Denne oppskriften har jeg utviklet på oppdrag for Lerøy, som et forslag til forrett nå i julebordssesongen. Tror egentlig ikke det finnes noen sammenhenger hvor sjøkreps ikke passer, men det er i alle fall nå som det er kaldt i vannet at den smaker aller best.
Dette er kanskje det mest julete det blir hjemme hos meg. Liker å pynte til jul med hvitt og rosa. Og for å få ekte julestemning må det bare være et par klementiner på bordet. Disse sjøkrepsene har også fått et hint av klementin!
Beregn 1 sjøkreps per person som en forrett, og 2-3 hvis det skal være en hovedrett. Denne oppskriften er beregnet som forrett til 8!
Ingredienser:
-8 stk kokte sjøkreps
-200 g godt smør
-1 liten sjalottløk
-1 stk økologisk sitron, skall og saft
-1 stk klementin, skall og saft
-1 ts salt
-1 ts svart pepper
-1 bunt fersk dill
Fremgangsmåte:
1. Smøret må ligge i romtemperatur en time eller to før du skal piske det. Når smøret er mykt har du det over i en kjøkkenmaskin med visp, eller bruker en miksmaster. Pisk smøret i et par minutter, til det blir luftig.
2. Finhakk sjalottløk og ha over i smøret. Bruk en fin rasp og rasp skallet av sitronen og klementinen over smøret.
3. Del klementinen i to og skvis saften over i smøret. Tilsett salt og pepper, og en liten håndfull hakket dill. Pisk smøret videre i 1-2 minutter.
4. Finn frem en stor ildfast form eller en dyp langanne. Del sjøkrepsen i to med en lang, skarp kniv. Start ved å sette spissen i leddet ved hodet, her er det et naturlig “kryss”. Del først hodet i to mellom øynene på sjøkrepsen. Snu så kniven og skjær nedover langs hele kroppen.
5. Fjern tarmen forsiktig langs hele sjøkrepsen, og bruk en liten skje til å fjerne grumset i hodet. Skyll gjerne restene bort om du ønsker. Legg de halve sjøkrepsene i formen med snittflaten opp. Fordel en raus mengde pisket klementinsmør utover sjøkrepsene.
6. Sett på ovnen på høyeste mulig temperatur, med grillelement om du har det. Sett inn formen og grill i 3-5 minutter. Sjøkrepsen er allerede ferdig varmebehandlet, så la disse kun gratineres så smøret smelter og kjøttet blir varmt.
Jeg anbefaler virkelig å koke kraft på skallene. Etter bare 20-30 minutter har du en fantastisk skalldyrskraft du kan bruke i supper og sauser.
Pingback: Julebrunch - Julies Matblogg