Moussaka

moussaka

For to uker siden fikk jeg akutt lyst på moussaka. Tror det må være en av topp fem favorittretter. Jeg lager min moussaka med lammekjøttdeig, potet og aubergin. Og helt vilt mye hvitløk. Og så har jeg fetaost i tomatsausen, så blir den ekstra kremete og god.

Dette er en stor porsjon. Det er nok til en svær ildfast form, pluss et par porsjonsformer. For moussaka synes jeg er så godt at jeg vil spise det mange dager i strekk etterpå, og fryse ned et par porsjoner.

Det tar litt tid å lage moussaka. Jeg tror jeg holdt på i tre timer. Så dette er ikke et prosjekt du begynner på hvis du kommer sent hjem fra jobb og er sulten. Men en dag du har tid til å kose deg skikkelig på kjøkkenet er moussaka det perfekte prosjektet. Mens den står i ovnen har du tid til å ta oppvasken, dekke bordet og ta et glass vin. Eller to.

Ca 10 porsjoner

Ingredienser:
-2 medium auberginer
-2 store bakepoteter
-salt
-2 gule løk
-10 hvitløksfedd (hehe)
-4 ss olivenolje
-1 ts kanel
-1 ss oregano
-1 håndfull fersk basilikum
-1 ss honning eller sukker
-2 bokser hermetiske tomater
-1 skvett rødvin (eller vann)
-800 g lammekjøttdeig
-2 ss olje
-1-2 ts salt
-1-2 ts pepper
-1 boks hermetiske cherrytomater
-200 g fetaost
-200 g gulost eller parmesanost

Fremgangsmåte:
1. Start med å kutte aubergin i tynne ringer. Enten for hånd eller med en mandolin. Legg kjøkkenpapir utover benken og spre auberginen utover. Strø på rikelig med salt og la det ligge mens du tilbereder sausen.

2. Kutt bakepotetene i så tynne skiver som mulig. Legg skivene i en bolle med kaldt vann. Da forsvinner en del av stivelsen, noe som gjør at moussakaen trenger kortere steketid. Dessuten blir den lettere fordøyelig!

3. Skrell og finhakk løk og hvitløk. Varm olivenolje i en stor gryte eller dyp panne og stek løken til det er mykt og blankt ved medium varme. Tilsett kanel, oregano og basilikum og honning eller sukker.

4. Hell hermetiske tomater og en skvett rødvin (eller vann) og bland godt sammen. La sausen koke opp.

5. I mens steker du lammekjøttdeig i to omganger i litt olje i en stekepanne. Krydre kjøttet med salt og pepper.

6. Jevn sausen med en stavmikser om du ønsker en helt glatt saus, eller hopp over dette steget.

7. Ha det stekte og krydrede kjøttet over i sausen. Tilsett en boks hermetiske cherrytomater, og smuldre fetaosten i sausen. Bland alt godt sammen og smak til om du trenger mer salt, pepper og oregano.

8. Tørk av vannet som har piplet ut av auberginen. Finn frem en stor ildfast form eller en langpanne. Start med et lag kjøttsaus i bunn, og så et lag aubergineskiver og potetskiver. Fortsett til du går tomt, men avslutt med et lag kjøttsaus på toppen. Rasp ost og strø på toppen.

9. Stek moussakaen midt i ovnen i 45 minutter ved 180 grader. La moussakaen hvile 10-15 minutter før servering.

Jeg serverer moussaka med en enkel grønns salat med min favorittoljedressing. 2 deler sitronolivenolje og 1 del fikenbalsamico. Yum!

moussaka

8 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.