Hjemmelaget sjokoladepålegg

sjokoladepålegg

Har du prøvd å lage ditt eget nøttesmør? Da er denne oppskriften noe for deg. På akkurat samme måte som man lager smørbart pålegg av nøtter, kan man bruke frø og kjerner. Dette er supert for de som kanskje har nøtteallergi, eller om du også er en av de som alltid har en halv pakke solsikkefrø stående i skapet.

Har du en foodprocessor eller kraftig blender er alt som kreves litt tid og tålmodighet før du har ditt eget rykende ferske sunne sjokoladepålegg. I tillegg til solsikkefrø trenger du kakaopulver, honning, vanilje og litt havsalt. Enklere blir det ikke.

Fremgangsmåten når du skal lage solsikkesjokoladepålegg er helt lik som når du lager nøttesmør. Du starter med å finmale solsikkefrøene, og litt etter litt vil massen begynne å klumpe seg og skille ut olje. Det er spennende å se at solsikkefrøene forvandles til smør. Som sagt er dette en litt tidkrevende prosess, så ha tålmodighet. Det kan ta 20-40 minutter fra du starter til du har silkemykt solsikkesjokoladepålegg klart.

Bruk solsikkesjokoladepålegget på brødskiva, som sjokoladesaus på is eller på chiapuddingen. Bruksområdene er mange. Kanskje du lager dobbel porsjon og gir bort som en spiselig julegave?

sjokoladepålegg

Denne oppskriften gir ca en halv liter solsikkesjokoladepålegg.

Ingredienser:
-300 g solsikkefrø
-3-4 ss kakaopulver
-2-4 ss honning
-1 ts vaniljepulver
-1 ts salt

Fremgangsmåte:
1. Start med å pulsere solsikkefrøene så de blir hakket. Kjør så på full hastighet. Bruk en slikkepott til å dytte ned solsikkefrø fra kantene, og pass på å skrape litt i bunn. La maskinen få hvile litt innimellom så den ikke går varm.

2. Når massen begynner å klumpe seg er det ikke så lenge igjen. Husk å skrape ned fra kanter og i bunnen.

3. Når oljen begynner å slippe og du har en seig masse, tilsetter du resten av ingrediensene og kjører maskinen videre til massen er helt jevn og silkemyk. Det er vanlig at maskinen blir litt varm underveis.

4. Hell solsikkesjokoladepålegget over på helt rene glass, og oppbevar i kjøleskapet. Holdbarheten er lang, men avhenger litt av hvor ferske solsikkefrøene er fra før av. Holdbar helt til det lukter harskt.

Vær oppmerksom på at det ikke er bra å få i seg alt for mye solsikkefrø, da de inneholder kadmium.

Oppskriften er publisert på PureSkin.no

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.