Slik lager du mandelsmør

mandelsmør
Har du kjøpt nøttesmør i butikken? Isåfall vet du at det er ganske dyrt. Har du en foodprocessor eller kraftig blender kan du enkelt lage ditt eget supersunne nøttesmør. Det er både enkelt og økonomisk.

Du kan lage nøttesmør av alle typer nøtter. Min absolutte favoritt er mandelnøttesmør. Det smaker litt som marsipan. Nøttesmør naturell er kjempegodt, men ekstra digg blir det om du tilsetter litt kanel.

Nøtter inneholder mye proteiner og sunne fettsyrer, og derfor er nøttesmør er god måte å få i seg dette på. Mandelsmør kan brukes på brødskiva, som topping på grøt eller i smoothies. Eller rett og slett bare spises med skje, for så godt er det! Kanskje et tips til årets hjemmelagede spiselige julegaver?

Mandelsmør:
-250 g mandler
-1 ts salt
-1 ts kanel

mandelsmør

Fremgangsmåte:

Før du lager nøttesmør må du velge om du vil riste mandlene eller ikke. Rå mandler gir en mild smak, mens ristede mandler gir en litt dypere og rundere smak. Dessuten går det litt raskere å lage nøttesmøret hvis mandlene er nyristede og varme.

1. Ha mandlene i en foodprocessor. Start med å pulse et par ganger slik at mandlene blir grovhakket. Fortsett så å kjøre foodprocessoren på lav styrke i 10-15 minutter. Stopp maskinen innimellom så den ikke går varm. Bruk en slikkepott til å skrape ned mandlene som kryper oppover kanten.

2. Etterhvert vil du se at mandelmassen går fra å være bare malte mandler til å bli litt mer klissete. Dette er oljen i mandlene som begynner å skilles ut fra mandelmassen, og da er du ikke så langt unna ferdig mandelsmør.

3. Nå kan du begynne å kjøre maskinen på høyere hastighet. Avhengig av hvor sterk maskin du har må du kjøre mandelmassen i 10-15 minutter til. Mandelsmøret er ferdig når det har fått en tykk, men rennende konsistens.

4. Tilsett salt og kanel helt på slutten, og bland godt sammen. Hell mandelsmøret over på rene glass med lokk, og oppbevar det i kjøleskapet. Er glassene helt rene har mandelsmøret veldig lang holdbarhet i kjøleskapet. Men det er jo så godt, så det varer nok ikke i ukesvis.

8 Kommentarer

 1. Ja til hjemmelaget nøttesmør, det er så godt det! Min favoritt er hasselnøtt (med ristede nøtter). Ble forresten veldig misunnelig på både kunsten og foodprossesoren din. Fint!

  • Helt enig! Tåler dessverre ikke hasselnøtt så godt, men tenkte å lage det likevel og gi bort (og bare smake litt).

 2. Er på jakt etter en foodprossesor av god kvalitet som fikser bl.a. å mixe dadler. Har du noen tips? Hva heter din modell?

  • De er fra litt rundt om kring. Det prikkete er fra Søstrene Grene, og de har de fortsatt i mange størrelser. Det andre husker jeg ikke helt hvor jeg kjøpte dessverre.

 3. Hvor lang holdbarhet og
  Må det stå kaldt ? (Tenker om det skal være til eventuelt julegave)

  • Det er ganske god holdbarhet på det, et par uker hvis det står kaldt. Men ville nok ikke hatt det mange dagene i romtemperatur 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *