til naturen. Utedoene blir til kompost som blir brukt på gården.
De dyrker mesteparten av råvarene som brukes i restauranten selv. Resten kommer fra leverandører i nærheten. Hønene på gården legger egg og bier lager honning. Råvarene blir høstet rett før de tilberedes.
Vi sjekker inn i hver vår glasshytte vendt ut mot skogen. Hyttene er enkle og kun innredet med en dobbeltseng med nydelig økologisk sengetøy, en liten krakk og batteridrevet lampe. Her er det ikke noe strøm å få. Det er så deilig, men definitivt uvant. Etter å ha sjekket inn blir jeg sittende på senga og gråte en skvett av hvor fint alt er. Ikke bare er det estetisk vakkert, men stemingen og helheten er noe utenom det vanlige.
Til og med utedoene er så fine at man må måpe. Lys kommer inn gjennom taket hvor det også er en liten vanntank med filtrert vann til vasken. Vannet renner rett ut i naturen igjen, så her bør man tenke over hva slags produkter man egentlig bruker.
Ruslet litt rundt i skogen og tenkte at når jeg kommer hjem igjen skal jeg begynne å utforske marka her hjemme. Hvorfor reise dritlangt på ferie når man har hele skogen rett utenfor døra.
Etter å ha sjekket ut skogen gikk vi ned til båthuset som fungerer som resepsjon og samlingssted. Her ligger den flytende badstua og badestampen. Tok årets første bad etterfulgt av badstue og stamp.
En hundre prosent tilstedeværende og lykkelig person. Med cider og snacks før middagen.
Etter bading og snacks rusler vi bortover stien som fører oss til restauranten og kjøkkenet. Her står kokker fra rundt om kring i verden og lager mat over tre bålpanner. En nyfisket gjørs fra innsjøen henger og venter på oss. Den blir lagt hel oppi glørne og blir helt perfekt varmebehandlet. Urter, blomster og ville vekster plukkes rett utenfor kjøkkenet. Flemming forteller at de lager mat etter det italienske prinsippet, hvor enkle og gode råvarer står i fokus.
Selve restauranten består av tre langbord som vanligvis er fulle av folk. Vi er her en dag det ikke normalt er åpent, så vi har restauranten for oss selv. Restauranten er innrammet av myggnetting og en teltduk som tak. Så nærme naturen som det går an.
Førstee rett består av ville vekster fra området, oksefleskesvor, frøknekk og fioler, som det vokser massevis av i området i år. Vinen glemte jeg helt å ta bilde av, men det var en naturlig og digg hvitvin laget av 100% clairette fra Isabelle & Bruno Perraud.
Neste rett besto av smørstekt brennesle, kløver, syre, ristet bokhvete og geitost fra Skrea Ost, et bittelite gårdsmeieri ikke langt unna. Vi fikk servert en georgisk oransjevin til denne retten. Nakhshirgele fra Ramaz Nikoladze. Det passet så godt sammen med geitosten.
Fisken som har ligget under glørne er klar. Vi får den servert sammen med rødløk, erteskuddsalat og en helt vilt god beurre blanc. Til denne retten får vi servert en sancerre fra Sébastien Riffault. Akmèniné 2008 laget på 100% Sauvignon Blanc. Fyttikatta, så god. Smaker sol og smør. Helt perfekt kombinasjon med fisken og smørsausen.
Siste hovedrett er langtidsstekte oksehaler og ugress-chimichurri som vi selv dander som taco i kålblader. Til den får vi en fløyelsmyk Cabernet Franc. Pur Breton fra Olivier Cousin.
Så flytter vi oss ned til vannet og setter oss rundt bålet. Her får vi servert ekte kakao fra Guatemala og blåmuggost fra Skrea Ost, frøbrød og roseblader.
Desserten blir servert mens horisonten blir helt rosa. For en idyll, orker ikke. Rabarbra, krem, hjemmelaget marsipan og kakao. En helt perfekt avslutning på et fantastisk måltid og en dag med mange inntrykk. Vi rusler gjennom skogen og tilbake til hyttene og jeg sovner som en stein.
Restauranten utenfra.
Morgenen etter våkner jeg av meg selv og føler meg hundre prosent uthvilt. Regnet drypper på taket og fuglene kvitrer. Jeg tuller virkelig ikke når jeg sier at jeg våknet og fikk tårer i øynene da jeg innså at jeg faktisk var her, midt i skogen i Sverige. Så slutter det å regne og lyset fyller hele hytta. Rusler gjennom skogen i stillhet ned til båthuset hvor vi får servert frokost.
Frokosten lages over bål og vi spiser på brygga i sola. Vi får servert te laget av ville vekster, eggerøre, yoghurt og blåmuggost. En helt perfekt liten frokost.
Louise tar et morgenbad mens vi andre innser at oppholdet snart er over. Skulle gjerne vært på Stendsans in the woods enda lenger, latt mobilen gå tom for strøm og virkelig koblet helt av. Men det får bli neste gang.
Det er vanskelig, men ikke umulig, å besøke Stedsans in the woods. Meld deg på nyhetsbrevet deres og vær blant de første som får mulighet til å reservere plasser. Innimellom annonserer de avbestillinger som det er mulig å hoppe på dersom man er rask. Stedsans in the woods ligger bare en fem timers kjøretur unna Oslo. Jeg anbefaler av hele mitt hjerte å besøke Stedsans in the woods. Booking gjøres her.
Til slutt vil jeg bare fortelle at det er en sommerkampanje på kameraet jeg bruker og elsker. Når du kjøper et Olympus OM-D E-M10 Mark lll med tilhørende 14-42mm objektiv får du med tidenes 45mm F1.8 portrettobjektiv (verdi 3099,-) med på kjøpet! Sommerkampanjen varer ut juli i Olympus sin nettbutikk.